Hoppa till innehållet

Apple: App store sysselsätter fler än Volvo i Sverige – når ny hisnande global omsättning

643 miljarder dollar – det är den otroliga siffran över hur mycket pengar som passerade genom Apples App store under 2020. Det är upp 24 procent jämfört året före. Enligt bolaget har apputveckling för Iphone och Ipad nu genererat 70 000 arbetstillfällen i Sverige, Volvo cars sysselsätter som jämförelse 24 000 i Sverige.

Apples vd Tim Cook har en succéaffär i bolagets App store. Men affärsmodellen ifrågasätts av utvecklare i både USA och Europa.
Apples vd Tim Cook har en succéaffär i bolagets App store. Men affärsmodellen ifrågasätts av utvecklare i både USA och Europa.Foto: Brooks Kraft

Att coronapandemin gynnat många stora techbolag är en uttjatad sanning vid det här laget. Men även mindre aktörer verkar ha hittat ett sätt att arbeta mer digitalt, vilket nu syns i en rapport från amerikanska Analysis group, som granskat Apples App store-ekosystem.

Enligt rapporten ökade försäljningen av digitala varor och tjänster i App store med 40 procent under 2020, vilket skulle indikera att många svängt över från fysiska till digitala affärer.

Många av dem är dessutom svenskar. Enligt Apple har App store genererat 70 000 appjobb i Sverige. Om det betyder full sysselsättning eller bara ströinkomster framgår inte. 70 000 jobb skulle dock göra App store – om det var ett företag – till Sveriges största arbetsgivare.

Enligt Volvo Cars är bolaget en av Sveriges största arbetsgivare med 24 000 anställda och toppar listan enligt Svenskt Näringslivs sammanställning Ekonomifakta. Volvo AB har i sin tur 20 000 anställda enligt fordonsjätten själva.

”Utvecklare i App store visar varje dag att det inte finns en mer innovativ, uthållig eller dynamisk marknadsplats på jorden än appekonomin”, säger Apple vd Tim Cook i samband med rapporten.

Den totala siffran av pengar som byter hand genom App store-ekosystemet skrevs 2020 till 643 miljarder dollar, vilket motsvarar omkring 5 300 miljarder kronor.

Åter före, 2019 var motsvarade siffra 519 miljarder dollar vilket vid tiden motsvarande nära 5 000 miljarder kronor.

Enligt rapporten skedde 90 procent av affärerna ”utanför App store”. I praktiken innebär det en stor del fysisk handel som faciliteras genom en app. Av dessa tar Apple ingen kommission.

Apple säger inget om hur mycket de själva tjänat på App store under året, men det framgår alltså att omkring 10 procent av totalen 643 miljarder dollar är en del som Apple kan ta betalt för i form av avgifter. Apples omtalade avgifter är för närvarande 15 eller 30 procent, beroende på vad som säljs.

Teknikjätten ligger i flera parallella konflikter kring just sitt sätt att ta betalt av apputvecklare. I USA driver Epic games – skaparna av populära Fortnite – ett konkurrensfall i domstol i Kalifornien. I Europa har EU-kommissionen skickat ett klagomål till Apple gällande hur de tar ut avgifter på verksamheter som konkurrerar med deras egna tjänster. Spotify är ett exempel, vilka konkurrerar med Apple music.

Läs mer: Vestager säker i sitt försvar av Spotify: ”Därför är Apple ett monopol”

Även om några av världens största företag har appar i App store är butiken primärt en miljö för småföretagare, står att läsa vidare i rapporten från Analysis group. 90 procent av alla utvecklare har under 1 miljon nedladdningar och omsätter under 1 miljon dollar på App store.

De skriver också att 75 amerikanska och europeiska bolag med Iphoneappar som ”central affär” antingen har sålts eller börsnoterats sedan 2011. Totalt ska bolag ha köpts upp för 46 miljarder dollar – 380 miljarder kronor – eller noterats till ett värde av 459 miljarder dollar – nära 3800 miljarder kronor.

”De appar som vi har lutat oss mot genom pandemin har varit livsförändrande på så många sätt. Från matleveranser till våra hem till undervisningsverktyg för föräldrar och lärare, liksom ett fantasifullt och ständigt växande universum av spel och underhållning. Resultatet är inte bara otroliga appar för användarna, det är också jobb och en oöverskådlig mängd innovation som kommer att driva globala ekonomier under många år framöver”, säger Tim Cook vidare.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera