Sök

Trippelbom från big tech – Apple, Amazon och Alphabet fick investerarna att surna

AmazonAlphabetTech

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Hade hoppats på mer.

När jättarna skulle lämna rapport för det fjärde kvartalet bommade båda Apple och Googles moderbolag analytikernas förväntningar. 

Iphone-tillverkaren Apple levererade både sämre omsättning, resultat och försäljning än förväntat. Den så viktiga julhandeln stod för en 5-procentig nedgång jämfört med motsvarande period förra året, skriver CNBC. Det är den första nedgången på årsbasis sedan 2019. 

Enligt Apples vd Tim Cook finns det en tredelad förklaring till de sämre siffrorna: Den starkare dollarn, produktionsbekymmer i Kina och den generella makroekonomiska försämringen. 

Aktien föll över 3 procent i börsens efterhandel. 

Alphabet missade både på första och sista raden när bolaget rapporterade sitt fjärde kvartal efter börsens stängning på torsdagen. Det är framför allt annonsaffären som spökar. 

Bolaget uppgav i rapporten att det kommer ta en kostnad på motsvarande runt 20 miljarder kronor i det första kvartalet, kopplat till massuppsägningarna. I januari aviserade Alphabet att 12.000 anställda skulle varslas.

Även Alphabet såg aktien sjunka efter börsstängning. 

När det kommer till e-handelsjätten Amazon, som också lämnade rapport, var resultaten stabila eller till och med bättre än väntat i det fjärde kvartalet. Bolaget missade dock förväntningarna för tillväxten när det kommer till molntjänsten och fick hänga med sektorskollegorna i fallet i börsens efterhandel.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer