Juryn i rättsfallet Epic Games emot Google har precis avkunnat sin dom. Den fann att Google gjorde sin applikationsbutik och betaltjänst till ett olagligt monopol.

Dagens dom är en vinst för alla apputvecklare och konsumenter runt om i världen. Det bevisar att Googles appbutiksmetoder är olagliga och de missbrukar sitt monopol för att få ut orimliga avgifter, strypa konkurrensen och minska innovationen. – Epic Games via företagets blogg.

Googles affairs vice vd Wilson White har sagt att företaget planerar att överklaga domen, uppger The Verge.

Vi planerar att ifrågasätta domen. Android och Google Play ger fler valmöjligheter och öppenhet än någon annan större mobilplattform. Rättegången klargjorde att vi konkurrerar hårt med Apple och dess App Store, såväl som appbutiker på Android-enheter och spelkonsoler. Vi kommer att fortsätta att försvara Androids affärsmodell och förbli djupt engagerade i våra användare, partners och det bredare Android-ekosystemet. – Wilson White

Det är en stor seger för Epic, särskilt eftersom Epic mestadels förlorade kampen emot Apple för två år sedan när domaren Yvonne Gonzalez Rogers beslutade att sakfrågan inte hade med appar att göra. Dock kvarstår ännu hur domen gällande Google kommer att fastslås av domaren, det vill säga, vad Epic har vunnit är hittills oklart.

Företaget vill att domstolen ska klargöra för Google att varje apputvecklare har total frihet att introducera sina egna appbutiker och sina egna faktureringssystem på Android. Epic har inte stämt för en finansiell ersättning.