Hoppa till innehållet

Apple och Meta gav data till hackare – lurades av tonåringar

Hackare tog över mejldomäner från poliser – och lurade sedan Apple och Meta att lämna ut känslig användarinformation. 

Det rapporterar Bloomberg.

Även Snap har blivit kontaktade av hackarna, men ska inte ha lämnat ut någon information till hackarna.
Även Snap har blivit kontaktade av hackarna, men ska inte ha lämnat ut någon information till hackarna.Foto: Montage

Vanligtvis krävs ett domstolsbeslut om husrannsakan för att polisen ska komma åt techbolagens kundinformation. Men vid vissa tillfällen gäller undantag, som vid mer akuta situationer. 

Det har hackare utnyttjat genom att maskera sig som myndighetsanställda och därefter bett om användardata från Apple och Facebooks ägarbolag Meta. Techjättarna ska därefter ha lämnat ut privat information om sina kunder, rapporterar Bloomberg med hänvisning till tre anonyma källor. 

Det hela ska ha hänt i mitten av 2021 och informationen ska ha inkluderat bland annat kunders adresser, telefonnummer och IP-adresser. 

Enligt nyhetssajten misstänks flera av hackarna vara minderåriga boende i Storbritannien och USA. En av de involverade tros vara den 16-åring som just nu misstänks vara ledaren för hackergruppen Lapsus$ och som greps av polis under förra veckan. 

Även Snapchats ägare Snap ska ha kontaktats av hackarna, men det är oklart om bolaget lämnat ut någon information om sina användare. 

I ett uttalande till sajten Protocol skriver Apple att man framöver kommer att verifiera polisens begäran för att undvika att ny information delas med obehöriga. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera