öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 17 maj 2021

Apple Music lanserar rumsligt ljud med Dolby Atmos – snart finns hela katalogen i förlustfritt format

Nästa generation ljud på Apple Music blir tillgängligt för prenumeranter i juni 2021 utan extra kostnad
Apple Music på iPhone 12.
Rumsligt ljud med Dolby Atmos och förlustfritt ljud blir tillgängligt för Apple Music-prenumeranter från och med juni 2021.
Cupertino, Kalifornien Apple meddelade idag att Apple Music snart erbjuder branschledande ljudkvalitet till prenumeranterna i form av rumsligt ljud med stöd för Dolby Atmos. Med rumsligt ljud kan artister skapa uppslukande ljudupplevelser för sina fans med verkligt flerdimensionellt, klart ljud. Apple Music-prenumeranter kommer även att kunna lyssna på över 75 miljoner låtar i förlustfritt ljud – precis så som artisterna skapade dem i studion. De här nya funktionerna blir tillgängliga för Apple Music-prenumeranter från och med nästa månad, utan extra kostnad.
”Detta är det hittills största framsteget för Apple Music i fråga om ljudkvalitet”, säger Oliver Schusser, vice vd på Apple med ansvar för Apple Music och Beats. ”Att lyssna på en låt i Dolby Atmos är näst intill magiskt. Musiken kommer från alla håll och låter helt fantastiskt. Nu får våra lyssnare ta del av denna verkligt nyskapande och uppslukande upplevelse i form av musik från deras favoritartister – J Balvin, Gustavo Dudamel, Ariana Grande, Maroon 5, Kacey Musgraves, The Weeknd och många fler. Prenumeranterna kommer också att kunna lyssna på sin musik i högsta möjliga ljudkvalitet med förlustfritt ljud. Apple Music är därmed på väg in i en helt ny fas.”

Rumsligt ljud med stöd för Dolby Atmos

Apple lanserar rumsligt ljud med stöd för Dolby Atmos på Apple Music. Dolby Atmos är en revolutionerande, uppslukande ljudupplevelse som gör det möjligt för artister att mixa musiken så att ljudet kommer från alla håll, även uppifrån. Som standard kommer Apple Music att kunna spela upp Dolby Atmos-spår på alla AirPods och Beats-hörlurar med H1- eller W1-chip, samt i de inbyggda högtalarna på de senaste versionerna av iPhone, iPad och Mac. Nya Dolby Atmos-spår kommer efter hand att läggas till i Apple Music, och lyssnarna kommer även att få hjälp att hitta musik som de gillar via särskilt utvalda Dolby Atmos-spellistor. Album som finns i Dolby Atmos kommer dessutom att förses med ett märke på informationssidan, vilket gör dem enklare att hitta.
Vid lanseringen kan prenumeranterna lyssna på tusentals låtar i rumsligt ljud från några av världens största artister och inom alla genrer, allt från hiphop, country och pop till latinamerikansk och klassisk musik. Allteftersom fler artister börjar att skapa musik specifikt med tanke på rumsligt ljud strävar Apple Music efter att i samarbete med artister och skivbolag lägga till såväl nya titlar som de bästa tidigare utgivna spåren. Apple Music och Dolby gör det enkelt för musiker, producenter och mixtekniker att skapa låtar i Dolby Atmos. För närvarande arbetar man bland annat med att dubblera antalet Dolby-kompatibla studior på de största marknaderna, erbjuda utbildningsprogram samt tillhanda resurser till oberoende artister. 
”Idag är det premiär för Dolby Atmos på Apple Music – en ny musikupplevelse som förändrar hur artisterna skapar musiken och hur fansen upplever den”, säger Kevin Yeaman, vd på Dolby Laboratories. ”Vi samarbetar med Apple Music för att göra rumsligt ljud med Dolby Atmos lättillgängligt för alla musiker och alla som gillar musik.”
J Balvin säger: ”Jag är så glad att få vara med i det här projektet med Apple Music eftersom jag alltid har velat ligga steget före – och jag tror att det här är ett sådant steg. Förlustfritt ljud får allting i musiken att låta större och starkare, men framförallt blir ljudkvaliteten bättre. Att höra mig själv och min musik i Dolby Atmos för första gången var helt galet, jag kunde inte fatta det, det är obeskrivligt. Jag tror att fansen kommer att älska den här nya upplevelsen.”
Gustavo Dudamel säger: ”Orden räcker inte till för att beskriva den uppslukande, överväldigande upplevelsen av att vara dirigent och leda ett framförande av Mahlers mäktiga De tusendes symfoni. Men med dagens teknik kommer den upplevelsen ett stort steg närmare våra öron, vår hjärna och vår själ. Jag vill därför dela med mig av detta monumentala liveframträdande med mitt älskade Los Angeles Philharmonic, remastrat i Dolby Atmos för första gången på Apple Music jämte min samling med Deutsche Grammophon-inspelningar med LA Phil, i maffigt, imponerande 3D-ljud.”
Den Grammy-belönade producenten, låtskrivaren och kompositören Giles Martin säger: ”Ända sedan man började att spela in musik har artister, producenter och tekniker med ljudets hjälp försökt att måla upp bilder som kunde förflytta lyssnaren till dittills okända världar, även då ljudet kom från en enda högtalare. När vi nu har tillgång till det här nya, uppslukande ljudet kan vi placera musikälskaren inne i musiken. Lyssningsupplevelsen är revolutionerande och möjligheterna för musikskaparen oändliga – från känslan av att höra din favoritartist i rummet där du befinner dig till upplevelsen av att sitta mitt inne i en symfoniorkester. Det här är ett enormt tekniskt framsteg – jag har hittills haft nöjet att mixa några av historiens största artister i Dolby Atmos. Jag har tenderat att jobba med album som jag själv gillar. Det är en helt unik upplevelse, detta att helt låta sig uppslukas av musik som, trots att den är välbekant, plötsligt låter så ny, fräsch och direkt. Det är så spännande att vi som upphovsmän nu får dela med oss av den här otroliga upplevelsen via Apple Music.
Ljudteknikern Manny Marroquin säger: ”Rumsligt ljud ger musiken en ny identitet. Varje gång jag mixar i Atmos får jag gåshud. Framtiden är redan här.”

Förlustfritt ljud

Apple Music kommer även att släppa hela sin katalog med 75 miljoner låtar i förlustfritt ljud. Apple använder sig av ALAC (Apple Lossless Audio Codec) för att bevara varenda bit i den ursprungliga ljudfilen. Det innebär att Apple Music-prenumeranterna får höra exakt detsamma som artisterna skapade i studion.
Prenumeranter som använder den senaste versionen av Apple Music och vill börja lyssna på förlustfritt ljud kan aktivera det i Inställningar > Musik > Ljudkvalitet. Här kan man välja olika upplösningar för olika anslutningar, som mobildata eller wifi, eller för nedladdning. På Apple Music börjar den förlustfria kategorin vid cd-kvalitet, alltså 16 bitar vid 44,1 kHz och fortsätter upp till 24 bitar vid 48 kHz, och kan som standard spelas upp på Apple-enheter. För den sanna audiofilen kan Apple Music även erbjuda högupplöst förlustfritt ljud ända upp till 24 bitar vid 192 kHz.1
Producenten Piper Payne säger: ”Mixens själ och liv sitter i de där extra databitarna som finns lagrade i den förlustfria filen. Att som mastringstekniker kunna överföra musiken till lyssnaren i högsta möjliga kvalitet är slutmålet för det arbete som jag utför varje dag.”
Tillgänglighet
  • Rumsligt ljud med stöd för Dolby Atmos och förlustfritt ljud kommer att bli tillgängligt för Apple Music-prenumeranter utan extra kostnad.
  • Tusentals låtar släpps i rumsligt ljud vid lanseringen, och sedan tillkommer fler efter hand.
  • Hela Apple Music-katalogen med 75 miljoner låtar kommer att göras tillgänglig i förlustfritt ljud.
Mer information, inklusive en lista över alla kompatibla enheter, finns på apple.com/se/apple-music.
Dela artikeln

Om Apple Music

Apple älskar musik. Med iPod och iTunes revolutionerade Apple musikupplevelsen genom att vi fick plats med tusen låtar i fickan. Idag överträffas detta med råge av Apple Music med över 75 miljoner låtar, tusentals spellistor och dagligt utvalt innehåll från världens främsta musikexperter, däribland alla artister och programvärdar som varje dag livestreamar i hela världen via Apple Music 1, Apple Music Hits och Apple Music Country. Sedan 2015 har Apple Music välkomnat tiotals miljoner prenumeranter i 167 länder och regioner. Apple Music, världens mest kompletta musikupplevelse, streamas enkelt till iPhone, iPad, iPod, Apple Watch, Apple TV, Mac, HomePod och CarPlay. Apple Music är även tillgängligt på bland annat smarta tv-apparater, smarta högtalare, Android- och Windows-enheter, samt online på music.apple.com/se.
  1. På grund av de stora filstorlekar och den stora bandbredd som krävs för förlustfritt och högupplöst förlustfritt ljud (Lossless/Hi-Res Lossless), kommer prenumeranterna själva få välja om de vill aktivera det. För Hi-Res Lossless krävs dessutom extern utrustning, exempelvis en dac (digital till analog omvandlare) med usb-anslutning.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48