I september år 2020 lanserade Apple systemkretsen A14, som blev den första att tillverkas på TSMC:s 5-nanometersteknik. I sedvanlig ordning erbjuder teknikskiftet närmare en dubblering i transistortäthet ställt mot föregående tillverkningsteknik, samtidigt som såväl energieffektivitet som maximal prestanda i form av klockfrekvenser tog ett kliv upp.

Tillverkningstekniken är likt 7 nanometer och dessförinnan 16 nanometer en så kallad långlivad nod, vilket innebär att den ska används på bred front över lång tid. Nu rapporterar branschtidningen Digitimes om att TSMC bygger ut kapaciteten betydligt under årets andra hälft och att intäkterna från 5-nanometerstekniken till slutet av året beräknas uppgå till 20 procent av bolagets omsättning.

Hittills är endast Apple kund med sin systemkrets A14 för mobila enheter och M1 för senaste generationens bärbara datorer. Det är ingen högoddsare att Apple börjar använda TSMC:s 5 nanometer för fler kretsar under året i form av en A15 för nästa generations Iphone och troligen även fler systemkretsar för datorer, då även bärbart och stationära. Apple spås för år 2021 stå för hela 80 procent av TSMC:s tillverkningskapacitet på 5 nanometer.

AMD är en annan aktör som väntas nyttja TSMC:s senaste teknik på bred front. Idag tillverkas alla moderna AMD-kretsar på TSMC:s 7-nanometersteknik och det mesta talar för att det samarbetet fortsätter med 5 nanometer. På processorsidan blir arkitekturen Zen 4 först ut med tekniken och det är troligt att noden även används för grafikarkitekturen RDNA 3.

Parallellt med utbyggnaden av 5 nanometer fortgår arbetet med 4 nanometer. Den senare blir ingen från grunden ny tillverkningsteknik, utan en polering av 5 nanometer. Ett sådant tillskott brukar innebära endast ett fåtal procent ökad transistortäthet medan energieffektivitet och prestanda (klockfrekvens) åtnjuter en tvåsiffrig ökning mätt i procent.

TSMC är även i full gång med utvecklingen av 3 nanometer med byggnation av tillhörande fabriker. Det blir nästa stora teknikkliv där ytterligare en rejäl ökning av transistortäthet är på tapeten och även här är det tal om en långlivad teknik. Risktillverkning av tekniken ska dra igång redan under årets andra hälft och storskalig tillverkning väntas till slutet av år 2022.

TSMC är världens i särklass största tillverkare av kretsar och den klart största som enbart tillverkar åt tredjepartsaktörer. Det råder i dagsläget stor brist på kretsar och efterfrågan är större än någonsin, något som lett till att TSMC skruvat upp sin tillväxtprognos från 15 till 20 procent för år 2021. Bolaget har också ökat sina kapitalinvesteringar till 30 miljarder USD för att på längre sikt komma till bukt med kretsbristen.

Läs mer om Apple, AMD och TSMC:s 5-nanometersteknik: