I början av mars måste Apple börja följa de nya EU-reglerna under rättsakten om digitala marknader. Det största kravet på företaget är att det måste öppna IOS för sideloading – att installera applikationer från andra källor än App Store.

Tidigare rapporter påstår att Apple förbereder IOS 17.4 för ändringarna, och enligt Wall Street Journal funderar företaget på om det ska ta ut en liknande provision på alla transaktioner som görs utanför App Store som nyligen infördes i USA och tidigare i Sydkorea samt för dejtingapplikationer i Nederländerna.

Anonyma källor på företaget uppger till tidningen att Apple planerar ”nya avgifter och restriktioner” för applikationer som distribueras utanför App Store. Några exakta detaljer har inte framkommit, så det går inte att avgöra om företaget kan testa samma 27-procentiga kommission som för köp-utanför-appen i de ovan nämnda länderna.

Den stora skillnaden mellan de nya EU-reglerna och Apples mindre öppningar i andra länder är att utvecklare i EU helt ska kunna kringgå App Store och själva distribuera sina applikationer direkt till användarna. Det är svårt att tro att EU-kommitén skulle se med blida ögon på om Apple försökte ta ut 27 procent kommission på transaktioner där företaget inte är direkt inblandat, men för Apples del kan det vara bättre att börja med ett extremt förslag och sedan stegvis närma sig något mer resonligt – risken för företaget är annars att det börjar i mitten och tvingas gå ännu närmre vad utvecklarna efterfrågar.

Med bara sex veckor kvar till deadline kommer vi snart ha svaret.