Uppdatering: Macrumors rapporterar att IOS 17.1 innehåller en fix för inbränningar, och det ser alltså ut som att problemen som beskrivs nedan beror på fel i mjukvaran.

Något verkar ha ändrats i OLED-panelerna i Iphone 15 Pro-familjen jämfört med tidigare Iphone-modeller, skriver Phone Arena. Det har nämligen börjat dyka upp rapporter om inbränningar på skärmen, bara veckor efter lanseringen i mitten av september.

Inbränning är en av de stora potentiella nackdelarna med OLED-tekniken, men har traditionellt inte varit något problem på mobiltelefoner varken från Apple eller andra tillverkare. Till skillnad från datorer som ofta står på flera timmar i sträck använder de flesta mobilen kortare perioder och har skärmen avstängd mellan varven.

Det är okänt hur vanligt problemet är, men användare har rapporterar om det på Reddit, Twitter och Apples supportforum. I ett av inläggen på Apples forum svarar en frekvent forumdeltagare att två veckor borde vara för kort tid för att drabbas av de typiska formerna av inbränning och att det kan handla om ett annat tekniskt fel på skärmen. Oavsett orsak ska felet täckas av Apples garanti. 132 personer har klickat på ”jag också”-knappen under inlägget.

En möjlig förklaring som framförs i samma tråd är att problemet är relaterat till värmeutvecklingen i telefonerna, något det har skrivits om tidigare. Hög värme kan leda till tillfällig inbränning i OLED-paneler, som försvinner när panelen har svalnat ordentligt. Det spekuleras också om att Apples kvalitetskontroll har släppt igenom defekta skärmar, och flera drabbade användare säger att de har fått nya telefoner när de har lämnat in dem till Apple-butiker eller andra servicekanaler.