Sök

Voi stärker upp styrelsen – veteranen Diego Piacentini kliver in (efter 30 år på Apple och Amazon)

VoiElsparkcykelFordon

Diego Piacentini går in i Vois styrelse. Foto: Press/Montage

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

För första gången går en oberoende ledamot in i mobilitetsbolagets styrelse.

Voi meddelar idag att det kliver in ett nytt namn in i styrelsen i form av italienaren Diego Piacentini. Mellan 1987 och 2016 höll han en rad tunga chefspositioner på jättarna Apple och Amazon. 

I styrelsen sitter sedan tidigare investerarna Per Brilioth, Lars Fjeldsoe-Nielsen, Keith Richman, Jason Schretter samt medgrundarna Fredrik Hjelm och Douglas Stark.

“Diego var med och byggde Apple och Amazon. Hans erfarenhet av att driva stora affärsområden och internationella team kommer vara ovärderligt för nästa fas av Vois resa i att bygga en lönsamt mikromobilitetstjänst som förändrar hur vi rör oss i städer, säger Vois vd och styrelseordförande Fredrik Hjelm i ett pressmeddelande.

Italienaren har efter att ha lämnat Amazon grundat sitt egna företag Piacentini View Different. De säger sig vilja hjälpa techbolag som vill förändra traditionella sektorer med fokus på bland annat offentlig sektor, hållbarhet och just mobilitet.

“Den långsiktiga hållbarheten för städer kräver evolution inom mobilitet. Delad mikromobilitet har tagit Europa med storm med teknisk innovation som möjliggör transformativa skiften. Voi är en innovativ operatör som har fokuserat på operationell effektivitet och att bedriva en ansvarsfull verksamhet. Det är ett positivt exempel för en bransch vars rykte fortfarande är skakigt, säger Diego Piacentini.

Sedan tidigare sitter han bland annat i styrelsen för mediekoncernen The Economist Group och matleveranstjänsten Doordash. 

Vann stor upphandling

Tidigare i juli rapporterade Breakit om att Voi hade vunnit jätteupphandlingen om att få ställa ut sina elsparkcyklar i den brittiska huvudstaden.

“London blir en av våra bästa städer”, sa Fredrik Hjelm då.

Voi har inte rapporterat in några nya siffror för 2022 ännu. 2021 landade omsättningen på 927 miljoner kronor, med en rörelseförlust på 886 miljoner kronor. 

“Vi har minskat kostnaderna under det senaste året, och under kvartal två 2023 så var vi EBITDA-lönsamt för första gången. Det här visar att vårt fokus på effektivitet har gett resultat”, berättade vd:n i samband med London-nyheten.

Läs mer