Hoppa till innehållet

Apples mardrömsbild: Så stora är riskerna när EU lägger sig i din Iphone

EU:s omtalade ”Digital markets act” ska stoppa storbolag från att agera grindvakter på dina digitala plattformar.

Det innebär att Apple kan tvingas släppa in appar från andra håll än App store i sina telefoner.

Det menar techjätten är en mycket dålig idé.

Apples vd Tim Cook och EU-kommissionens Margrethe Vestager är inte överens om mycket.
Apples vd Tim Cook och EU-kommissionens Margrethe Vestager är inte överens om mycket.

Telefonanvändare med Googles operativsystem Android kan redan i dag ladda ned appar från separata källor på nätet och därmed undgå systemets egen ”Play”-butik. 

Resultatet: Det är 15 gånger vanligare med skadlig kod i Androidtelefoner än i Apples Iphone, som inte accepterar appar utanför sin butik App store.

Det slår Apple fast i en ny rapport som släpps på onsdagen, med hänvisning till en undersökning från säkerhetsbolaget Symantec.

Apple poängterar att varje app kontrolleras i flera steg innan de släpps in App store, bland annat för att begränsa vilken tillgång till telefonens funktioner som apparna ber om.

En spelapplikation för barn ska till exempel inte kunna be om tillgång till telefonens kamera, om det inte ingår i spelidén, enligt Apples logik.

Läs mer: Apple sparkar igång årlig konferens – med nyheter i Iphone

Bakgrunden till Apples rapport är att EU-kommissionen presenterat lagförslaget ”Digital markets act”, DMA, som syftar till att begränsa maktkoncentrationen kring våra digitala liv.

Lagen är uppenbart ämnad att användas mot bolag som Facebook, Apple och Google som kan beskrivas som ”grindvakter” i förhållande till tredjepartsbolag som vill verka på bolagens plattformar eller i deras produkter.

Enligt Apple är det tydligt att lagförslaget prioriterar apputvecklare och tjänster framför slutkonsumenterna.

Men kritik riktas också mot Apples hållning i frågan. Att App store är så hårt kontrollerat innebär också att apputvecklare som vill in bara erbjuds en form av betallösning, som Apple kontrollerar och använder för att i vissa fall ta ut avgifter.

I ett separat men relaterat fall har EU-kommissionen redan anklagat Apple för vad de menar är missbruk av sin ställning när de tvingar apputvecklare med konkurrerande tjänster – mest känt Spotify – att betala vissa procentsatser av intäkter som inte drabbar den egna motsvarande tjänsten, Apple music.

Detsamma gäller många andra underhållningsappar.

I det fall Digital markets act blir lag i nuvarande form skulle Apple, till exempel, behöva släppa in Spotify i användarens telefoner utanför App store och Spotify skulle därmed kunna ta betalt av sina kunder hur de vill och helt kringgå Apple.

Kritiker mot Apples hållning att App store-modellen behövs pekar också på att bolaget i sitt operativsystem för datorer, Mac OS, alltid tillåtit program och applikationer att installeras från olika okända källor.

Apple menar å sin sida att Mac OS också är betydligt mer sårbart än IOS, och att utvecklingen i Mac snarare går mot mer kontroll, inte tvärtom.

Apple pekar också i sin rapport på att telefoner utgör en betydligt större bas av användare än Mac-datorer (det finns över 1 miljard Iphoneanvändare i världen) och därmed skulle vara mer attraktivt för bedragare och hackers, samt att telefoner är med användaren större del av dagen oftare och därmed innebär en större risk.

Appar som inte kontrollerats av Apple skulle kunna användas för att avlyssna eller spionera på personer genom kameror och mikrofoner utan att denne märker det, menar bolaget.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera