Sök

Jättesmäll för Apple i EU – går till hård attack mot Spotify: ”Gratis är inte gott nog”

SpotifyAppleStreaming

Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Miljardboten ses som en seger för Spotify – som får ett släng av sleven från den amerikanska jätten.

Spotify är den största segraren av dagens besked och har haft flitig kontakt med EU under utredningens gång, hävdar Apple.

Den amerikanska techjätten Apple beordras att betala böter på 1,8 miljarder euro av EU, motsvarande nära 19 miljarder kronor. 

Apple anses alltså ha hämmat konkurrensen från andra streamingtjänster i IOS-systemet, det vill säga i Ipads och på Iphones, från exempel Spotify.

”Apples regler har lett till att konsumenterna drabbats", sa EU-kommissionären Margrethe Vestager på en presskonferens där boten meddelades under måndagen. 

Den svenska streamingjätten har upprepade gånger anklagat Apple för just detta så dagens besked kan beskrivas som en vinst för Daniel Ek

I ett svar på EU:s besked går Apple hårt åt Spotify, som bolaget noterar redan har marknadsdominans i Europa. Bland annat skriver techjätten att den enda riktiga vinnaren på dagens besked är Spotify som mellan raderna kallas otacksamma av Apple. 

”Gratis är inte gott nog för Spotify”, skriver Apple bland annat. 

”De vill också skriva in reglerna i App Store – på ett sätt som gynnar dem ännu mer.”

Apple hävdar bland annat att Spotify har varit djupt involverade i granskningen som lett fram till bötesbeloppet och att Spotify träffat företrädare för EU-kommissionen vid inte mindre än 65 tillfällen under den tid då EU har utrett Apples ställning.

Vidare skriver techjätten att App Store har varit avgörande för att göra Spotify till världens största streamingbolag när det gäller musik. 

”Spotify betalar Apple ingenting för den servicen som har hjälpt dem bli ett av de mest kända varumärkena i världen.” 

Apple kommer att överklaga boten.

Läs mer