Med Iphone 14 överraskade Apple när telefonen visade sig vara förvånansvärt enkel att demontera och reparera. Tillsammans med ny butik för att köpa reservdelar och verktyg såg framtiden ljus ut för den som själv vill fixa sina Apple-enheter. Någon sådan enkelhet består däremot inte med färska Macbook Air 15, som Ifixit dömer ut som en eländig upplevelse.

Totalt får den bärbara datorn betyget 3 av 10. Den låga siffran motiveras med att det helt enkelt är krångligt, omständligt och jobbigt att ta isär den. Det är förhållandevis enkelt att blotta datorns inre med hjälp av specialmejsel för de fyra skruvarna av pentalob-typ, men sedan blir det betydligt svårare.

ifixit.jpg

Macbook Air 15 är väldigt snarlik den mindre 13-tummaren.

Batteriet är bestyckat med en praktisk mekanism för att lossa det, vilket Apple får beröm för. Dessvärre visar det sig vara i praktiken värdelöst, eftersom det i slutändan ändå inte är möjligt att få loss batteriet utan att plocka isär nästan hela datorn.

ifixitmacbook.jpg

Under locket gömmer sig en till omgång skruvar.

moderkortapple.png

Moderkortet i hela sin härlighet, eller logicboard, som Apple kallar det.

Inte helt förvånande är det ungefär samma bökiga process som för den mindre Macbook Air 13 och det är inte förrän hela moderkortet är uttaget som det faktiskt går att frigöra batteriet. Processen visar sig dock ännu värre, eftersom det den här gången involverar att plocka bort högtalarsystemet, något som visar sig lättare sagt än gjort.

Därtill krävs det vanliga i form av att navigera kring små komponenter och portar samt en kavalkad av skruvar. Utöver fullt synliga återfinns de även under olika täckplåtar och plastlock, som i sin tur också måste plockas bort. Omdömet blir därmed att den premiumosande datorn trots ett vackert yttre är "knappt möjlig att reparera".