I somras tog Apple ännu ett kliv framåt i projektet att städa bort Intel-märkta processorer ur Mac-familjen, en resa som för tre år sedan började med ARM-baserade M1. Nästa generation fick därmed namnet M2 och stora nyheter inkluderade att skruva upp antalet grafikkärnor från 8 till 10 stycken, dedikerad hårdvara för mediakodning, maskininlärning och 50 procent högre minnesbandbredd.

Nu utökas M2-familjen ytterligare när Apple åter lånar suffix från telefonvärlden och introducerar de två syskonen M2 Pro och M2 Max, vilka tar plats i färska versioner av Macbook Pro och Mac Mini. Precis som M1-syskonen med samma ändelser handlar det om uppskalade varianter av M2, där Apple fortsätter i samma spår och skruvar upp både kärnantal och bandbredd.

Stort kliv från M2 – något mindre från tidigare Pro- och Max

För både M2 Pro och M2 Max skruvas antalet prestandakärnor upp från 4 till 8, vilket tillsammans med 4 energieffektiva ger totalt 12 kärnor. Prestandamässigt talar Apple om en ökning på cirka 20 procent när de ställs mot de renodlade föregångarna M1 Pro och M1 Max, men hur de står sig mot originalet framgår inte.

m2pro1.jpg
m2max-1.jpg

Ännu fler kärnor tillkommer på grafiksidan, där Pro utrustas med upp till 19 kärnor och Max med hela 38 stycken – nära på fyra gånger fler än de 10 stycken som ryms i M2. Det innebär även en ökning mot M1 Pro och M1 Max, där grafikkärnorna uppgick till 16 respektive 32 stycken. Även här beräknas ungefär lika stor prestandavinst för båda modeller, med uppåt 30 procent högre prestanda ställt mot M1-familjens motsvarigheter.

Inte helt oväntat består det Apple kallar "Unified Memory", där processor och grafikdel delar primärminne. Mot M2-originalet ökar både minnesmängd och bandbredd ordentligt, men ställt mot de renodlade föregångarna M1 Pro och M1 Max är skillnaderna mindre. Minnesbandbredd på 200 respektive 400 GB/s kvarstår, likaså 32 GB LPDDR5-minne för Pro-modellen. För M2 Max växer potten från föregångarens 64 GB upp till totalt 96 GB.

Fortsatt fokus på energieffektivt proffsarbete

Likt tidigare lägger Apple fortsatt tonvikt på att Pro- och Max-modellerna är särskilt framtagna för professionella användare med höga krav på både beräkningskraft och batteritid. Att det är just Macbook Pro i storlekarna 14 respektive 16 tum som blir bland de första att husera de nya kretsarna är ingen större chock. Utöver nya systemkretsar sker få förändringar, där stöd för Wifi 6E är bland de större.

animationrendering.jpg
compiling.jpg
colorgrading.png
cinema.jpg

Vad gäller prestanda jämför Apple både mot tidigare M1-baserade modeller och äldre Intel Core i9-bestyckade Macbooks. Ställt mot de förstnämnda handlar det beroende på scenario om 20 eller 30 procent, vilket rimmar väl med vad Apple talat om för ökning i processor- respektive grafikprestanda. Mot den äldre Intel-baserade modeller är skillnaderna större och Apple stoltserar bland annat med 80 procent snabbare rendering i Motion.

Apple-M2-chips-lifestyle-230117_big.jpg.large_2x.jpg

Även batteritiden får sig ett lyft och där utlovar Apple 22 timmar, det högsta hittills för Macbook Pro. I det finstilta framgår att batteritiden beräknats med en Macbook Pro på 16 tum bestyckad med M2 Pro. Själva uppspelningstestet bestod av att spela upp innehåll i 1080p och med ljusstyrkan inställd till "åtta steg från lägsta nivån".

macbook.jpg

Macbook Pro med M2 Pro och M2 Max kan redan beställas och beräknas levereras från den 24 januari. Som brukligt beror prislapp på hur datorn konfigureras, där enklaste variant på 14 tum med M2 Pro, 16 GB primärminne och 512 GB lagringsutrymme landar på 28 995 kronor. För den som önskar extra allt kan den större 16-tummaren med M2 Max i fullfjädrat format kombineras med 96 GB primärminne och lagringsutrymme på 8 TB för den inte särskilt nätta prislappen 86 995 kronor.