Hoppa till innehållet

Chipjättens nya fabrik: ”En renässans”

Den taiwanesiska chiptillverkaren TMSC, som står för hälften av världens chip och förser företag som Apple och Nvidia med halvledare, har invigt en ny fabrik i Japan.

Morris Chang, grundare av TMSC.
Morris Chang, grundare av TMSC.Foto: AP/TT

Japan stod för tillverkningen av hälften av världens halvledare på 1980-talet, en andel som har rasat till omkring 10 procent.

”Det här kommer att inleda en renässans för halvledartillverkning i Japan, tror jag”, säger bolagets 92-årige grundare Morris Chang vid invigningen av fabriken, en investering på motsvarande närmare 90 miljarder kronor.

Det har funnits en oro för vad som händer med halvledartillgången om Kina skulle göra allvar av sina hot om att invadera det självstyrande Taiwan. Det är en orsak till att Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, TSMC, har expanderat kraftigt internationellt. 

Nyligen meddelade TSMC planer på ytterligare en japansk fabrik, och bygger för närvarande en i amerikanska Arizona och planerar en i Tyskland, bolagets första i Europa.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera