Guider

Tangentbord till iPad – de bästa kortkommandona

Genvägar för nybörjare

Vi hjälper dig att få fram emojis och ger dig en liten introduktion i hur du ska använda ditt fysiska tangentbord med iPad.

Så du har kopplat ihop din iPad med ett fysiskt tangentbord men har ingen aning om hur genvägarna fungerar. Oroa dig inte för snart har du lärt upp dina fingertoppar till att bemästra tangentbordet till iPad. iPadOS har genom åren fått fler och fler smarta genvägar med tangentbord som gör upplevelsen riktigt smidig. Om du redan har stenkoll på kortkommandon i MacOS så fungerar även flera av dessa till iPad.

Välanvänd glob

Introduktion

De två viktigaste tangenterna är command- (Cmd) och globtangenten som används till de flesta kommandona. Att bara hålla inne Cmd- eller globtangenten kommer även att visa en lathund på skärmen. Det här fungerar om du så är på hemskärmen eller i en app. Vi kommer inte att kunna skriva om vad alla appar har för genvägar eftersom det blir alldeles för mycket och det här är tänkt att vara en kort introduktion. Men om du undrar över andra appar så håller du som sagt bara in Cmd- eller globtangenten för att få upp en lista där du även kan söka efter fler kommandon.

Safari

Ställa in globtangenten

Om du råkar ha ett tangentbord som saknar globtangenten så är det inget att oroa sig för. Gå in i Inställningar > Allmänt > Tangentbord > Fysiskt tangentbord > Specialtangenter. Här kan du ändra exempelvis Fn-tangenten eller skiftlåstangenten (Caps lock) till globtangent. Med globtangenten kan du dessutom få fram emojis smidigt när du skriver meddelande.

Skiftlåstangenten (Caps lock) är numera globtangenten

Kortkommandon

Flera av dessa kommandon fungerar med både Cmd- och globtangenten, så det är upp till dig vilken du föredrar. Det finns även andra kombinationer som utför exakt samma kommandon som beskrivs nedanför men vi har valt ut de som vi tyckte var enklast.

Glob/Cmd+H

Hemskärmen

Glob/Cmd+mellanslag

Sök

Cmd+Tab

Växla appar

Glob+A eller Cmd+Option+D

Visa dock

Glob+Shift+A

Appbibliotek

Glob+Q

Snabbanteckning

Glob+S

Siri

Glob+C

Kontrollcenter

Glob+N

Notiscenter

Glob+pil upp

Appväxlare

Glob+pil vänster/höger

Föregående eller nästa app

Cmd+Shift+3

Ta en skärmbild

Cmd+Shift+4

Ta en skärmbild och öppna redigering

Glob+F

Fullskärm

Glob eller Cmd+Ctrl+Mellanslag

Emojis

Det här är bara ett fåtal av alla kommandon som du kan lära dig för att snabbt ta dig fram i iPadOS. Om du vet några riktigt bra kortkommandon så hoppas vi att du delar med dig av dessa i kommentarerna.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!