Hoppa till innehållet

Spotify hyllar EU:s utredning – men Apple slår tillbaka

EU-kommissionen har öppnat utredningar för att se om Apples regler för apputvecklare och betaltjänsten Apple Pay bryter mot konkurrensreglerna. Spotify välkomnar beslutet – men Apple slår tillbaka.

Apples vd Tim Cook, EU:s konkurrenskommissionär Margarethe Vestager och Spotifys vd Daniel Ek.
Apples vd Tim Cook, EU:s konkurrenskommissionär Margarethe Vestager och Spotifys vd Daniel Ek.Foto: Lars Dareberg, David Paul Morris

EU-kommissionen utreder huruvida Apple har agerat konkurrensbrottsligt genom betaltjänsten Apple Pay och via plattformen App Store. Det framgår av ett pressmeddelande. Ena delen av utredningen lanseras efter att EU-kommissionen fått en klagan från Spotify.

”Vi måste se till att Apples regler inte snedvrider konkurrensen på marknader där Apple konkurrerar med andra apputvecklare, till exempel med sin musikströmningstjänst Apple Music eller med Apple Books. Jag har därför beslutat att titta närmare på Apples regler för App Store och deras efterlevnad av EU:s konkurrensregler”, säger Margrethe Vestager.

Spotify välkomnar beslutet och hoppas att utredningen genomförs snabbt.

”I dag är en bra dag för konsumenter, Spotify, och andra apputvecklare i Europa och runt om i världen. Apples konkurrensbegränsande beteende har avsiktligt missgynnat konkurrenterna, skapat en ojämn spelplan och berövat konsumenterna meningsfulla alternativ alldeles för länge”, säger bolagets chefsjurist Horacio Gutierrez i ett skriftligt uttalande. 

Även Apple går ut med en skriftlig reaktion:

”Det är en besvikelse att EU-kommissionen lyfter fram grundlösa klagomål från en handfull företag som helt enkelt vill åka snålskjuts och inte lyda under samma spelregler som alla andra”, säger Apple i ett uttalande.

”I slutändan är vårt mål enkelt: våra kunder ska ha tillgång till den app eller tjänst som de tycker är bäst, i en säker och trygg miljö. Vi välkomnar möjligheten att visa Europeiska kommissionen allt vi har gjort för att göra verklighet av detta mål”, slår Apple fast.

EU hävdar att Apple Pay har nyttjat den marknadsdominans som Apple innehar för att på ett regelvidrigt sätt snedvrida konkurrens och därmed hämma innovationskraft, enligt pressmeddelandet. Restriktioner har riktats mot konkurrenter för att få användare att i stället nyttja Apple Pay, menar EU-myndigheten.

Utredningar har alltså även öppnats mot App Store, efter att bland annat Spotify skickat en klagan till EU över påstådda restriktioner riktade mot utvecklare i apphandelsplattformen App Store.

Hela listan: Daniel Eks fem smockor mot Apple

Problemet, som Spotify artikulerade i en skrivelse i mars förra året, är att Apple tar ut en hög avgift på intäkter som kommer via Apples App Store. Avgiften leder till att konkurrenter måste ta ett högre pris för att nå samma intäkter som Apples egen musiktjänst Apple Music, menar Spotify.

Apple kritiserade i sin tur den svenska streamingtjänsten för att underbetala artister och inte vilja dra sitt strå till stacken efter ett långt nyttjande av marknadsplatsen. Spotify är dock inte ensamma klaganden. Även videostreamingjätten Netflix har fördjupat sina ansträngningar med att komma runt Apple och Google, enligt rapporter i branschsajten Tech Crunch.

Daniel Ek:
”Långt kvar innan Apples plattform är öppen och rättvis”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera