Hoppa till innehållet

Skivbolagsjättens nya krav på Spotify: Stoppa AI

Skivbolagsjätten Universal kräver att Spotify och Apple stoppar träning av AI-tjänster med hjälp av deras respektive streamingplattformar.
”Vi kommer inte att tveka att agera för att skydda våra rättigheter”, hotar skivbolaget i en skrivelse som Financial Times tagit del av.

Universal Music, som bland annat representerar Taylor Swift, vill att Daniel Ek och Spotify agerar för att stoppa AI-tjänster från att träna på upphovsrättsskyddad musik.
Universal Music, som bland annat representerar Taylor Swift, vill att Daniel Ek och Spotify agerar för att stoppa AI-tjänster från att träna på upphovsrättsskyddad musik.

Universal Music Group vill att Apple och Spotify blockerar AI-tjänster från ”skrapa” musik i syfte att träna sina neurala nätverk. Tekniken innebär att datorerna sätts att lyssna på stora mängder musikinnehåll för att i nästa steg själva kunna framställa egna låtar.

Musiktjänster som baseras på maskininlärning och generativ AI finns redan i dag och kan genom enkla kommandon skapa musik som låter som specifika artister eller stilar.

Läs mer: Alla pratar om AI – här är termerna du behöver kunna

Tjänsterna kan dock också skapa helt nya verk som bara inspirerats av vad AI:n lärt sig genom sina hundra tusentals timmar av lyssnande.

Upphovsrätt i den nya eran av AI är en juridisk djungel, enligt Eleonora Rosati, professor i immaterialrätt. Något hon berättade om i en intervju med Di under tisdagen.

”Om du presenterar det som ditt eget jobb och du har gjort det med hjälp av en AI, så är det upp till dig att försäkra dig om att det som AI:n gör är lagligt”, sa hon bland annat.

Debatten är inte unik för musikindustrin. Bildbyrån Getty driver till exempel en process mot AI-tjänsten Stable Diffusion sedan bolaget sett spår av sina rättighetsskyddade bilder i det som skapats av AI:n.

Exempel på musik som genererats av AI-tjänster sprids redan brett. Vissa gånger handlar det om uppenbart plagiat, andra gånger om låtar skapade med en viss stil.

”Mycket av det är tränat på populärmusik. Du kan du be en AI att skriva en låt med texter som liknar Taylor Swift, med rösten från Bruno Mars, till en melodi som låter som Harry Styles”, säger en person med insyn i Universals senaste krav på Spotify och Apple, enligt Financial Times.

Universal driver sedan tidigare frågan om att rensa de stora strömningsplattformarna från innehåll av ”lägre kvalitet”. Många har laddats upp i syfte att få strömstarter som genereras av botar, inte verkliga lyssnare, vilket enligt kritiken innebär att kakan för ”riktiga artister” kryper. 

Spotify har sagt sig vara öppna för en dialog kring ämnet, men har inte velat kommentera den senaste frågan vad gäller att stoppa AI-tjänster från att skrapa plattformen på musik i träningssyfte.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera