Hoppa till innehållet

Apple sparkar igång årlig konferens – med nyheter i Iphone

Apple anpassar sig till en ny era efter covid-19. I allt ifrån datorer till Iphone-mobiler visade företaget upp uppdaterade appar och funktioner som verkar ämnade för en mer utspridd framtid.

Bland de största nyheterna: Uppdateringar till hälsoappen och ett körkort lagrat direkt i telefonen.

Apples vd Tim Cook öppnade årets digitala utvecklarkonferens, men presenterade inga nya produkter.
Apples vd Tim Cook öppnade årets digitala utvecklarkonferens, men presenterade inga nya produkter.

Apples årliga utvecklarkonferens WWDC inleds under måndagen – möjligen något mer i moll än tidigare år. Runt om i världen pågår konflikter med några av techjättens största tidigare partners och tredjepartsutvecklare.

Facebook är till exempel rasande över att deras app inte längre får spåra hur användare klickar sig runt, i marknadsföringssyfte.

Apple och Epic Games – skaparna av det populära spelet Fortnite – har precis avslutat en rättsprocess i Kalifornien och väntar nu på domslut om Apple har missbrukat sin ställning i syfte att ta ut höga avgifter.

Och i Europa har Spotify fått EU att skicka en skrivelse till Apple med ett preliminärt beslut att hanteringen av musiktjänster, som konkurrera med Apple music, inte är korrekt enligt EU-lag.

Samtidigt växer Apple och antalet appar i deras butik App Store genererade över 5300 miljarder kronor 2020.

I en post-covid-tillvaro har många flyttat sina verksamheter till den så kallade app-ekonomin när fysiska verksamheter tvingats hålla stängt.

Det verkar också gälla Apple själva.

I nya Facetime, som kommer till alla Apples större produkter, kan flera användare se video tillsammans, i synk, under ett videosamtal.
I nya Facetime, som kommer till alla Apples större produkter, kan flera användare se video tillsammans, i synk, under ett videosamtal.

I nyheterna från bolaget som presenterades under måndagens öppningsanförande lades bland annat ett stort fokus på Facetime, företagets videosamtalstjänst som nu blir mer avancerad.

Dels kan Facetime nu användas för att dela upplevelser, inte bara skärmar och specifika appar över länk, utan också musik och film som då spelas på alla deltagares enheter i synk.

Apple presenterade nyheten som ett sätt för vänner att ha en filmkväll tillsammans, på distans. Förutsatt att alla har Appleenheter.

Apple har också utvecklat ljud och röstupptagning i Facetime liksom i hörlurarna Airpods för att generera bättre resultat i samtal.

Nyheterna når användarna vid uppdateringen till IOS 15.

Även hälsotjänsterna har fått nya funktioner i uppdateringen som kommer.

Familjemedlemmar ska nu kunna ges åtkomst till varandras hälsodata. På så sätt ska larm kunna ställas in om en vilopuls, till exempel, hastigt stiger hos en äldre släkting eller, om syresättningen i blodet har sjunkigt.

En ny funktion i hälsoappen ska också kunna avgöra om användaren av en telefon eller klocka har ökad fallrisk, baserat på hur stadiga steg som registrerats under en promenad. Om personen verkar ta oregelbundna steg eller snubbla till ofta kan personen uppmärksammas på att han eller hon löper en större risk än tidigare att falla.

Bland Apples nyheter som inte direkt rör ett liv efter pandemin, men ändå lär få stor uppmärksamhet, märktes nya inslag i företagets digitala plånbok.

Till vänster, Facetimesamtal i en Android-telefon. Till höger, en demo av hur ett digitalt körkort från Apple kan se ut.
Till vänster, Facetimesamtal i en Android-telefon. Till höger, en demo av hur ett digitalt körkort från Apple kan se ut.

Amerikanska användare kommer att kunna fota av sina körkort och översätta det till en digital legitimation, i de delstater som accepterar tekniken. På så sätt kommer användarna att kunna identifiera sig med bara sin telefon.

Överraskande i sammanhanget var att den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten, TSA, är först att testa tekniken för att människor i USA ska kunna legitimera sig inför inrikesflygningar med dessa digitala id-kort.

Vidare ska plånboken också kunna lagra nycklar till digitala dörrlås där Assa Abloy nämndes som en partners som nu jobbar med Apple.

De som hade hoppats på nyheter i Apples produktutbud blev dock besvikna. Företaget presenterade varken en ny Ipad, Apple Watch eller Macbook Pro, vilket varit några av ryktena inför eventet.

När uppdateringarna faktiskt äger rum – och vilka tjänster som kommer att göras tillgängliga i Sverige i närtid – har inte kommunicerats.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera