Apples utvecklarkonferens Worldwide Developers Conference (WWDC) ägde i år rum mellan den 10 och 14 juni. Den första dagen bjöds behöriga in till ett specialevenemang på Apple Park, men själva presentationen hölls, som brukligt sedan pandemiåren, inte inför publik.

För Apple står AI för Apple Intelligence

Att en stor del av fokuset för årets WWDC skulle handla om generativ AI var lågoddsarnas lågoddsare, men exakt hur företaget valt att implementera tekniken var det desto svårare att sia om.

Svaret kom under presentationen som sparkade i gång konferensen och stavas Apple Intelligence – en samling AI-funktioner som integreras i operativsystemen tillhörande Ipad, Iphone och Mac, och bland annat hjälper användaren med språk och skrivande, exempelvis genom att korta ner långa texter, korrekturläsa eller sammanfatta föreläsningar.

En betydande del av presentationen ägnades åt att klargöra hur AI-funktionerna kan användas utan att det äventyrar användarens personliga integritet. Apple beskrev det som att Apple Intelligence ”är medveten om dina personliga data utan att samla in dem.” Apple Intelligence ska automatiskt kunna avgöra om bearbetning kan göras direkt på enheten (något som prioriteras i första hand) eller om Apples privata molnserver behöver kontaktas för att uppfylla användarens begäran.

Betaversionen av Apple Intelligence kommer att släppas under hösten 2024. Bildkälla: Apple

Apple Intelligence ska även göra röstassistenten Siri mer lik en verklig sekreterare, då den genom mer omfattande språkintelligens och förståelse för användarens personliga kontext kommer att kunna göra saker som att boka Uber-resor, planera in saker i kalendern eller gräva fram specifika bilder ur det digitala albumet.

Tar hjälp av Open AI

Genom ett samarbete som Apple ingått med Open AI kommer Siri även kunna ta hjälp av Chat GPT (GPT-4o), som utan inloggningskrav nu erbjuds användare av stödda Apple-produkter. När Siri inte har svaret på en fråga kommer användaren (om den vill) kunna skicka vidare förfrågan till Chat GPT.

Enligt Apples hemsida kommer Apple Intelligence att släppas i en betaversion till hösten som en del av IOS 18, Ipad OS 18 och Mac OS Sequoia, som den senaste versionen av operativsystemet till Mac kallas.

Till en början kommer endast amerikansk engelska att stödjas och systemkravet för att köra Apple Intelligence är en enhet med M1-krets för Ipad och Mac, och A17 Pro-krets för Iphone. Det sistnämnda innebär att det i dagsläget endast är två Iphone-modeller som klarar Apple Intelligence, nämligen Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max.

Tim Cook om Apple Intelligence

I en intervju med Marques Brownlee några dagar efter presentationen sa Apples vd Tim Cook att Apple inte ville ge sig in på AI-området utan att först vara säkra på att kunna göra det på ett ansvarsfullt sätt.

Vad beträffar krocken mellan Apples och Open AI:s integritetspolicyer sa Cook till Brownlee att Apple valde att samarbeta med företaget eftersom för närvarande har den bästa stora språkmodellen i Chat GPT. Samtidigt påpekade han att det var viktigt för Apple att användaren aktivt själv får bestämma om den vill ge sitt godkännande innan en förfrågan skickas till Chat GPT från en Apple-enhet.

Tim Cook blev även intervjuad i Washington Post, där han sa att han "aldrig med hundra procents säkerhet skulle hävda" att Apple Intelligence-systemet inte kommer att generera falsk eller vilseledande information. Apple verkar med andra ord vara medvetna om att "klister på pizzan"-svar är svåra att undvika när man har med generativ artificiell intelligens att göra.

Under en frågestund där Craig Federighi, mjukvaruansvarig på Apple, deltog sa han att det inte var en omöjlighet att även Googles Gemini kan komma att inkluderas som ett alternativ i IOS.

RCS-stöd och skapa egna emojier i IOS 18

IOS 18 blir nästa stora uppdatering av operativsystemet till Iphone, som ger användarna lite mer valfrihet vad beträffar gränssnittets utseende. Appikoner och widgetar kommer från och med IOS 18 kunna göras mörka, justeras i storlek och placeras fritt på hemskärmen. Även hemskärmen, låsskärmen och kontrollcenter blir mer anpassningsbara.

Genmoji – möjligheten att generera egna emojier genom en AI-prompt – kommer till IOS 18.

I övrigt handlade de största IOS-nyheterna om kommunikation. Appen Meddelanden får stöd för SMS-meddelanden via satellit, möjlighet att schemalägga meddelanden och stöd för kommunikationsprotokollet RCS. De nya AI-funktionerna möjliggör dessutom för användare att skapa egna emojier och bilder, som ska kunna att mata in en prompt i stil med ”En banan med röd mössa som åker skidor”, så genereras en emoji föreställande detta. Apple kallar det hela för ”Genmoji.”

Speglingsfunktion för Iphone i Mac OS

Nästa operativsystem för Mac får namnet Sequoia, vars stora nyheter är tidigare nämnda Apple Intelligence-funktioner. En annan funktion som byggs in i operativsystemet är möjligheten för Iphone-användare att spegla sin mobil på datorn och använda den för att öppna appar, skriva meddelanden, och så vidare.

MacOS får en ny funktion för att spegla användarens Iphone. Bildkälla: Apple

Ipad får kalkylator

Apples surfplatta Ipad har till skillnad från Iphone aldrig haft någon officiell kalkylator-app förinstallerad i operativsystemet. Det blir det dock ändring på nu. Appen blir en del av Ipad OS 18, liksom en ny funktion som på engelska heter Math Notes, där användaren kan använda Apple Pencil för att skriva ekvationer, som appen sedan löser i realtid.

Ipad OS 18 kommer med uppdateringar som kanske mest uppskattas av matematiker. Bildkälla: Apple

Ipad OS 18 får också en funktion använder maskininlärning för att förbättra utseendet på användarens handstil och stavningskontrollera anteckningar som görs med pennan.

Släpper lösenordshanterare – även till Windows

Under WWDC avslöjade Apple även att man släpper en fristående lösenordshanterare, som vad det verkar blir en direkt konkurrent till program som Lastpass och 1Password. Lösenordshanteraren kommer att synkronisera mellan olika system och släpps till IOS, Ipad OS, Mac OS, Vision OS, samt Windows.