Hoppa till innehållet

Apparna som bidrog i coronakrisen prisas av Apple: ”Växt hundra gånger”

Apple summerar ett år präglat av coronapandemin – och de som bidragit till den nya vardagen. Bland de som prisas för sina insatser är Pokémon Go. ”Vi behövde justera spelet att uppmuntra till rörelse, men inte folksamlingar”, säger produktchefen Matthew Slemon till Di Digital.

Pokémon Go, Maxeme Tuchman från Caribu och det svenskdistribuerade spelet Dandara trials of fear är några som prisades när Apple coronasummerade året.
Pokémon Go, Maxeme Tuchman från Caribu och det svenskdistribuerade spelet Dandara trials of fear är några som prisades när Apple coronasummerade året.

Appen ”Caribu” blandar videosamtal med interaktiva aktiviteter för barn och unga. Bland uppgifterna som kan lösas tillsammans, över videolänk, finns allt från är färgläggning av enkla figurer till läs- och skrivuppgifter.

En räddare i nöden, säger Maxeme Tuchman, en av grundarna av Caribu när Di Digital får en pratstund.

Caribu är en av apparna som belönats med Apples app-pris 2020, men som tidigare har tagit emot flera priser. Hon är själv en av Time magazines topp 100 kvinnliga grundare.

”När de blev förbjudet att ses tiofaldigades våra nedladdningar över en natt. Jag vet inte ens hur mycket vi växt sedan dess, men det är hundra gånger i alla fall”, säger hon om utvecklingen i pandemin, utan att kunna ge några svenska siffror i dagsläget.

Den främsta användaren, säger hon, är en ”glarmor” – glammig farmor – som i vanliga fall älskar att vara ute och träffa barnbarnen och aktivera dem, men som nu är isolerad.

Hon poängterar att appen som nu prisas av Apple också finns på andra plattformar än bara App store.

”Vi var en av världens första multiplattforms-appar för videosamtal. Mobil, dator, Apple, Andorid – vi finns överallt”.

Läs mer: Tim Cooks galna siffra: Apples appbutik genererar 5000 miljarder

En annan vinnare under året var appen ”Fantastical”, en kalender med inbyggt att-göra-lista, som väldigt lägligt kom med en uppdatering i januari, då med en ny Saas-betalmodell.

Det har, enligt grundaren Michael Simmons, gett ett rejält lyft ekonomiskt, eftersom appen gjort succé i pandemin spår.

”Vi märkte att vi kunde hjälpa till när alla började jobba hemifrån och därmed schemalägga fler saker. Vi hade tur som tajmade in uppdateringen så bra, säger han.

Appen har hyllats i hela världen som en av de bästa av många kalenderappar, men inte heller han kan ge några svenska användarsiffror.

Läs mer: Svenska poddjättens succé i pandemin: ”Pengarna styrs åt vårt håll”

En vinnare som inte behöver mycket av en presentation är Pokémon Go, som exploderade för tre år sedan, men som lyckats hålla sig aktuella sedan dess.

De prisas också av Apple för sin förmåga att justera spelet efter de nya förutsättningarna, samtidigt som den grundläggande visionen om att få folk att gå ut och röra på sig bestod.

”Vi har precis passerat en miljard nedladdningar, så vi går absolut starkt fortfarande”, säger Matthew Slemon, produktchef på Niantic, utvecklaren av Pokémon Go.

Han förklarar att ”raider” – grupper som samlas för att besegra gemensamma bossar – var tvunget att strykas ur spelet, men att användare istället numera kan ansluta flera spelare varifrån som helst i världen för att lösa gemensamma uppgifter.

”Det handlar hela tiden om fokus på det verkliga livet, det ville vi inte släppa. Men vi har till exempel gjort det lite lättare att hitta Pokémons i användarens närhet, eftersom utgångsförbud gällt på många platser.”

Läs mer: Stockholmsbaserade spelbolaget köper succéspelet Kingdom

En svensk vinnare finns med bland årets mottagare av Apples pris. Det handlar om spelet ”Dandara trials of fear” från svenska Raw fury som fick priset för ”årets spel” i Apple tv.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera