Sök

Vuxna skickar nakenbilder till barn – nu stäms Mark Zuckerberg: ”Prioriterar lönsamhet”

MetaSociala medier
Mark Zuckerberg och Meta stäms av delstaten New Mexico. Foto: TT/Istockphoto

Mark Zuckerberg och Meta stäms av delstaten New Mexico. Foto: TT/Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Meta ville bli mest populär bland barn men gjorde inget när anställda larmade om att hundratusentals minderåriga utsattes online. Bolaget blev istället riktigt stressade när en Apple-chef kontaktade bolaget efter att dennes 12-åring blivit sexuellt trakasserad.

Det visar dokument som släppts i samband med att Meta och Mark Zuckerberg nu stäms.

Interna dokument har offentliggjorts som visar Metas slapphänthet i frågor om barn och säkerhet efter att delstaten New Mexico stämt techjätten och vd:n Mark Zuckerberg, skriver Techcrunch

Bland annat ska dokumenten visa att Meta medvetet marknadsfört meddelandetjänster, som Instagram och Messanger, till barn och att bolaget känt till att enorma mängder sexuellt innehåll delats mellan vuxna och minderåriga, enligt techsajten. 

I en presentation från 2020 stod det att bolagets ”end game” var att bli den mest populära meddelartjänsten hos barn i USA 2022, påverkade av konkurrensen av mer populära aktörer som Snapchat. I den noterades till exempel hur populär Messenger var bland 6 till 10-åringar. 

I en annan intern presentation från 2021 så uppgav Meta att runt 100.000 barn per dag blev kontaktade i sexuellt syfte på plattformen, med explicita bilder på könsorgan. 

2020 var Meta oroade för att appen skulle kunna plockas bort från App Store efter att en Apple-chef kontaktat bolaget då dennes 12-åriga barn utsatts. 

”Det här är precis sånt som gör Apple förbannade”, står det i ett officiellt dokument. 

Meta-anställda ska vid flera tillfällen ha larmat inom bolaget om vad som föregick, att barn och unga utnyttjades via apparna, men Meta ska i dessa fall inte ha prioriterat att vidta åtgärder eller till och med blockerat förslag på åtgärder då dessa inte ansågs lönsamma, skriver Techcrunch. 

”Metas chefer, där ibland herr Zuckerberg, har konsekvent tagit beslut som rankat tillväxt framför barns säkerhet”, säger delstatsåklagaren Raúl Torrez till sajten. 

En talesperson för Meta säger till Techcrunch att bolaget vill att tonåringar ska ha trygga och åldersanpassade upplevelser online och att Meta har tagit fram 30 verktyg till stöd för barn och deras föräldrar. 

”Den här stämningsansökan missbedömer vårt arbete genom att använda sig av uttryckta citat och handplockade dokument”, säger hen. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer