Utvecklarversionen, beta 1

Nya IOS 15 och Ipad OS 15 i praktiken – våra första intryck

Apple har släppt de nya versionerna av sina operativsystem, de som släpps till oss användare först i höst. Apputvecklare får dock tillgång till systemen för att testa redan nu och vi har fått möjlighet att prova både IOS 15 och Ipad OS 15 redan idag.

Publicerad Uppdaterad

Vi har redan rapporterat om vilka de stora nyheterna är, har du missat kan du läsa nyheterna om systemen här, så låt oss därför dyka direkt in och se hur de ser ut och fungerar i praktiken. 

De största nyheterna i Ios 15 och i Ipad OS 15, som har många av de nya funktionerna gemensamma, är möjligheten att ställa in olika användningsprofiler som sedan systemet anpassar inställningar efter.

Fokus

Vi har redan rapporterat om vilka de stora nyheterna är, har du missat kan du läsa nyheterna om systemen här, så låt oss därför dyka direkt in och se hur de ser ut och fungerar i praktiken. 

De största nyheterna i Ios 15 och i Ipad OS 15, som har många av de nya funktionerna gemensamma, är möjligheten att ställa in olika användningsprofiler som sedan systemet anpassar inställningar efter.

Fokus

Redan idag har vi ju ett stör ej-läge och sovläge och kör bil, men nu kan du ställa in till exempel för Arbete eller Egentid och då anpassa vilka personer som ska kunna kontakta dig, vilka appar som ska få skicka notiser och hur hemskärmen ska se ut. Du kan alltså anpassa vilka sidor med ikoner som ska vara synliga och dölja andra. På det här sättet kan du alltså bara ha jobbappar framme på arbetstid om du väljer det och sedan växla till ett mer fritidsbetonat utbud av widgets och appar på fritiden. Värt att betona är att om du anger en profil på din Iphone så aktiveras den även på dina andra enheter, Ipad till exempel så de inställningarna synkas via Icloud. Du aktiverar profilen i kontrollcenter, eller så kan du ställa in så den automatiskt aktiveras baserat på ditt användande, till exempel vilka appar du använder, din position eller vissa tider på dygnet s0m då Iphone själv gissar.  Om en person inte är betrodd att visas som notis när du har ett visst läge aktiverat kommer den personen att se det direkt i Imessage innan de ens skickar ett meddelande. 

Facetime även på Android och PC

Förutom nyheterna med porträttläge med oskarp bakgrund även i Facetime och  bättre ljud, så är nog den största nyheten att det ska gå att även ha med PC- och Androidanvändare i Facetimesamtal, med video och allt. Du kan även schemalägga samtal och bjuda in folk via en särskild länk som skapas. I den här betaversionen lyckas vi schemalägga och bjuda in folk, men själva den slutgiltiga anslutningen i samtalet vill tyvärr inte fungera. 

Safari får bättre flikar och Imessage integreras

Direkt i Imessagekonversationerna märker vi att bilder läggs i kollage eller högar och visas på ett sätt som tar upp mindre plats. Det märks även att Imessage integrerats på flera platser i systemet, precis som Apple pratade om under WWDC-presentationen. I Safari syns direkt på startsidan länkar jag fått skickat till mig via Imessage från olika kontakter och Safari har även ett nytt sätt att växla mellan flikar. Först och främst skriver du adressen du vill besöka i nederdelen av skärmen, så det ska bli lättare att nå. När du sedan vill lägga till en flyg skjuter du sidan åt vänster så dyker en Plus-knapp upp för att skapa en ny flik. 

Hittar text i bilder

En inte bara lite rolig utan även välfungerande funktion är möjligheten att hitta text i bilder. När du tar ett foto, eller sparar ett foto från webben eller annan källa så kan Ios enkelt tolka texten. Det funkar till och med på svenska och bara genom att hålla fingret över texten kan du markera den och sedan kopiera för att få den i ren textform.  Jag lyckas utan problem kopiera ren text från allt från affischer till t-shirt tryck, men är texten allt för snirklig eller har ovanligt typsnitt kan det bli problem för systemet att tolka den.

Ipad OS – Multitasking

När vi testar nya Ipad OS 15 ska ju den direkt tillgången till Notes vara en av nyheterna, men eftersom vi inte har möjlighet att testa just den så koncentrerar vi oss på de andra nyheterna. För det finns en del att välja bland. Förutom att Ipad har fått möjlighet att ha widgets direkt på startskärmen och att alla appar nu samlas i Appbiblioteket precis som på Iphone finns här även förbättrad mutlitasking, alltså när du använder flera appar i delat fönster. 

Det fungerar rätt så intuitivt och är betydligt enklare än hur det tidigare fungerade. Längst upp på skärmen när du använder en app visas tre små prickar. Ett tryck där visar menyn för att dela skärmen och ett tryck där skjuter undan aktiv app och visar hemskärmen så att du kan välja nästa app att dela skärmen med den första.