Efter några månaders utredning har EU-kommissionen beslutat att inte klassa Apples Imessage eller Microsofts Edge, Bing och reklamverksamhet som så kallade grindvakter under rättsakten om digitala marknader (DMA). Företagens argument att antalet använder i unionen inte når upp till gränsen och att andra aktörer är mycket starkare fick alltså gehör bland kommissionärerna.

Både Apple och Microsoft säger till The Verge att de välkomnar beslutet. Kommissionen utreder fortfarande Apples Ipad OS för att avgöra om systemet i likhet med IOS ska klassas som grindvakt.

Samtidigt som Apples meddelandetjänst slipper undan ytterligare krav i EU får företaget press på sig på hemmafronten. The Verge rapporterar att Brendan Carr, en av fem kommissionärer på FCC, vill inleda en utredning av Apples blockering av Beeper Mini.

Beeper Mini släpptes i början av december och gjorde det för första gången möjligt för Android-användare att skicka och ta emot Imessage-meddelanden. Apple satte mycket snabbt käppar i hjulet för tjänsten, och utvecklarna på Beeper lade till slut ned den och släppte koden som öppen källkod. Brendan Carr säger att han vill att FCC utreder huruvida Apples blockering bryter mot regler kring tillgänglighet. Han pekar bland annat på hur de gröna pratbubblorna för SMS har lägre kontrast och därmed är svårare att läsa än de blå för Imessage.