Sök

500 miljarder står på spel för Neonode – okända uppfinnarna, monsterstämningen, smutskastning och Apples undercover-köp

SpotifyNeonodeNeon

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Ett litet svenskt teknikbolag tar strid mot Samsung, Apple och Google om innovationen svepteknik. I dokumentären “Miljardpatentet” får vi för första gången höra uppfinnarnas egna version av händelserna.

Alla använder den.

Tekniken med svepfunktionen i smartphones har gått från att knappt existera för 20 år sedan till att vara så vanlig för vårt moderna samhälle att du varken tänker på eller fascineras av den.

Bakom uppfinningen står två svenska, bortglömda uppfinnare och barndomskamrater. Thomas Eriksson och Magnus Goertz och deras tidigare bolag Neonode.

Det är en nästan osannolik historia som rullas upp i nya podcastdokumentären “Miljardpatentet” av journalisten Jesper Spanne och hans bolag Alaska Film & TV, som har premiär på Spotify idag.

Neonode är börsnoterade i USA och är sedan 2020 aktuella i en stämning mot världsspelarna Samsung, Apple och Google för patentintrång – en rättstvist som skulle kunna vara värd 50 miljarder dollar (motsvarande drygt 500 miljarder svenska kronor), även om så stora belopp är osannolika. Rättegången sker i Texas och drivs av patentspecialisterna Aequitas Technologies.

I början av 2023 stod det klart att Neonode vunnit prövningarna (som handlar om att få patenten giltiga) över både Samsung och Google. Aktiekursen rusade då. Om Neonode vinner kommer de få hälften av nettointäkterna.

Det här är första gången som grundarna (som sedan länge lämnat bolaget) berättar offentligt om vad som hänt. Jesper Spanne tyckte först att storyn lät trist, men ju mer han grävde, desto mer fick han upp intresset.

“När jag började bena ut historien för två år sedan fanns nästan inga intervjuer med Magnus och Thomas. Jag tänkte då ‘vad är detta?’. När jag kontaktade dem så förstod jag att det fanns skäl till att de inte velat prata”, säger han till Breakit, och fortsätter:

“När man är ett litet bolag som verkar i en cynisk teknikvärld så finns det stora risker med att göra sig ovän med företag som Apple. Det är ett av skälen till att de hittills har varit tysta.”

Utmanade branschen

Thomas Eriksson och Magnus Goertz började skissa på sin första telefon Neonode N1 i början av 2000-talet. 20.000 ställde sig på väntelistan och målgruppen var ung. Mobilen byggde på ny teknik, med stor touchskärm som styrdes av sveprörelser. Det var en utmanare till Nokia och Ericsson, som då var i rejäl gungning. 

Alla visste att bolaget som knäckte nästa stora teknikgrej skulle bli vinnare. Därför kunde inte Neonode vara alltför öppna med sin innovation.

“Här fanns ett gyllene tillfälle att bryta sig in. Mobiltelefonen då var en knapptelefon med liten display. För oss handlade det om att få in internet, och då behövde man större skärm. Man skulle kunna använda den med bara en hand”, berättar Magnus Goertz i Miljardpatentet.

Vid den här tidpunkten var inte ens Apple och Steve Jobs med i leken. De tillverkade datorer och bärbara musikspelare – iPods.

Neonode presenterade sin nya teknik under en mässa i Tyskland. Mobiltillverkare från hela världen flockades runt deras monter. Neonode förstod att de andra teknikbolagen skulle komma att härma och tog patent på två uppfinningar – svepteknik och optisk touch.

Det dröjde inte länge förrän Samsung intresserade sig för tekniken. Och Apple köpte en telefon undercover.

“Den levererades till en adress kopplad till Apple. Samsung bjöd samtidigt in tio lovande bolag till möte i London, där vi var ett av dem.”

Mötet i London blir en central pusselbit i vad som komma skall. Det blir också ett licensavtal som Neonode skriver under med Samsung 2005 där det står att de ska samarbeta.

“De skulle betala ett par miljoner för att använda sig av tekniken, och sen två euro per tillverkad telefon.”

Neonode träffade ingenjörer i Sydkorea. Men projektet rann ut i sanden.

Sen har vi alla koll på vad som hände. Samsung, Apple och Google lanserade sina smartphones. Men det är just det där licensavtalet som ska komma att bli det främsta beviset i rättegången mot världsjättarna framåt.

Thomas Eriksson och Magnus Goertz har båda lämnat Neonode och sålt sina aktier. En ny ledning har tagit över. 2008 lade Neonode ner sin utveckling av mobiltelefoner efter att ha dragits med stora försäljningsproblem och en aktiekurs i botten.

Idag tillverkar bolaget sensormoduler, bland annat för hissknappar, och har varit framgångsrika i framför allt Kina.

“Rafflande rättegångsprocess”

En av de största utmaningarna med att göra dokumentären är att historien utspelar sig i realtid i rätten under arbetets gång, menar Jesper Spanne.

“Det är en rafflande rättegångsprocess med amerikanska toppadvokater, hemliga dokument och smutskastning. Det har krävts omfattande research kring det som pågår nu. En av huvudpersonerna, Felix Lindberg, även kallad skrothandlaren, har varit ett viktigt hjälpmedel här”, säger han.

Att grundarna inte alls är med i bolaget längre, vad var deras känslor i det hela?
“Jag har försökt gräva i det, få dem att resonera. De har känt ett visst agg mot de stora företagen, men samtidigt har de inget ägande och inga pengar att tjäna på processen. Däremot en upprättelse rent prestigemässigt.”

Det handlar om extrema summor, ett av de största patentmålen någonsin. Men enligt Jesper Spanne har uppfinnarna medvetet dragit sig undan.

“Framför allt Magnus är skeptisk till processen. De är visionärer och drömmer om att skapa nya verktyg. De är inte intresserade av att stå i rättssalar.”

Varför tror du att den här storyn inte är speciellt omskriven i media?
“En anledning till det tror jag är att rättsprocessen är lite komplex med många juridiska turer. Amerikansk media har inte heller uppmärksammat speciellt mycket. Hela patentvärlden är egen – de har koll – men inte gemene man.”

Kan Miljardpatentet komma att bli en tv-serie?
“Det finns en bra grund, med intressanta karaktärer och dynamik, så vi får väl se.”

Stämningsprocessen är just nu på väg in i ett avgörande skede, men det kan dröja ett drygt år innan det blir en eventuellt juryrättegång.

“De stora bolagen försöker fördröja, för att göra det dyrare för de mindre parterna.”

Miljardpatentet innehåller totalt tre avsnitt. De andra släpps 18:e och 25:e maj.

Läs mer