Sedan Apple lanserade prylhittarbrickan Airtag 2021 har Android-användare tvingats stå ut med att vara något mer sårbara för olovlig spårning med brickan. Men Google och Apple har slagit sig ihop för att bygga en gemensam standard för spårarningsbrickor, och båda företagen har lovat att införa varningar för okända brickor.

På I/O-konferensen i maj i år meddelade Google att företaget ska öppna Android för samma typ av offline-sökningar som Apple har med sitt Hitta-nätverk, och lovade att snart släppa en varningsfunktion för okända brickor. Nu har den kommit – sedan igår har Google börjat rulla ut varningar för just Airtag i Android 6.0 och senare. Varningar för brickor från andra tillverkare ska tillkomma senare.

Varningarna för okända brickor visas om telefonen upptäcker att en spårarningsbricka som inte är nära sin parkopplade enhet har följt med telefonen en tid, och visar på en karta hur brickan och telefonen har rört sig gemensamt. Systemet kommer även länka till mer information, till exempel hur en bricka kan stängas av.

Förutom automatiska varningar finns även en manuell skanningsfunktion som kan hitta eventuella spårarningsbrickor i närheten av telefonen som inte är inom räckvidd från ägarnas telefoner. I ett supportdokument påpekar Google att sådana enheter kan vara borttappade eller bara tillfälligt utanför Bluetooth-räckvidd.

Google meddelar samtidigt att utrullningen av det egna spårningsnätverket kommer senareläggas en aning, för att ge Apple tid att baka in motsvarande varningssystem för andra tillverkares brickor i IOS, skriver Ars Technica.