Apple-entusiaster har sedan lanseringen av IOS varit tvungna att förhålla sig till App Store för installation av nya applikationer. Med EU:s lagpaket Digital Markets Act tvingas bland annat Apple att slå upp portarna på sina inmurade gårdar för att låta användare installera applikationer från andra applikationsbutiker än App Store.

Indikationer på detta dök redan upp innan årsskiftet och enligt Bloomberg jobbar Apple för tillfället på att bygga grundstöd för installation från alternativa applikationsbutiker i IOS 17. Det råder dock osäkerheter om huruvida stöd för sideloading, det vill säga möjligheten att kringgå App Store för att installera applikationer, läggs till redan i IOS 17.

Även om grundarbetet på systemnivå utförs nu kan det dröja till nästa år innan systemet helt är på plats. Enligt EU:s direktiv behöver Apple inte öppna upp ekosystemet förrän 2024 och Apple lär ta sin tid när det kommer till just sideloading på IOS. I intervjuer har bland annat Tim Cook påpekat att Apple inte vill öppna upp denna möjlighet på grund av ökad säkerhetsrisk och integritetsbekymmer.

Apple har inte kommenterat nyheten, men det bör inte dröja allt för lång tid innan officiell information om den stora öppningen är på plats. Apple-konferensen WWDC går av stapeln 5 juni och företaget väntas då presentera nyheter kring bland annat IOS 17.