Även om Google varit standardsökmotor för Apples produkter i flera år var det ett tag på väg att se annorlunda ut, rapporterar Bloomberg. Apple förde samtal med sökmotorn Duckduckgo om att använda deras integritetsfokuserade sökmotor istället för Google i Safaris privata läge. Ungefär 20 samtal ska ha ägt rum mellan parterna under 2018–2019, men förhandlingarna föll igenom.

Apples AI-direktör John Giannandrea antog att eftersom Duckduckgo använder sig av Bing för sökinformation fanns risken att dela användarinformation med Microsoft. Senare kallade han det internt för en dålig idé och propsade på att Apple ska kolla upp Duckduckgo mer om man ändå vill byta till deras sökmotor.

Microsoft Bing.jpg

Just Bing it hade kunnat bli verklighet hos Apple.

Under samma period var Apple intresserade av att köpa Bing av Microsoft, vilket skulle gjort Bing till standardsökmotor på alla Apple-produkter. Dock rapporterar The Washington Post att affären delvis var en taktik för att få ut mer pengar av Google i deras senare affär – den som gjorde Google till Apples standardsökmotor idag.

Duckduckgos VD Gabriel Weinberg har nyligen sagt att det är svårt för små företag som hans att kunna konkurrera med jättarna. Han menar på att Google betalar företag så som Apple för att få vara standardvalet av sökmotor och det många då också stannar kvar på. Där hävdar Google att det enkelt går att byta till en av deras rivaler om man vill. Weinberg säger dock att det är alldeles för många steg för att byta sökmotor på alla ens produkter. Det tar 30–50 klick då det kunde räcka med ett.

Snabb start före användarval

Apple-chefen Eddy Cue sa nyligen att det är meningen att det inte ska gå att byta sökmotor första gången man använder en Iphone, men att det är för att göra uppstarts-processen så snabb och smidig som möjligt. Cue säger också att de använder sig av Google för att de helt enkelt är bäst.

Denna information har dykt upp som följd av en pågående rättegång mellan justitiedepartementet och Google, där myndigheten ska utröna om Google har monopol på sökmotorer. Då har man intervjuat bland annat Duckduckgos VD Gabriel Weinberg och Giannandrea från Apple. Fler detaljer kring dessa förhör väntas släppas under veckan.

Hade du velat ha Duckduckgo som standardsökmotor i IOS?