öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 02 juni 2021

Trots utmaningarna man stött på under pandemiåret har Apple-utvecklare ökat det totala fakturerings- och försäljningsbeloppet i App Store-ekosystemet med 24 procent till 643 miljarder US-dollar under 2020

En ny studie visar hur småföretag finner nya vägar på App Store för att nå ut till kunder över hela världen
Illustration av människor som använder Apple-enheter för att hålla kontakt med nära och kära.
Apple meddelade idag att App Store-ekosystemet genererade 643 miljarder US-dollar i fakturering och försäljning under 2020, en ökning med 24 procent per år. En oberoende studie som genomfördes av ekonomer från Analysis Group visade att utvecklare som säljer varor och tjänster i många kategorier expanderade sina verksamheter, samtidigt som de nådde ut till kunder över hela världen. Appskapare använde sin kreativitet och sitt engagemang för att få människor att hålla kontakten, vara friska och få underhållning. App Store var samtidigt en viktig bit i pusslet när utvecklare anpassade sig till årets utmaningar och förverkligade nya innovationer. 
Den nya studien A Global Perspective on the Apple App Store Ecosystem granskar på djupet hur App Store stöttade småföretag och snabbt har öppnat upp nya vägar för ekonomier över hela världen på ett framgångsrikt och inkluderande sätt. Antalet mindre utvecklare runt om i världen har ökat med 40 procent sedan 2015 – och de utgör över 90 procent av App Stores utvecklare. Med mindre utvecklare menar studien utvecklare med färre än 1 miljon nedladdningar och mindre än 1 miljon US-dollar i intäkter från alla deras appar under ett visst år.
”Utvecklare på App Store bevisar dagligen att ingen marknadsplats i världen är mer nyskapande, motståndskraftig eller dynamisk än appekonomin”, säger Apples vd Tim Cook- ”Apparna vi har förlitat oss på under pandemin har varit livsavgörande på så många sätt – från matvaror som levereras till våra hem och undervisningsverktyg för både föräldrar och lärare, till ett fantasifullt och ständigt växande universum av spel och underhållning. Resultatet är inte bara fantastiska appar för användarna – det är jobb, möjligheter och omätlig innovation som kommer att driva globala ekonomier under många år framöver.”
Tabell som visar utvecklarnas fakturerings- och försäljningbelopp under 2020.
Fler än var fjärde mindre utvecklare som säljer digitala varor och tjänster på App Store har ökat sina intäkter med i genomsnitt minst 25 procent per år under de senaste fem åren. Nästan 80 procent av de mindre utvecklarna på App Store är verksamma i flera länders butiker. I genomsnitt får dessa utvecklare in intäkter från användare i fler än 40 länder.
Potentialen att nå en global publik på App Store har hjälpt utvecklare i alla storlekar att skapa livsomvälvande möjligheter – inte bara för dem själva, utan även för deras team och samhällen.
KidloLand, en app som gör lärandet roligt för yngre barn, lanserades 2012 av bröderna Aditya och Nishant Mohatta i Indien. Sedan dess har appen laddats ner över 6 miljoner gånger och teamet består numera på fler än 40 personer.
”Att veta att barn i 174 länder har spelat våra sånger över en halv miljard gånger betyder mycket för oss, särskilt eftersom vi har barn själva”, säger Aditya Mohatta. ”Den här tillväxten innebär att vi kan skapa stabila jobb för människor i våra samhällen. Några av våra teammedlemmar har köpt sina första hem. Det är något som vi är extra stolta över, eftersom det anses vara ett väldigt stort steg i Indien. Under pandemin har vi dessutom kunnat skänka mat och medicinsk utrustning, till exempel syrgaskoncentratorer, till de som verkligen behövde det.”
Tabell som visar statistisk över tillväxten för App Stores mindre utvecklare.
För en del utvecklare på App Store har förvärv och marknadsintroduktion banat vägen och gjort det möjligt för dem att expandera deras verksamheter ytterligare. I en försiktig uppskattning för Europa och USA visar studien att fler än 75 appbaserade företag, för vilka iOS-appar är centrala för verksamheten, har blivit börsnoterade eller förvärvade – med en sammanlagd värdering på över 510 miljarder US-dollar vid tidpunkten för introduktionen eller försäljningen.
Bumble lanserades 2014 med ett team på färre än 20 personer. Snabbspola framåt sju år och Bumble Inc. har nu blivit moderbolag till både sin namne Bumble, där kvinnan tar första steget, och dejtingappen Badoo, som varje månad har 42 miljoner aktiva användare världen över. Börsintroduktionen för Bumble Inc. i februari 2021 resulterade i 2,2 miljarder US-dollar, och företaget säger att App Store och iOS-ekosystemet är ”oupplösligt sammanlänkade” med framgången.
”Börsintroduktionen var verkligen ett bekräftande ögonblick för hela teamet”, säger Bumbles produktchef Miles Norris. ”Den gör det möjligt för oss att påskynda vår tillväxt till fler marknader och anpassa vårt uppdrag, som alltid har varit att skapa säkra, hälsosamma och rättvisa relationer under alla faser i en kvinnas liv. För att göra den sortens förändring verklig måste man nå ut till många människor, och App Store har gjort det möjligt för oss att göra det.”
Framgång ser olika ut för varje app på App Store. Apples mål är att tillhandahålla verktyg till utvecklarna bakom varje app, oavsett storlek, för att de ska kunna bygga framgångsrika verksamheter och ge Apple-användare en fantastisk appupplevelse.

Utvecklare i alla länder når ut till kunder världen över

Studien visar att App Store gör det möjligt för appföretag i alla storlekar att nå ut till kunder i 175 länder och regioner.
Versa är utvecklaren bakom Makaron, en bild- och videoredigeringsapp från Shanghai, Kina. Appen har laddats ner nästan 8 miljoner gånger av App Store-användare i 173 länder och områden. Sedan Makaron lanserades 2018 har dess värdering ökat med 172 procent, från 55 miljoner US-dollar till 150 miljoner US-dollar under 2020, och antalet anställda ökade från 25 till 125.
”Tack vare App Store har vi nått ut till kunder i hela världen”, säger Versas vd Tianyi Cai. ”Som ett litet företag hade vi inte resurserna att expandera internationellt på egen hand, men Apple gav oss verktygen vi behövde. Vi hade till exempel aldrig gissat att vi skulle vara verksamma i Turkiet, men App Stores analyser gav oss ett väldigt tydligt tecken på att vi borde bege oss dit – och nu älskar folk oss där.”

Säkra betalningsmetoder främjar internationell tillväxt

Tack vare översättningen av butiker och betalningshantering kan utvecklare fokusera på sina appar och kunder medan App Store möjliggör säkra, internationella transaktioner – med stöd för 40 språk, nästan 200 lokala betalningsmetoder och 45 lokala valutor.
Barndomsvännerna Pedro Wunderlich och Andres Canella från Guatemala lanserade 2017 sin app Wakeout! med målet att göra världen lite mer aktiv. Appen hjälper fler än 2 miljoner användare i 171 länder och områden runt om i världen att röra på sig med hjälp av vardagsföremål. De senaste 12 månaderna har Wakeout! sett att faktureringen ökat med häpnadsväckande 455 procent.
”Apples betalningssystem är avgörande för oss, särskilt då vi är ett litet företag”, säger Canella. ”Det har gjort det möjligt för oss att expandera globalt utan att behöva räkna på till exempel lokala skatter eller valutakonvertering. Och att använda det är så transparent för våra kunder. Vi kan nå ut till vilket land som helst, Kina, Frankrike, överallt man kan tänka sig. Vi får alla fördelar med att sälja globalt utan att någonsin behöva tänka på det, och det är ovärderligt.” 

Teknik och verktyg som hjälper utvecklare att förverkliga avancerade idéer

Apple har hjälpt den här framgångsrika gruppen med mindre utvecklare att bygga otroliga appar med fler än 250 000 API:er i 40 SDK:er. Dessa verktyg gör det möjligt för många utvecklare att snabbt och enkelt lägga till nya funktioner i sina appar genom att dra nytta av kraftfulla möjligheter som maskininlärning, förstärkt verklighet (AR) och mycket mer, så att de kan fokusera på att använda sina expertområden för att bygga fantastiska appar.
Primer: AR Home Design använder AR för att användare ska kunna föreställa sig hur olika utrymmen kan se ut med en ny färg eller tapet. Ett team bestående av tre personer från Oakland, Kalifornien, lanserade appen i april 2020, och på lite drygt ett år har Primer: AR möjliggjort 600 000 produktvyer i AR, vilket innebär att en användare har tittat på en virtuell provbit i appen.
”ARKit är ankaret för hela vår appupplevelse”, säger Primer: AR:s medgrundare Adam Debreczeni, . ”Det jag gillar med den här SDK:en är att Apple tog det som var otroligt invecklat och komplext, och som hade varit väldigt svårt för oss att bygga, och gjorde det väldigt tillgängligt och sammanfattade det så att vi bara kunde vara kreativa. Efter tre eller fyra månader av utveckling hade vi en jättebra prototyp som vi kunde visa för olika varumärken och ge dem de här superkrafterna som de inte visste att de hade tidigare.”

Utbildningsresurser för utvecklare i varje steg

App Stores dynamiska kraft har sina rötter i en stor och växande gemenskap av nya och blivande utvecklare, varav många drar nytta av Apples resurser för utbildning och appbyggande. Fler än 10 000 personer har tagit examen från Apples Developer Academies – som erbjuder kurser för nya och uppåtsträvande utvecklare som vill finslipa sina färdigheter – och de har lanserat över 1 500 appar.
Entrepreneur Camp och acceleratorprogram för appar har bidragit till att ännu fler utvecklare har kunnat ta sina appar från bra till utmärkta, med ett särskilt fokus på resurser för kvinnor och etniska minoritetsgrupper. Verktyg med öppen tillgång som Alla kan koda, App Development i Swift och Swift Playgrounds gör att en ny generation utvecklare tar sig in i appekonomin. Bara under 2020 nådde dessa utvecklare ut till nästan 2 miljoner elever och lärare.
Varje år tilldelas hundratals utvecklarelever stipendier på Apples Worldwide Developer Conference (WWDC). En av mottagarna 2017 var 17-åriga Vladimir Danila från Berlin, Tyskland. Senare samma år lanserade Danila Vectornator, en app för grafisk design som sedan dess har laddats ner över 4 miljoner gånger.
”Tack vare WWDC fick jag kontakt med utvecklare runt om i världen och i Tyskland”, säger Danila. ”De relationerna bidrog till att jag lärde känna likasinnade, och deras feedback har varit ovärderlig. Sedan dess har vi utökat teamet med ytterligare fyra stipendiater. Vi driver varandra framåt, vilket är otroligt viktigt när vi växer och utvecklas.”

Marknadsplatsappar ger även andra småföretag än utvecklare fördelar

Ett antal appar på App Store har byggt sina egna digitala marknadsplatser, som i sin tur har tillhandahållit nya plattformar där småföretag kan nå ut till fler kunder. Några av dessa marknadsplatser har en specialiserad strategi, till exempel EatOkra, som hjälper konsumenter att hitta restauranger med svarta ägare, eller Etsy, som låter konstnärer och kreatörer dela sina verk med världen.
Lake är en färgläggningsapp med konstverk från fler än 80 konstnärer. Appen, som lanserades av ett team på fem personer från Ljubljana, Slovenien i mars 2017, har laddats ner över 8 miljoner gånger.
"Vi är stolta över att ha byggt upp den här gemenskapen med konstnärer från hela världen, som tack vare Lake får en stadig inkomst”, säger Goran Ivašić, medgrundare till Lake. ”Konstnärer från en del länder som har haft det tufft på senare tid har berättat för oss att den här inkomsten har varit en livlina. Dessutom är många av våra konstnärer och användare kvinnor, och det känns väldigt meningsfullt för oss att vi har lyckats vara en förkämpe för det här positiva utrymmet för kreativt uttryck och inkludering.”
Skärmbild av Lake-appen på en iPhone 12 Pro.
Lake, som lanserades av ett team på fem personer från Ljubljana, Slovenien, har laddats ner över 8 miljoner gånger.

Appar driver traditionella verksamheter att göra mer online

Studien fokuserar på 2020, ett år då appar spelade en viktigare roll än någonsin i att underlätta för kollegor att samarbeta, för lärare att hålla engagemanget uppe bland sina elever samt för nära och kära att hålla kontakten. App Store tillhandahåller verktygen och plattformen så att traditionella verksamheter kan börja göra affärer online – en avgörande ekonomisk livlina under pandemin och när företag anpassar sig till en alltmer digital värld.
Rogers-O’Brien är en kommersiell huvudentreprenör med huvudkontor i Dallas, Texas, som har använt sig av teknikens kraft för att utveckla sin verksamhet. Genom att använda iPad och flera olika appar har företag lyckats att mer än tredubbla sin årsomsättning – från 220 miljoner US-dollar under 2012 till mer än 705 miljoner US-dollar förra året.
”Att göra vår verksamhet digital med Apples plattformar har varit avgörande”, säger Rogers-O'Briens innovationschef Todd Wynne. ”Det har inneburit att vi har kunnat förändra så många aspekter av vad vi gör – allt från att göra tunga fysiska planskisser bärbara till att revolutionera mekanismen för att dagligen rapportera in säkerhetsrelaterade rapporter och villkor. Vi använder till och med drönare nu som ger oss den visuella information om våra byggnadsprojekt som vi saknade tidigare. Ett av våra kärnvärden är ’ett bättre sätt’ – och appar har definitivt hjälpt oss att leva upp till det.”
App Store lanserades 2008 och är världens säkraste och livligaste marknadsplats för appar. Den omfattar för närvarande 1,8 miljoner appar och har varje vecka en halv miljard besökare från 175 länder. Den hjälper utvecklare, drömmare och vetgiriga i alla åldrar och från alla bakgrunder att hitta verktyg och information som de behöver för att skapa en ljusare framtid och en bättre värld.
Dela artikeln

Media

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48