För Apples Intel-baserade datorer finns möjligheten att installera och köra Windows vid sidan av Mac OS, exempelvis via Bootcamp. Så är inte riktigt fallet för de nyare M1- och M2-baserade Mac-modellerna, eftersom Apples egendesignade systemkretsar är baserade på ARM. Detta gäller särskilt Windows 11, som fram till nu inte haft något officiellt stöd – inte ens för den dedikerade ARM-versionen.

ARM i var fjärde bärbar dator om fem år

Det blir det nu viss ändring på och i en uppdatering på bolagets webbsida informerar Microsoft om att Windows 11 blir tillåtet att köra med hjälp av verktyget Parallels. Förändringen är dock inte helt utan begränsningar, det för närvarande bara Windows 11 Pro och Windows 11 Enterprise som tillåts och det är endast virtualisering som gäller. Därtill saknas stöd för DirectX från version 12 och senare, samt nyare versioner av Open GL. Även möjligheten att köra Android-applikationer stryker på foten.

Detta öppnar däremot för att köra ARM-anpassade Windows-applikationer, samt renodlade applikationer för x86, eftersom Windows 11 för ARM har funktionalitet för att "översätta" dessa. Den som drömmer om att omvandla sin Mac till spelmaskin på deltid får drömma vidare, utan DirectX 12 är det att betrakta som hopplöst. För resterande, inte minst professionella användare, är det ett stort lyft med officiellt stöd till vad som i nuläget är de kraftfullaste datorerna med ARM-baserad hårdvara.

Exakt vad som fått Microsoft att vända i frågan är inte helt tydligt. I praktiken gick det att köra Windows 11 som virtuell maskin redan innan, men då via ett kryphål i Windows Insiders-programmet, som gör det möjligt att undvika att aktivera produktnyckeln. Det är till synes alltså inte inkompatibel hårdvara som ställer till det, utan problemet ser istället ut att hänga ihop med licensavtal.

När Microsoft återupplivade sin ARM-satsning gjordes det i samarbete med Qualcomm, vars ARM-baserade kretsar sedan var ensamma om att leta sig in ARM-baserade Windows-datorer. För strax över ett år sedan rapporterades att exempelvis Samsung och Mediatek hölls på armslängds avstånd genom ett exklusivitetsavtal, ett avtal som då uppgavs vara på väg att löpa ut. Om det är ett avtal mellan Qualcomm och Microsoft som agerat stoppkloss kan det förklara varför de nu väljer att öppna dörren igen, om än bara på glänt.