Smarta Hem

Detta är nytt i Apple HomeKit

HomePod mini som tv-högtalare, Package detection och Matter

Många är vi som sett fram mot årets nyheter kring Apple HomeKit och en del presenterades för en stund sedan. Det är en del trevliga nyheter vi fick ta del av när WWDC 2021 började tidigare idag.

Från Apple berättade Yah Cason, Senior Engineer för HomeKit Software, om en del funktioner som syftar till att göra hemmet enklare och framförallt fungera bättre. Här kommer ett urval av nyheterna som rör Apple HomeKit och vi får med säkerhet se mer när de olika sessionerna drar igång under veckan.

Nya Apple TV-funktioner

Ett par snabba nyheter som nämndes i all hast var möjligheten att be Siri spela upp ett tv-avsnitt via din HomePod när du kommer hem. Funktionen “SharePlay” i tvOS låter dig se ett tv-avsnitt tillsammans med dina vänner och ni kan skratta tillsammans åt t ex Ted Lasso. Apple TV-appen ska även kunna visa upp vad som delas av dina vänner i form av filmer och tv-serier. Dessutom ska en rekommendationstjänst vid namn “For All of You” finnas som baserat på tittarhistorik ska kunna rekommendera något att titta på för hela familjen.

Hem-appen på Apple Watch

Appen för din Apple Watch förbättras och integrationen mot de olika funktionerna i HomeKit blir bättre. Tätare integration mot t ex dörrvideoringklockor så du nu kan se vem som ringer på dörren, snabbt och enkelt direkt på din Apple Watch. Detta blir tillgängligt i höst när även WatchOS uppdateras.

Apple Watch Hem-appen

HomePod mini som tv-högtalare

En annan trevlig nyhet är att du i höst kan använda två stycken Apple HomePod mini som högtalare till din tv. Detta ska ge en bra ljudbild och ta minimalt med plats i ditt hem. Snyggt och minimalt om man ser på bilden nedan.

Dessutom kan du få upp fyra olika kameror samtidigt på din tv så du har full koll på vad som händer runt ditt hem medan du slappar i soffan.

Sist men inte minst så ska HomePod mini få stöd för Apple Lossless senare i år. En liten högtalare som bara blir bättre och bättre med andra ord.

Apple HomePod mini x2

Till HomePod mini kommer även röstigenkänning för alla i familjen, dock bara på de språk som redan stöds av högtalaren (ej svenska). Fler länder tillkommer under året men Sverige lyser med sin frånvaro ett tag till.

Tredjepartsstöd för Siri

Siri får även stöd för tredjepartstjänste vilket öppnar upp för fler möjligheter i ditt smarta hem. Företag ska kunna integrera Siri senare i år i sina produkter. Vågar vi gissa på att Sonos hoppar på detta tåg? Vi hoppas verkligen!

Apple & Matter

Vi fick även veta att iOS 15 kommer att ha support för Matter, den nya standarden för smarta hem som branschen utvecklat. Integrationen ska ypperlig och du sköter alla dina Matter-kompatibla produkter via Hem-appen. Apple är ett av de mer än 180 företag som väljer att satsa på Matter vilket innebär att vi säkert får se nya produkttyper dyka upp i appen inom kort, t ex robotdammsugare som idag lyser med sin frånvaro. Åtminstone hoppas vi på lite klargörande under veckan som kommer.

Apple Matter

Home keys & HomeKit Secure Video

Som tidigare rapporterats om så får appen Wallet stöd för Home keys vilket innebär att du kan öppna din dörr med hjälp av mobilen. En mängd företag har redan anslutit säg till denna tjänst vilken lanseras i höst.

När det gäller HomeKit Secure Video kommer det att nu vara möjligt att ha obegränsat antal kameror här, detta vid nya tjänsten iCloud+. En annan trevlig nyhet i HomeKit Secure Video är “Package Detection” som låter kameran identifiera paket som levererats hem till dig. Sedan tidigare kan HSV detektera människor, djur och fordon.

Vad ser ni fram mot mest av det som presenterats än så länge?

Källa: Apple WWDC 2021

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!