Recensioner

iPhone 12 telefonen som ömsat skinn

En bättre och vackrare iPhone
Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för TRE, TELENOR, HALEBOP, TELE 2, CHILIMOBIL, HALLON, VIMLA & COMVIQ

iPhone 12: Designen

Det här är designen jag älskar, Det är den hårda kantiga designen som vi kom att älska i början av iPhonens historia. Trots att kanterna ser vassa ut ligger mobiltelefonen skönt i handen.

Telefonen har matta aluminiumkanter runt hela telefonen som gör sig otroligt snygga i kontrast till den blanka baksidan. Önskemålen om att gå tillbaka till den här designen har varit många och Apple har retat oss något med att designen på iPad Pro kom att ändras till just den här kantiga designen. De flesta andra tillverkare av mobiltelefoner har rundade kanter och har skärmar som sluttar över kanten. Men formspråket är nu rakt och tydligt, det här är en apparat. Inget mjukt och gulligt utan här har vi något industriellt vackert. Som en volvo 242 som slår alla andra på racingbanan.

Designen må vara hämtad från tidigare iPhonemodeller så som 4, 4S, 5 och 5S men det här är en helt ny telefon både inuti och utanpå.
Framsidan av telefonen är inte längre glas utan istället är det Ceramic Shield. Det är en blandning som Apple har kokat ihop av glas och keramik. Små keramiska kristaller i glaset ska göra att skärmen nu är fyra gånger mer hållbar när det kommer till tappskador. Framsidan har kvar flärpen längst upp på telefonen där sensorerna och kamerorna sitter.
Sidorna av telefonen är i matt aluminium och beroende på färgval av telefon är sidorna i samma nyans som baksidan. Sidorna lyser tydligt upp runt telefonen och när vi tittar på telefonen framifrån kommer skärmen bli inramad av just den färgen du valt. Välj därför med omsorg. Färgerna som finns det här året är blå, svart, vit, grön och röd. Den röda är Apples (PRODUCT RED), version där en del av vinsten går till att bekämpa HIV. På sidorna hittar vi även CE-märkningen och symbolen om att inte slänga telefonen i en soptunna som tidigare suttit på baksidan. På nästan alla färgvalen förutom vit är symbolerna bara synliga om vi verkligen vet vad vi letar efter.
Baksidan är blank och skiner vackert. Men som med allt som skiner kan det lätt bli fettfläckar och fingeravtryck på det. Så med iPhone 12 är både fram och baksida känsliga för fingeravtryck. Men för den som har sin telefon i fodral eller i byxfickan brukar det lösa sig av sig självt då den den automatiskt blir putsad.
iPhone 12 är 11% tunnare än föregående år. Detta har gjort att batteriet i iPhone 12 är på 2,815 mAh medan iPhone 11 hade 3110 mAh men fortfarande  leverera telefonen samma batteri hela dagen. (17h videouppspelning)

iPhone 12: Skärmen

Här har Apple valt att för första gången skippa LCD-skärmen på telefonerna som inte har epitetet Pro. Apples LCD-skärmar har inte varit dåliga. I flera blindtest har det varit svårt att skilja ut dem från OLED skärmar. Men det här året behövs det inga blindtest för nu har alla telefonen i iPhone 12 serien fått OLED skärm. Fördelen med det här är att svart verkligen blir svart. Med OLED har Apple även kunnat göra sorgekanterna runt om telefonen mindre. Skärmen mäter fortfarande samma som iPhone 11 det vill säga 6,1 tum. Detta året har telefonen fått ökad pixeltäthet till 1170 x 2532 (460 ppi) från iPhone 11 som hade en pixeltäthet på 1792 x 828 (326 ppi).

Medan andra telefontillverkare gör uppdateringsfrekvensen högre har skärmen på iPhone 12 fortfarande en uppdateringsfrekvens på 60 Hz. Är och har du alltid varit iPhoneanvändare är det här inget du kommer ligga vaken om nätterna för. iPhone 12 till skillnad från iPhone 12 Pro är Apples telefon för massorna och har en prisbild satt för 60 Hz. Apple har jobbat med 120 Hz-skärmar och har det i sin iPad Pro. Jag använder min iPad Pro dagligen och personligen tycker jag inte att jag märker någon skillnad mellan skärmarna när jag växlar mellan enheterna. iOS svarar snabbt och animationerna är så pass mjuka att 60 Hz kommer fungera hur bra som helst ett år till.
iPhone 12 har något mindre ljusstark skärm jämfört med iPhone 12 Pro men båda telefonerna kan nå 1200 nits när det behövs, som till exempel när vi tittar på HDR.

iPhone 12: MagSafe

Det här är framtiden. På så många sätt som vi inte i dag kan förutse. Apple har gjort om trådlösladdning. Det är samma Qi-laddning som vi tidigare har sett men Apple har satt i magneter i telefon och Magsafe-laddaren. Det gör att telefonen alltid placeras optimalt på laddplattan. Bara det i sig skulle vara ett framsteg som heter duga. Men vi har mer. I plattan finns de NFC som gör att telefonen vet vad den kopplas mot. När vi sätter på ett av Apples skal, då även skalen utrustade med magneter och NFC, så lyser skärmen upp och berättar vad vi kopplat telefonen mot. Apples MagSafe laddare (som får köpas separat) är en liten tunn Qi-laddare som fäster på baksidan på iPhone. Den sitter kvar även när vi plockar upp telefonen och är inte i vägen om vi vill använda telefonen samtidigt som vi laddar den. Apple har det här året valt att inte skicka med något laddhuvud i iPhonepaketet utan det vi får med i lådan är en Lightning till USB-C kabel.
Vad Apple och tredjepartstillverkare kommer skapa med hjälp av MagSafe kan bara framtiden utvisa. Vi har vid testandet av MagSafe kunnat se att MagSafe har möjligheten att skicka data i 12 Mbit/s. Om Apple nästa år väljer att helt ta bort Lightningporten till fördel för MagSafe återstår att se. Men det finns inget tekniskt som stoppar dem nu.

iPhone 12: 5G

iPhone 12 saluförs med 5G men vi har tyvärr inte haft möjlighet att testa 5G då det ännu inte är tillräckligt utbyggt i Sverige men vad vi vet är att Apple gjort en egen tappning på hur det används i iPhone 12. 5G är något som drar mer batteri samtidigt som det är något som kan gör att vi kan skicka data snabbare. Apples tappning på det här är att telefonen själv räknar ut när du behöver 5G och inte. När telefonen ligger i fickan behöver den oftast inte 5G men när du ska ladda ner en hel säsong film från Netflix så är det 5G nätet du ska göra detta över. Utan att vi som användare behöver göra något aktivt växlar iPhone 12 mellan näten och på så sätt får vi det bästa av två världar. Bättre batteritid och snabb uppkoppling.
Något som ska tilläggas med 5G är att om vi vill använda Dual-Sim, ett fysiskt SIMkort och ett eSIM samtidigt kan vi inte använda 5G. Det går rent tekniskt att koppla ner eSIMkortet för att surfa med 5G och sedan koppla upp eSIMkortet igen när vi är klara.

 

iPhone 12: Kamera

Kameran har detta året fått en fysisk uppdatering i form linsen nu gått från en bländaröppning på ƒ/1.8 till ƒ/1.6. Det här betyder att linsen nu släpper in mer ljus och bilder tagna i mörker kommer bli lite mer upplysta. Men den störa förändringen i kameran på iPhone 12 sitter i Apples egna A14 Bionic chip. Först och främst har A14 gjort att vi har Night Mode på iPhone 12. Det är Night mode på både fram och bakkameran. Det är Night Mode i porträttläge. I inställningarna för kameran kan vi nu välja HDR 3 vilket gör kameran sammanfogar flera bilder för att få fram en bättre mer upplyst bild. I inställningarna hittar vi även möjligheten för Miljödetektering, något som tack vara A14 gör att objektet analyseras och bilden optimeras därefter. Som exempel kommer kameran känna av om det är en byggnad och då räta upp linjerna. Ultravidvinkellinsen har även den fått möjligheten till linskorrigering så att objekt längst ut i bilderna inte blir skeva och utdragna. Jämfört med iPhone 11 har vi nu en bättre kamera för mörker, vi har ett chip som gör att kameran känns rappare. Vi har Night Mode på alla kamerorna och personligen tycker jag att bilderna presenterar ett större omfång i detaljer. Ljuskällor blir inte överexponerade i samma utsträckning som på iPhone 11. iPhone 11 hade en kamera som var fantastisk för 2019 och iPhone 12 har en kamera som är magisk för 2020.
Filmning med iPhone 12 är något i hästväg. Här har Apple lyckats göra så att det går att filma i HDR, Dolby Vision. Tillsammans med bildstabiliseringen i kameran, 4K med 60fps så går det nu att filma kristallklart handhållet på kvällen med fantastiska resultat. Nackdelen ligger i att det än så länge enbart går att redigare HDR-materialet på iMovie på iOS och att Apples version av Dolby Vision inte ännu finns alltför många tv-apparater på marknaden. Men på iPhones 12 skärm ser det fantastiskt bra ut. Den enda nageln i ögat är att det vid nattfilmning skapas artefakter efter ljuskäglor. Det blir små blå, gröna eller vita punkter som vandrar över skärmen i takt med att ljuskällorna rör sig.

A14 Bionic gör iPhone 12 raketsnabb. Det finns inte ett tillfälle jag fått vänta på att telefonen ska utföra en uppgift. Jag har redigerat HDR, Dolby Vision, 4K, 60 Fps på den utan att den ens har blivit varm. Att ta fotografier och filma med den är otroligt tacksamt på grund av enkelheten och hur mycket mindre vi behöver komponera för att få riktigt bra resultat. Att få avnjuta allt på en OLED skärm gör det hela snäppet bättre.

MagSafe håller mig säker från att vakna upp för sent på morgonen för att telefon hamnat lite på sniskan på den trådlösa laddplattan. För alla som bor i område med 5G så har vi här en telefon som levererar det bästa av två världar när det kommer till batteri och hastighet.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!