Apple

MacBook Air 15″ när storlek gör faktiskt skillnad – men på bra eller dåligt sätt?

I alla fall när det kommer till datorer

Vi är många som har väntat på att Apple ska släppa en laptop med större skärm men som inte gör att plånboken fullkomligt brinner upp och nu är MacBook Air 15″ äntligen här.

Som vanliga Air fast större

Så vad har egentligen hänt om vi jämför med lillebror? MacBook Air 15″ har en stor och härlig skärm på 15,3 tum och ger oss en upplösning på 2 880 x 1 864. Uppdateringsfrekvensen ligger på 60Hz och vill vi ha högre så är enda Mac-alternativet idag att köpa MacBook Pro 14″ eller MacBook Pro 16″. Det är en liquid retina-skärm som levererar en krispig och färgsprakande bild och ljusstyrkan ligger på 500 nits. Batteritiden är upp till 18 timmar så det går utan att problem använda denna en hel dag.

Jämfört med MacBook Air 13″ så har det även lagts till två högtalare, så totalt finns det sex högtalare som levererar ett ljud som verkligen inte går att klaga på. Det är ett fylligt ljud som faktiskt bjuder på en hel del bas och Apple har lyckats trolla bort högtalargallret som tidigare satt på både höger och vänster sida av datorn. I den lilla flärpen i toppen av skärmen har vi en 1080-kamera för videosamtal och de har även lagt till tre mikrofoner som gör att ljudkvalitén har blivit bättre.

Den är lätt men känns inte billig

Många datorer där man försöker få ned vikten ordentligt (jag tittar på dig PC-världen) slutar i att slutprodukten känns rätt billig och plastig. Så är inte fallet med MacBook Air utan det är hög kvalité och inga plastdetaljer som satts dit för att göra datorn lättare. Hela chassit är gjort i aluminum och datorn väger in på 1,51 kilo vilket är ruskigt imponerande med tanke på storleken. Apropå storleken så är den 11,5 millimeter tjock (eller ska vi säga tunn?). Det är lätt att glömma att det är en dator med massvis av prestanda och som har en skärm på 15,3 tum som ligger i ryggsäcken när vi tar oss till och från jobbet.

MacBook Air 15″ och MacBook Pro 14″

All kraft som vi nu är så vana vid

MacBook Air 15″ kommer utrustad med M2-chippet och att moderna Apple-datorer är snabba som attan börjar nästan bli skåpmat för oss nu. Vi förväntar oss helt enkelt rejält med prestanda i alla Apples modeller. Air är inget undantag och trots att den helt saknar interna fläktar så är det inga som helst problem att redigera 4K-filer i Final Cut Pro. Vi lyckades dock få upp temperaturen en aning i datorn när vi exporterade en film som filmats i 4K ProRes men utöver det så verkar datorn rulla på fint utan att ens bli varm.

Vad vi gärna hade sett

Nu när MacBook Air har växt till sig så hade det varit så otroligt trevligt med lite fler USB-C-portar eller varför inte SD-läsare som Pro-modellerna har? MacBook Air 15″ är en arbetshäst som vi utan problem kan klippa film på men vi behöver en adapter. På vänstra sidan av datorn har vi en MagSafe-port för laddning och två Thunderbolt-portar. Tittar vi på högra sidan så är det enbart ett hörlursuttag och här hade de kunnat förvaltat utrymmet lite bättre och kastat in en Thunderbolt-port till och kanske till och med en SD-kortsläsare.

Priset då?

När det kommer till priser så börjar MacBook Air 15″ på 18 995 kronor och lillebror som har en skärm på 13 tum börjar på 15 995 kronor. Så för 3 000 kronor mer får du inte bara en större skärm utan även en något bättre laddare på 35 watt och dubbla portar samt att GPU:n har 10 kärnor istället för 8 som instegsmodellen av MacBook Air 13-tum har. Om vi väljer till extra plusmeny på allt, det vill säga 24 GB RAM och 2 TB SSD så landar vi på 33 995 kronor.

En riktigt snygg dator

Det är inte många som lyckas göra snygga datorer men Apple har länge kunnat visa hur man gör. MacBook Air har inga egentliga uppdateringar jämfört med MacBook Air 13″ men det stoppar oss inte för att nämna att vi blir lite glada varje gång vi plockar upp datorn och använder den. Tangentbordet som de äntligen har fått till sedan hela butterfly-fadäsen är otroligt skönt att skriva på och eftersom MacBook Air har växt till sig så har även styrplattan gjort det och även den är extremt skön att använda.

Att Apple har lyckats göra en snygg, tunn och lätt dator som samtidigt har massvis av kraft på insidan är imponerande och att det går att slänga tuffare uppgifter på den gör att det är så mycket mer än en skoldator.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!