Både Elgiganten och återförsäljarens kunder i Göteborgsområdet är drabbade av ett utstuderat bedrägeri, där hörlurar av märket Airpods Pro bytts mot förfalskade varianter. Det hela upptäcktes i samband med att de fejkade hörlurarna ovetandes såldes till en annan kund, rapporterar GP.

Där framgår att en kund vid hemkomst upptäckt att nyinköpta hörlurarna inte fungerade som de skulle. Etuiet var skadat, hörlurarna gav ifrån sig brusigt ljud och ett surr i ena hörlurssnäckan. Vid reklamation upptäcktes att serienumret på förpackningen inte var detsamma som det som fanns på etuiet – de riktiga hörlurarna var bytta mot ett förfalskat par.

Bedragare bytte ut innehållet i förpackningen

För att lyckas med tilltaget har den misstänkte bedragaren köpt ett äkta exemplar från Elgiganten. Sedan ska personen ha öppnat förpackningen försiktigt och lagt ned ett par övertygande kopior, för att sedan återförsluta förpackningen med en förfalskad etikett. Därefter har bedragaren lämnat tillbaka de falska hörlurarna, som till följd av att de såg oöppnade ut hamnade på hyllan och slutligen såldes på nytt.

Vi har polisanmält det och det är under utredning. Jag kan inte spekulera i vad som skett, men jag kan bekräfta att vi har ett antal kunder som fått rättelse och nya Airpods. Detta har ju drabbat oss som det ser ut, men vi beklagar verkligen att det har drabbat kunder. – Linnea Cederquist, kommunikationschef på
Elgiganten.

Totalt ska minst fyra par fejkade hörlurar varit i omlopp och i nuläget är det endast butiker i Göteborgsområdet som är drabbade. Kunder som råkat ut för bedrägeriet har fått motta både ursäkt och ny produkt, men personen som ligger bakom bedrägeriet har inte kunnat spåras. Ärendet är polisanmält och Elgiganten uppger att de sedan dess sett över butikernas rutiner vid återköp.

Källa: Göteborgs-Posten