För över två år sedan, sommaren 2021, framgick det att EU planerade en gemensam digital plånbok. Nu det klart att projektet går vidare och i veckan enades både EU-parlamentet och Europeiska unionens råd om en digital plånbok som blir gemensam för alla EU-medborgare.

Upplägget är snarlikt tidigare förslag och innehåller som tidigare förslag om en mobil applikation för lagring av känsliga dokument, ID-handlingar, körkort, betalkortsinformation och liknande. Den ska därtill fungera för att legitimera sig på myndighetssidor och genomföra betalningar.

Beslutet är ett stort steg mot EU:s mål att till 2030 erbjuda alla EU-medborgare möjlighet att använda en säker lösning för digital identifikation. EU Digital Identity Wallet ger medborgare kontroll över sin data och ökar säkerheten i interaktioner med tjänster på nätet. Det stärker Europas tekniska suveränitet och hjälper oss hantera såväl dagens som morgondagens utmaningar vad gäller digitalisering – Thierry Breton, EU-kommissionär

Nytt är att EU föreslår att den digitala ID-handlingen ska fungera även till andra plattformar. Med hjälp av existerande bestämmelser i lagpaketet DMA, som reglerar stora nätjättar, kan EU tvinga de stora plattformarna att integrera stöd för plånboken.

Det skulle innebära att allt från Facebook och Instagram till marknadsplatser som Amazon måste låta användare legitimera sig och logga in med EU:s digitala alternativ. EU nämner även applikationsbutikerna Google Play Store och Apple App Store samt Google-tjänsterna Youtube och Google Maps som plattformar som kan behöva godta samma metod.

Innan förslaget klubbas måste det passera officiella godkännanden från bland annat EU-parlamentet. När det är godkänt och publicerat har medlemsländerna 24 månader på sig att implementera det till den grad att de kan erbjuda tjänsten. Själva utvecklingen pågår sedan tidigare och omfattar bland annat fyra pilotprojekt i större skala, som inleddes redan i april 2023.