öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 07 juni 2021

watchOS 8 ger Apple Watch nya åtkomst-, kommunikations- och mindfulnessfunktioner

Nya watchOS ger användarna mer åtkomst med Wallet, fler funktioner med appen Hem, nya träningsformer samt en uppdaterad Andas-app
Ett Reflektera-pass från mindfulness-appen, porträtturtavlan och en digital hemnyckel i Wallet-appen visas på några Apple Watch Series 6-enheter.
watchOS 8 ger Apple Watch nya åtkomst-, kommunikations- och mindfulnessfunktioner i höst.
Cupertino, Kalifornien Apple förhandsvisade idag watchOS 8, med kraftfulla nya funktioner som gör världens mest avancerade operativsystem för bärbara enheter ännu mer relevant vad gäller att hjälpa användare att hålla sig friska, aktiva och uppkopplade. Uppdateringar av Wallet och Hem gör Apple Watch till ett ännu mer praktiskt verktyg för smidig åtkomst till bilen och platser som användarna bor eller jobbar på eller besöker. En omarbetad Andas-app och de nya träningsformerna tai chi och pilates hjälper användarna att hålla sig friska och i form och att förbättra sin psykiska hälsa, medan en ny porträtturtavla och förbättringar av Meddelanden och Bilder gör det ännu enklare att hålla kontakt med nära och kära.
”Apple Watch är världens mest uppskattade klocka. Den ser till att användarna är friska och aktiva samt håller kontakten”, säger Apples vice vd för Technology Kevin Lynch. ”Med watchOS 8 ger vi smidigare åtkomst till platser som användarna bor eller jobbar på eller besöker med stora uppdateringar av Hem och Wallet. Vi utökar dessutom funktionerna för såväl fysisk som psykisk hälsa och möjliggör mer personlig kommunikation med den nya porträtturtavlan och uppdateringar av Meddelanden.”

Mer åtkomst med Wallet

Med Apple Watch är det otroligt smidigt att använda Apple Pay och Wallet för att göra säkra, kontaktlösa betalningar i en butik eller taxi. Och med Wallet i watchOS 8 har kunderna ännu kraftfullare kontaktlösa sätt att få smidig och säker åtkomst till platser och saker som är viktiga för dem.
Ultra Wideband presenterades för första gången under WWDC 2020 och har nu stöd för digitala bilnycklar på Apple Watch Series 6. Apple Watch-användare kan på ett säkert sätt låsa upp bilen på avstånd och starta den från förarsätet.1 Till hösten kan användarna även lägga till nycklar till hemmet, kontoret och hotellet i Wallet och trycka på Apple Watch för att låsa upp.2 Senare i år kommer användare att kunna lägga till körkort eller id-kort i Wallet, till en början i de delstater i USA som väljer att delta. Utvalda TSA-kontrollstationer kommer att vara de första platserna där användare kan börja använda sitt digitala id-kort.

Omgjord Hem-app

Den omgjorda Hem-appen i watchOS 8 ger ännu smidigare åtkomst till tillbehör och scenarier som behövs i ett visst ögonblick samt möjlighet att styra tillbehör efter rum. Användare som har en HomeKit-kompatibel kamera kan se vem som står utanför dörren direkt på handleden. Apple Watch-användare kan även trycka på Intercom för att snabbt skicka ut ett meddelande till hela hemmet eller specifika rum via HomePod, HomePod mini eller andra personliga enheter.

Nya träningsformer

watchOS 8 har fått två nya populära träningsformer som är bra både för kropp och sinne: tai chi och pilates. De här nya träningsformerna använder särskilt utformade, kraftfulla, validerade puls- och rörelsealgoritmer för att ge användarna korrekta mätvärden.

Mindfulness på ett nytt sätt

Nu mer än någonsin inser människor hur viktigt det är att ta de där korta pauserna under dagen för att rikta blicken inåt. I watchOS 8 förvandlas appen Andas till appen Mindfulness och får en förbättrad Andas-upplevelse samt en ny typ av pass som kallas Reflektera. Reflektera är ett slags mindfulnessövning som inte behöver ta mer än en minut och kan göras var och när som helst. Varje Reflektera-pass inleds med att användaren får se en unik text som väcker funderingar och skapar en positiv inställning. Användaren kanske får se något i stil med ”Tänk på ett tillfälle nyligen då du kände dig lugn. Känn efter hur det kändes då”, eller ”Reflektera kring en sak du känner dig tacksam över och fundera på varför du uppskattar den saken så mycket”. De här båda upplevelserna innehåller även tips om hur användarna kan få ut mer av varje pass samt nya, snygga animeringar.
I mindfulness-appen finns ett nytt pass av typen Reflektera med en mindfulnessövning som inte behöver ta mer än en minut och kan göras var och när som helst.

Andningsfrekvens vid sömn

Idag hjälper Apple Watch användarna att nå sina sovmål genom att upprätta en rutin för stunden innan sänggåendet och hålla koll på mätvärden som hur länge de sover, puls samt syrenivå i blodet. watchOS 8 ger användarna bättre inblick i sin allmänna hälsa genom att hålla koll på deras andningsfrekvens vid sömn, det vill säga antalet andetag per minut. För att göra detta använder Apple Watch den inbyggda accelerometern för att mäta andningsfrekvensen vid sömn, och användarna kan se den här informationen tillsammans med tendenser över tid i appen Hälsa på iPhone. Utvecklare som har tillstånd kan även använda sig av dessa mätvärden via HealthKit.
En användares andningsfrekvens vid sömn registreras på iPhone 12 Pro och Apple Watch Series 6.
watchOS 8 ger användarna bättre inblick i sin allmänna hälsa genom att hålla koll på deras andningsfrekvens vid sömn, det vill säga antalet andetag per minut.

Porträtturtavlan och Bilder

Urtavlan Bilder är den populäraste urtavlan på Apple Watch, och watchOS 8 erbjuder nya sätt att visa och interagera med användarens egna bilder direkt på handleden. Den nya porträtturtavlan blåser liv i snygga porträttbilder tagna med iPhone med en fängslande flerlagerseffekt. Den känner på ett intelligent sätt igen ansikten i bilder och beskär bilderna så att motivet lyfts fram. Appen Bilder har även gjorts om och erbjuder nu nya sätt att visa och leta runt bland samlingar. Minnen och Bilder i blickfånget synkas nu till Apple Watch och man kan dela bilder via Meddelanden och Mail med det nya delningsbladet.

Meddelanden och Kontakter

Det är enklare än någonsin att kommunicera på Apple Watch med de nya verktygen i Meddelanden. Användare kan använda både Handskrift, diktering och emojis i samma meddelande. I dikterade meddelanden kan de även välja att redigera texten som visas. För att enkelt göra ett meddelande mer uttrycksfullt anger användaren först ett ord eller en fras och kan sedan välja bland hundratals populära gif-filer.
Tillsammans med watchOS 8 får Apple Watch även appen Kontakter, vilket gör det enkelt att leta bland, lägga till och ändra kontakter samt att dela dem direkt från appen.

Fokus

watchOS 8 har stöd för Fokus, en kraftfull uppsättning verktyg i iOS 15 som hjälper användare att minska distraktioner och hålla koncentrationen uppe. Apple Watch anpassas automatiskt till eventuella tidigare Fokus-inställningar i iOS så att notiser från personer och appar filtreras utifrån vad användaren gör för tillfället. Fokus använder intelligenta funktioner på enheten för att ge förslag utifrån användningsmönster – när till exempel användaren börjar ett träningspass på Apple Watch visas förslaget Fokus för träning.
Funktionen Fokus på Apple Watch Series 6.
watchOS 8 har stöd för Fokus, en kraftfull uppsättning verktyg i iOS 15 som hjälper användare att minska distraktioner och hålla koncentrationen uppe.

Fler uppdateringar i watchOS 8

  • Möjligheten att använda flera timers kommer till Apple Watch, och man kan tilldela dem specifika etiketter (som ”tvätt-timer” eller ”ugnstimer”) med hjälp av Siri.
  • I watchOS 8 har fler Apple Watch-appar stöd för en skärm som alltid är på, till exempel kartor, Mindfulness, Spelas nu, Telefon, Podcaster, Tidtagarur, Timers och Röstmemon. watchOS 8 gör det även enklare för utvecklare att hålla sina appar uppdaterade och relevanta med ett nytt alltid-på-API för appar från tredje part.
  • För att underlätta för Apple Watch-användare med fysiska funktionsnedsättningar på överkroppen gör AssistiveTouch det möjligt att använda Apple Watch med en arm genom att känna av enkla handrörelser, så att man kan interagera utan att röra vid skärmen. Med hjälp av de inbyggda rörelsesensorerna kan användare besvara inkommande samtal, använda rörelsestyrning till skärmen och ta fram en åtgärdsmeny som ger åtkomst till bland annat Notiscenter och Kontrollcenter.
  • Via en ny Find Items-app på Apple Watch kan användare leta rätt på taggade föremål via Hitta-nätverket, och en ny Find Devices-app hjälper användare att leta rätt på borttappade Apple-enheter som är inloggade med samma Apple-ID.
  • Med den omgjorda appen Musik kan användare dela låtar, album och spellistor via Meddelanden och Mail och lyssna på musik och radio från en och samma plats.
  • Appen Väder har nu stöd för ovädersvarningar som visar myndighetsvarningar om vissa slags oväder. Appen visar även varningar om nederbörd den kommande timmen och uppdaterade komplikationer.
  • Med Familjeinställning kan användare lägga till kollektivtrafikkort från Hongkong, Japan och vissa städer i Fastlandskina och USA, och i Kalender och Mail finns nu möjligheten att lägga till ett Google-konto.
  • Apple Fitness+, den första träningstjänsten som tagits fram specifikt för Apple Watch, utökar sitt utbud i watchOS 8 med stöd för bild-i-bild och nya filtreringsalternativ, och användarna kan pausa och fortsätta ett pågående träningspass på valfri enhet. Senare den här månaden kommer Fitness+ att få en ny serie träningspass med Jeanette Jenkins, en av de mest populära träningsexperterna, och en ny Artist Spotlight Series med träningspass med hela spellistor från Lady Gaga, Jennifer Lopez, Keith Urban och Alicia Keys.

Integritetsskydd

Vi på Apple anser att integritet är en grundläggande mänsklig rättighet. Eftersom integritetsskydd är extra viktigt i hälso- och identifieringssammanhang så krypteras hälsodata på enheten eller i iCloud med iCloud-synkning. Id-kort i Wallet krypteras och förvaras skyddade i Secure Element, samma säkra hårdvaruteknik som används till Apple Pay. Apple kan inte se när eller var digitala id- eller körkort används.
Tillgänglighet
En betaversion av watchOS 8 för utvecklare är tillgänglig för medlemmar av Apple Developer Program via developer.apple.com från och med idag. En betaversion för vanliga watchOS-användare kommer att kunna laddas ner nästa månad från beta.apple.com. watchOS 8 kommer i höst i form av en gratis mjukvaruuppdatering till Apple Watch Series 3 eller senare med parkoppling till en iPhone 6s eller senare med iOS 15. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder och områden, på alla språk eller på alla enheter. Utbudet av funktioner kan ändras. Mer information finns på apple.com/watchos/watchos-preview.
Dela artikeln

Bilder på watchOS 8

  1. Digitala bilnycklar kräver en deltagande biltillverkare och kommer senare i år.
  2. Stödet för nya nycklar i Apple Wallet kräver ett kompatibelt dörrlås för hem, kontor och hotell som kommer att finnas hos tredje part.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48