Asus ZenFone 8
8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,9 tum
Bra att veta:ZenFone 8 finns med 8 och 16 GB RAM. Vi föreslår endast uppgradering för mer lagring.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Har hörlursport
+ Kompakt format
+ Enkel mjukvara
Nackdelar
- Saknar microSD- och eSIM-stöd
- Kan överhettas vid extrem belastning
Kamera7.7
Skärm8.8
Batteri7.7
Kamera7.7
Skärm8.8
Batteri7.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Asus ZenFone 8 är en väldigt speciell smartphone. Det kompakta formatet gör den helt unik på Android-marknaden. Ingen annan Android-mobil är så kompakt, samtidigt som den erbjuder en så hög nivå av prestanda och kvalitet. ZenFone 8 imponerar på de flesta sätt, särskilt med tanke på sitt pris. Den har en utmärkt bildskärm, en kraftfull processor, en kompetent kamera, bra högtalare och bra batteritid. Den erbjuder dessutom en vattentät design, en ovanlig notislampa och en minst lika ovanlig hörlursport. ZenFone 8 är kort sagt en otroligt bra smartphone för både sin storlek och sitt pris.

 

Hårdvarudesign

Asus ZenFone 8 är liten, väldigt liten, för att vara en Android-mobil med flaggskeppsprestanda. Den erbjuder ändå gott om funktionalitet. Den har en ovanlig notislampa och en minst lika ovanlig hörlursport. Designen är stilren och enkel och är dessutom vattentät. Den kompakta designen är helt klart den bästa anledningen att välja ZenFone 8.

Läs mer om hårdvaran

Asus ZenFone 8 är en exceptionellt ovanlig Android-smartphone. Apple är egentligen det enda företag som har lyckats med något liknande. Det är telefonens kompakta format som gör den ovanlig. Den mäter 68,5 mm i bredd och är därmed 0,5 millimeter bredare än Sony Xperia 5 II, 2020 års bästa kompakta smartphone. ZenFone 8 är samtidigt en hel centimeter kortare än Sonys modell. Det har ingen större betydelse i handen men gör ZenFone 8 lättare att få plats med i en byxficka eller liten väska. Skillnaden i längd gör att ZenFone 8 känns mindre än Xperia 5 II. Trots att den är en halv millimeter bredare. Vi tycker därför att vi kan kalla ZenFone 8 för Android-marknadens minsta flaggskeppsmobil.

Enkelt och stilrent

ZenFone 8 har en väldigt enkel design. Den är så enkel att den ser lite ovanlig ut. Många konkurrenter har baksidor som är fullmatade med kameror. ZenFone 8 nöjer sig med två. De sitter i en rektangulär kameramodul som sticker ut cirka en millimeter från baksidan. Till skillnad från flera konkurrenter, sticker åtminstone inte kameralinserna ut ur modulen. Resten av baksidan täcks av matt glas som nästan har ett metalliknande utseende på vårt svarta exemplar. På baksidan står det ”Asus ZenFone” men inte mycket mer. Om vi kollar lite noggrannare kan vi se vad som måste vara marknadens bäst gömda myndighetsloggor. De är väldigt svåra att se, särskilt på avstånd. Det ger baksidan av ZenFone 8 ett renare utseende än de flesta konkurrenterna på marknaden.

Baksidan är rundad längs långsidorna för att ligga bekvämt i handen. Glas möter metall. Längs höger sida finns en på/av-knapp och volymknappar. På/av-knappen har en ljusblå färg på vårt exemplar som ger en intressant färgklick till en annars tråkigt svart mobil. Knapparna är lätta att nå och ger bra fysisk återkoppling. Längs telefonens ovansida finns en sekundär mikrofon och en hörlursport. Hörlursporten är exceptionellt ovanlig för klassen. Sony Xperia 5 II är en av mycket få modeller som kan erbjuda samma funktion. Vi hade definitivt föredragit en hörlursport på undersidan men känner att det är svårt att klaga på när nästan alla andra mobiler helt saknar funktionen.

En ovanlig lampa

På undersidan finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort. Här finns alltså ingen microSD-kortplats. Telefonen har heller inget stöd för eSIM. Längs undersidan finns även en USB C-port, en mikrofon och en högtalare. Undersidan bjuder dessutom på en ovanlig notislampa. Den gör det enkelt att se när telefonen laddar eller när en notis väntar. Lampan hade varit lättare att se om den satt på framsidan av mobilen men vi är tacksamma för det energisnåla alternativet till en alltid-på-skärm, som för övrigt också är ett alternativ i Asus mjukvara.

Framsidan av ZenFone 8 överraskar nog ingen. Här finns en platt 5,9 tum skärm med normala skärmramar. I skärmens övre vänstra hörn sitter en selfiekamera. Av någon underlig anledning har kameran en silverfärgad ram som får kameran att dra åt sig uppmärksamhet. Vi har svårt att förstå syftet med ramen. Vi vill helst att selfiekameran ska vara så osynlig som möjligt och inte reflektera mer ljus än nödvändigt. Ovanför skärmen finns i alla fall en hörlur som också agerar som en sekundär högtalare.

I skärmen finns en optisk fingeravtrycksläsare. Den är både snabb och pålitlig. Den är inte lika stor som visa konkurrenter och klarar inte av fuktiga fingrar men är minst lika kvick som de bästa konkurrenterna.

ZenFone 8 är Asus första smartphone med en vattentät design, enligt IP68-standarden. Den är inte vattentät i den mening att vatten aldrig kan ta sig in, men den klarar av att sänkas i rent och grunt vatten i 30 minuter utan att ta skada. Skyddet kommer från gummilister och tätningar längs alla öppningar, som gör den bättre skyddad när olyckan är framme. Det är en egenskap som är allt annat än självklar i klassen.

Stäng

 

Skärm

Asus ZenFone 8 har en riktigt bra AMOLED-skärm. Den mäter 5,9 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 400. Det ger den precis tillräcklig detaljrikedom för att nästan helt undvika de problem med oskärpa på grund av PenTile-struktur, som större AMOLED-skärmar med samma upplösning kan ha. Den ser kort sagt väldigt skarp och detaljrik ut. När vi ställer in skärmen på det varmaste läget och skärmläget Filmisk, erbjuder ZenFone 8 dessutom en närmast perfekt färgåtergivning och vitbalans – i klass med Apple och Samsungs bästa bildskärmar. Det är riktigt imponerande och ovanligt i klassen. Med en maximal ljusstyrka på 784 nits över hela skärmen och 848 i vårt HDR-test, är skärmen dessutom ljusstark nog för att vara enkel att se och använda utomhus. Med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz är skärmen dessutom kvick under fingrarna. Skärmen är kort sagt väldigt bra!

 

Högtalare

Trots sitt kompakta format har ZenFone 8 två högtalare i absolut världsklass. Vi är mäkta imponerade! Tillsammans skapar de en bra stereobild för video och erbjuder ett detaljrikt mellanregister. Vi är dessutom imponerade av högtalarnas bas, som har märkbart bättre täckning än till exempel Samsung Galaxy S21. Samtidigt har Galaxy S21 lite bättre klarhet i mellanregistret, som om Asus tappar lite av mellanregistret på grund av basen. I stora drag skulle vi ändå beskriva ZenFone 8 som en av branschens bästa.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 000 mAh vore det inte konstigt om ZenFone 8 hade sämre batteritid än många konkurrenter. Det är visserligen sant att det finns stora och klumpiga mobiler med betydligt bättre batteritid. För sin storlek är ZenFone 8 ändå imponerande. I våra tester är Sony Xperia 5 II en gnutta bättre men skillnad är liten. I praktiken är ZenFone 8 god för två dagars normal användning. Krävande användare kan vänta sig runt 40 procents marginal vid slutet av en dag. Med ovanligt bra mjukvara för att kontrollera hur batteriet laddas, är det dessutom enkelt att se till att batteriets totala livslängd blir bra.

 

Kamera

Asus ZenFone 8 har samma kamerasystem som ZenFone 7 Pro, med undantag för föregångarens zoomkamera. Den kan inte heller dra nytta av huvudkamerans roterande egenskap, som gjorde ZenFone 7 Pro till marknadens bästa mobil för selfies. ZenFone 8 har ändå ett kompetent system som passar bra för klassen.

Läs mer om kameran

ZenFone 8 har en huvudkamera med en 64 MP-sensor som är identisk med den sensor som användes av ZenFone 7 Pro. Det har alltså gått ett år men Asus har inte gjort några som helst förbättringar av kameran. Åtminstone inte i hårdvara. I våra tester kan vi se små skillnader i exakt hur ZenFone 7 Pro och ZenFone 8 behandlar bilder. ZenFone 8 har en gnutta bättre brusreducering som ger lite bättre detaljrikedom i vissa situationer. Skillnaden är dock liten. I jämförelse med flera konkurrenter i klassen presterar i alla fall ZenFone 8 bra med ett brett dynamiskt omfång, bra detaljrikedom och skärpa.

I mörka miljöer presterar ZenFone 8 också bra. Det automatiska nattläget gör att bilder kan ta lång tid att fånga men på en stadig hand blir resultatet bra. Asus är betydligt bättre än OnePlus 9 på brusreducering. Kameran behåller detaljer och gör sig av med brus på ett sätt som ser naturligt ut. Den erbjuder samtidigt ett brett dynamiskt omfång som ger lite bättre bilder än ZenFone 7 Pro. Vi gissar att det beror på skillnader i bildbehandling.

Vid och selfies

ZenFone 8 har en vidvinkelkamera med prestanda som är vanlig för klassen. Det betyder att den kan ta bilder som fungerar bra för små format men att skärpan inte är särskilt bra vid närmare inspektion. OnePlus 9 erbjuder betydligt högre detaljrikedom från sin vidvinkelkamera. Likt många konkurrenter har också ZenFone 8 stora problem med skärpa längs kanterna av bilden. Det är egentligen bara i mitten som kameran undviker optiska problem. ZenFone 8 har dessutom sämre dynamiskt omfång än till exempel OnePlus 9. Vidvinkelkameran är helt enkelt inte särskilt bra.

Eftersom ZenFone 8 saknar föregångarens roterande kamera, kan den inte dra nytta av huvudkamerans kvalitet för selfies. Det har sannolikt liten betydelse för många situationer men för selfies i mörka miljöer ser vi stora skillnader i detaljrikedom i jämförelse med ZenFone 7 Pro. ZenFone 8 kan helt enkelt inte fånga tillräckligt mycket ljus med sin relativt lilla sensor, för att konkurrera med ZenFone 7 Pro. ZenFone 8 är dessutom sämre på video. Den är begränsad till 4K 30, medan ZenFone 7 Pro har 4K 60 och 8K-stöd. ZenFone 8 har en normal selfiekamera för sin klass men föregångaren är helt enkelt en bättre kameramobil på grund av sin roterande kameramodul.

ZenFone 8 kan spela in video i 4K 60p och 8K 24p. 8K-läget är alldeles utmärkt om kameran hålls stabilt. Det erbjuder extrem detaljrikedom som ger flexibilitet för dig som vill redigera video i efterhand. 4K-läget erbjuder betydligt bättre bildstabilisering, bra för sin klass.

Stäng

 

Mjukvara

Vid vårt test har vi använt Android 11 med ZenUI 8. Asus beskriver mjukvaran som ”stock Android”. Med den frasen brukar tillverkare och entusiaster mena mjukvara som är fri från anpassningar. Så är det inte riktigt med ZenUI 8 och det är vi glada för. Mjukvaran är visserligen väldigt enkel, ren och fri från stora och störande anpassningar. Den inkluderar dock flera funktioner som gör telefonen bättre.

Läs mer om mjukvaran

Hemskärmen och appskärmen är väldigt lik Androids vanliga hemskärm men inkluderar ett fåtal justeringar. Det går till exempel att gömma appar från appskärmen. Det går dessutom att låsa appar så att ett fingeravtryck eller en kod behövs för att öppna dem.

Asus har lång erfarenhet med mjukvara för batterihantering och inkluderar all den erfarenheten i ZenUI 8. Utöver flera så kallade Systemlägen för att styra telefonens prestanda, finns en rad inställningar för att styra hur batteriet laddas. Inställningen Batterivård låter användare sätta en maxgräns för hur högt batteriet ska laddas; 80, 90 eller 100 procent. Det går dessutom att schemalägga laddning och inaktivera snabbladdning för att undvika att telefonen blir varm. Det är enkla inställningar som gör det enkelt att förlänga batteriets totala livslängd.

Ljudkontroll från Dirac

Asus inkluderar ett system kallat AudioWizard i ZenUI, som är utvecklat av svenska ljudbolaget Dirac Audio. Det ger ovanligt bra kontroll över ljud från telefonen. Mjukvaran inkluderar lägen för musik, bio och spel samt en equalizer med tio band. Equalizern fungerar bra och är dessutom kompatibel med Bluetooth-enheter.

För att göra den lilla telefonen ännu enklare att använda, inkluderar Asus ett så kallat Enhandsläge. Det gör det möjligt att svepa ner vid botten av skärmen för att skjuta ner skärmen till mitten. Det gör det enkelt att komma åt toppen av skärmen med bara en hand. Läget är smidigt men fungerar inte med tangentbord. Det är enkelt att aktivera men svårt att aktivera av misstag.

Asus mjukvara inkluderar ett fåtal extra applikationer, såsom Asus Data Transfer, som kan hjälpa till med flytten från en äldre mobil. I övrigt är mjukvaran fri från reklam eller störande funktioner. Vi skulle inte beskriva den som ”stock Android” men tycker att Asus erbjuder en av marknadens enklaste och bästa mjukvaruupplevelse.

Asus har utlovat minst två stora uppdateringar av Android för ZenFone 7. Det blir rimligtvis Android 12 och Android 13. Det är mer än vad flera konkurrenter kan lova men mindre än de fyra år som Samsung lovar.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Asus ZenFone 8 använder ett Qualcomm Snapdragon 888-chipset som erbjuder Android-marknadens högsta prestanda. Vi har samtidigt sett problem med kretsen i andra telefoner. Med ett så litet format är det inte överraskande att även ZenFone 8 har problem. I våra extrema belastningstester ser vi prestanda sjunka med 40–50 procent över 20 minuter. I slutet av testet nådde utsidan av telefonen 52 grader. Det är för varmt för att hålla telefonen i handen. Det är samtidigt ett problem som vi inte lyckas replikera i vardaglig användning. Det kan vara ett problem för framtida applikationer men det är främst ett problem i teorin i dagsläget. Med 8 GB RAM i basmodellen och 16 GB i toppmodellen är ZenFone 8 i alla fall delvis väl förberedd för framtiden, oberoende på vilken modell du väljer. Lagringen är snabb och ger utrymme för 128 respektive 256 GB data i de två modellerna.

 

5G

Asus ZenFone 8 har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Asus ZenFone 8 kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,9 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 148 × 68,5 × 8,9 mm
Vikt 169 gram
Kamera 64 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 888, 2,84 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8/16 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + 13 =