Sök

Apple ger efter för kritiken – fick Spotify att rusa på börsen

Apple

Apples Tim Cook och Spotifys Daniel Ek. Foto: TT/Montage

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Nya bud om App Store.

Apple har varit hårt ifrågasatta gällande sin markandsdominans och höga avgifter i sin app-butik. Nu meddelar techjätten att de lättar på reglerna och kommer att tillåta vissa ”reader”-appar i App Store att guida användare vidare till sina hemsidor för att teckna abonnemang. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Apple tillät inte detta tidigare utan man fick betala direkt i appbutiken, vilket ledde till att de fick 15-30 procent av intäktskakan.

Det här är åtgärder som får bolag som Spotify och Netflix att jubla – eftersom det ger dem möjligheter att behålla alla intäkter när kunder tecknar abonnemang, skriver bland annat Wall Street Journal.

Under gårdagen reagerade börsen positivt på beskedet och Spotify steg med över 6 procent. Match Group, som äger Tinder, steg också med över 6 procent. 

Apples beslut undantar dock inte köp inuti spelappar. Här måste man fortsatt använda Apples betalsystem.

Apples policyändring kommer efter att bolaget tidigare varit anklagat för monopol inom distributionen av iOS-appar och inuti app-köp. För att mildra pressen från regulatorer har bolaget nyligen sagt att apputvecklare i USA får informera kunder om alternativa betalmetoder. Apples senaste ändring kring ”reader”-apparna har lett till att Japan stängt sin utredning av bolaget kring App Store, enligt ett pressmeddelande.

Läs mer