De första vattentåliga telefonerna från Apple var Iphone 7 och 7 Plus som fick kapslingsklassen IP67. Kapslingsklasser delas upp i två siffror och första indikerar hur tätt något är mot solida partiklar, och andra indikerar för vätska. Klassningen IP67 innebär därmed att enheten är dammtät och ska klara nedsänkning till 1 meters djup i 30 minuter, vilket överensstämmer med hur telefonen marknadsfördes.

I en stämningsansökan inlämnad till domstolen i New Yorks södra distrikt anklagas Apple för att den informationen inte stämmer. Ansökan gäller en grupptalan, där flera personer gått samman för att de bland annat blivit nekade ersättning vid garantiärenden på grund av fukt-och vattenskador. I telefoner sitter en slags indikator som vid viss mängd väta färgas för att reparatörer ska kunna se om en torr telefon tidigare utsatts för något som kan ha orsakat fuktskador.

Användarna menar att sättet Apple marknadsfört produkten på fått dem att tro att telefonen klarar av att utsättas för mer väta än vad klassningen faktiskt innebär. Exempel som ges inkluderar att enheter förstörts efter instruktioner från Apple om att skölja av telefoner som smutsats ned med vätskor som kaffe eller juice och sedan nekats, på grund av att indikatorn reagerat på vätska.

För flera högre kapslingsklasser är det tekniskt sett tillåtet för enheten att ta in vätska, förutsatt att det inte kan komma i kontakt med enheten på ett skadligt vis. Vid användning som specifikationerna anger bör därför inte eventuella fuktmätare indikera vattenskada.

Nyare modeller, som Iphone 12, har uppgraderats till IP68, som trots högre siffra är en något mer godtycklig kapslingsklass. Andra siffran indikerar att enheten klarar att sänkas ned i ett vattendjup specificerat av tillverkaren. Det är alltså upp till Apple att ange vilket djup, vilket för modellerna 11 Pro och 11 Pro Max angavs vara 4 meter och för Iphone 12 ned till 6 meter, båda i upp till 30 minuter. I stämningen redogör användare för att de använt sina telefoner enligt Apples rekommendationer, men ändå råkat ut för vattenskadade enheter.

En del av problematiken ligger i att testerna för kapslingsklasser utförs i konstgjorda situationer med stillastående renat vatten, något som stämningen anmärker på som vilseledande. De anser att det inte framgår tillräckligt tydligt att det inte gäller vid till exempel poolvatten eller saltvatten. Det går till exempel inte heller att simma med enheten på de djup som anges, eftersom att rörelse förändrar vattentrycket.

Det är inte första gången Apple anklagas för just detta. De fick en bot på 10 miljoner euro i Italien av samma skäl i slutet av 2020, och det var en av punkterna de dömdes för i Brasilien tidigare i år.

Har du blivit nekad garanti på produkter på grund av fuktskada? Dela med dig i kommentarerna!