öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 20 april 2021

Apple presenterar nya iPad Pro med banbrytande M1-chip, blixtsnabbt 5G och imponerande 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm

Nya iPad Pro med Liquid Retina XDR-skärm.
Nya iPad Pro som är utrustad med M1-chip och ultrasnabbt 5G tänjer på gränserna för vad som är möjligt med iPad.
Cupertino, Kalifornien Apple presenterade idag den mest kraftfulla och avancerade iPad Pro-modellen någonsin – en modell som tänjer på gränserna för vad som är möjligt med iPad. Det Apple-designade M1-chippet ger ett enormt prestandalyft som gör iPad Pro till den snabbaste enheten i sitt slag. iPad Pro 12,9 tum har en ny Liquid Retina XDR-skärm som ger enheten ett enormt dynamiskt omfång och erbjuder en imponerande visuell upplevelse med mer verklighetstrogna detaljer som lämpar sig för de mest krävande jobben i HDR. Cellular-modellerna med 5G har ännu snabbare trådlös uppkoppling för arbete i farten. Och för att användarna ska få ut mesta möjliga av sina tillbehör med hög prestanda har iPad Pro nu även stöd för Thunderbolt. Enheten har dessutom en helt ny skärmkamera med ultravidvinkel samt den nya funktionen Centrerat som automatiskt placerar användaren mitt i bilden och därmed möjliggör ännu mer engagerande videosamtal. Nya iPad Pro kan beställas från och med fredagen den 30 april på apple.se och kommer till Apple Store under andra halvan av maj
”Det revolutionerande M1-chippet har inneburit ett genombrott för Mac och det känns fantastiskt att det nu även kommit till iPad Pro”, säger Apples vice vd för Worldwide Marketing Greg Joswiak. ”Det enorma prestandalyftet med M1, den banbrytande upplevelsen av det extrema dynamiska omfånget på 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärmen, snabb lagring på upp till 2 GB, utbyggnad med Thunderbolt, ljudsystem med fyra högtalare, proffskameror med LiDAR-teknik, blixtsnabb 5G-anslutning, suveräna videosamtal med Centrerat samt de avancerade funktionerna i iPadOS och ett kraftfullt ekosystem med proffsappar – alltihop i en enhet som användaren kan hålla med bara en hand. Det finns inget som liknar iPad Pro.”
iPad Pro med Magic Keyboard i svart eller vitt.
iPad Pro har en en otroligt tunn och lätt design och är kraftfullare än någonsin.

M1 kommer till iPad Pro

Det banbrytande M1-chippet tar den branschledande prestandan hos iPad Pro till en helt ny nivå. Den strömsnåla åttakärniga processorn är försedd med världens snabbaste processorkärnor och ger upp till 50 procent högre processorprestanda jämfört med A12Z Bionic. Den åttakärniga grafikprocessorn ger upp till 40 procent snabbare grafik, vilket placerar den i en klass för sig. Den här kombinationen av processor- och grafikprestanda gör att iPad Pro med god marginal är den snabbaste enheten i sitt slag. iPad Pro är mer kapabel än någonsin – tack vare kraftfull skräddarsydd teknik, som senaste generationen Apple Neural Engine med 16 kärnor, en avancerad bildsignalprocessor, enhetlig minnesarkitektur med hög bandbredd och upp till 16 GB minne, dubbelt så snabb lagring och upp till 2 TB lagringsutrymme. Den branschledande energieffektiviteten hos M1 möjliggör all denna fantastiska prestanda hos tunna och lätta iPad Pro, kombinerat med ett batteri som räcker hela dagen.1 Eftersom M1 i grunden har samma arkitektur som chippen i A-serien, är iPadOS redan optimerat för att dra nytta av de kraftfulla teknikerna i M1 fullt ut och kan därmed med lätthet hantera allt från enkel navigering till de mest krävande arbetsflödena.
Redigering av en musikvideo på iPad Pro.
Tack vare de kraftfulla skräddarsydda teknikerna i M1-chippet kan iPad Pro ta sig an proffsens krävande arbetsflöden.

12,9-tums Liquid Retina XDR-skärmen ger iPad Pro ett enormt dynamiskt omfång

Den nya Liquid Retina XDR-skärmen på 12,9-tums iPad Pro bjuder på en lika fantastiska skärmupplevelse som en Pro Display XDR-skärm. Liquid Retina XDR-skärmen har en ny, banbrytande design med över 10 000 mini-LED-lampor fördelade på skärmens baksida, med en ljusstyrka på upp till 1 000 cd/m² i helskärmsläge och maximal ljusstyrka på 1 600 cd/m² samt ett fenomenalt kontrastförhållande på 1 000 000:1 som ger ett rejält lyft till kreativa arbetsflöden. Resultatet är en imponerande visuell upplevelse som får verklighetskänsla tack vare förmågan att återge de allra ljusaste högdagrarna och de allra minsta detaljerna även i de mörkaste bilderna. Nu kan kreativa proffs som fotografer, filmare och filmskakare visa och redigera verklighetstroget HDR-innehåll på en stor skärm som de kan ta med sig överallt. Den nya Liquid Retina XDR-skärmen har andra avancerade tekniker som även finns på iPad Pro 11 tum, som ProMotion, True Tone och stöd för stort färgomfång (P3), och kan därför ge en oslagbar filmisk upplevelse för HDR- och Dolby Vision-innehåll, var du än är.
En mörkerbild på Liquid Retina XDR-skärmen på nya iPad Pro.
Liquid Retina XDR-skärmen på iPad Pro 12,9 tum är den bästa skärmen någonsin på iPad.

Högre hastigheter med 5G

Med 5G på iPad Pro kan kunder som ofta är på språng göra ännu mer – med bättre prestanda och tillgång till senaste generationen ned- och uppladdningshastigheter som möjliggör videostreaming i högre kvalitet, samarbete i realtid och FaceTime-samtal i HD. Användarna kan vara kreativa och produktiva med hjälp av en säker och snabb anslutning och behöver mer sällan ansluta till offentliga wifi-nätverk. iPad Pro har fler 5G-band än någon annan liknande enhet och har bäst 5G-täckning världen över. iPad Pro-modeller som säljs i USA har stöd för millimetervåg, en högfrekvensvariant av 5G där iPad Pro kan nå hastigheter på upp till 4 Gbit/s. iPad Pro har även stöd för eSIM, så att man snabbt och enkelt kan hitta ett nätverk och teckna sig för ett 5G-surfabonnemang.2
En kvinna använder iPad Pro med Magic Keyboard i vitt.
Med 5G-hastigheter kan alla användare vara uppkopplade och kreativa när inspirationen än dyker upp.

Thunderbolt kommer till iPad Pro

Stödet för Thunderbolt och usb 4 gör usb-c-porten på iPad Pro till den snabbaste och mångsidigaste porten någonsin på en iPad, med 4 gånger större bandbredd för trådbundna anslutningar jämfört med föregående iPad Pro-modell – upp till 4 Gbit/s. Thunderbolt har stöd för 10 Gbit/s Ethernet och ger tillgång till ett gigantiskt ekosystem med avancerade tillbehör, exempelvis snabbare extern lagring och ännu mer högupplösta externa skärmar, som Pro Display XDR i full 6K-upplösning, alltihop anslutet via kablar och dockor med hög prestanda. iPad Pro har stöd för ännu fler tillbehör än någonsin och passar nu ännu smidigare för kreativa arbetsflöden.
Tack vare stödet för Thunderbolt och usb 4 kan användarna nu ansluta fler tillbehör än någonsin till iPad Pro.

Centrerat ger en ny och mer engagerande upplevelse av videosamtal

Kamerasystemet med TrueDepth på iPad Pro har en helt ny skärmkamera (ultravidvinkel) med 12 MP som designats särskilt för iPad och har den nya funktionen Centrerat för videosamtal. Centrerat drar nytta av den nya skärmkamerans betydligt större synfält och maskininlärningsfunktionerna i M1 för att identifiera användarna och centrera dem i bilden. Om användarna flyttar på sig så panorerar Centrerat automatiskt för att hålla kvar dem i bild. Om fler personer ansluter till samtalet kan kameran identifiera även dessa. Den zoomar sedan ut så att alla får plats i synfältet och görs delaktiga i samtalet. Oavsett om det gäller att anteckna vid ett jobbmöte eller en virtuell familjesammankomst kan du nu hålla kontakten på ett mer engagerande sätt än någonsin.
Centrerat drar nytta av den nya skärmkameran med 12 MP och ultravidvinkel på iPad Pro för att alla ska få plats i bilden.

Fler nya funktioner på iPad Pro

  • Bildsignalprocessorn och Neural Engine i M1 skapar ännu fler möjligheter med det proffsiga kamerasystemet – bland annat har iPad Pro nu fått stöd för Smart HDR 3. Och i förhållanden med svagt ljus kan bildsignalprocessorn och LiDAR-tekniken snabbt och precist fokusera bilder och videor för att fånga otroligt mycket detaljer, trots nästan obefintligt ljus.
  • Magic Keyboard, med sin bekväma skrivupplevelse med bakbelysta tangenter, inbyggda styrplatta och svävande design, finns nu i en supersnygg ny vit nyans.
  • Bland nyheterna i iPadOS 14.5, som släpps till iPad-kunder nästa vecka, kan nämnas utökat språkstöd för Apple Pencil-funktioner som Handskrift och Smart textval, nya emojis, stöd för de senaste spelkontrollerna samt möjlighet att dela låttexter och se populära låtar i städer runt om i världen med Apple Music.

Apples miljöengagemang

Apple är redan idag koldioxidneutralt med avseende på den egna verksamheten och har som mål att klimatpåverkan för hela verksamheten kommer att vara netto-noll till 2030, vilket inkluderar hela tillverkningskedjan och alla produktlivscykler. Det innebär att varje såld Apple-enhet ska vara 100 procent koldioxidneutral, från materialinsamling, komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning.
Höljet på nya iPad Pro tillverkas av 100 procent återvunnet aluminium, med 100 procent återvunna sällsynta jordartsmetaller i högtalarelementen och i höljet. iPad Pro är som alltid fri från skadliga ämnen och uppfyller Apples höga krav på miljöansvar avseende material, förnybar el och energieffektivitet. Förpackningen består av träfiber som antingen är återvunnen eller kommer från ansvarsfullt skogsbruk.
Priser och tillgänglighet
  • Nya iPad Pro kan beställas från och med fredagen den 30 april på apple.se och i Apple Store-appen i 31 länder och regioner, bland annat USA. iPad Pro kommer till Apple Store-butikerna under andra halvan av maj.
  • Nya 11-tums och 12,9-tums iPad Pro finns i finisharna silver och rymdgrå. iPad Pro finns i konfigurationer med 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB och 2TB3, så att även proffsanvändare kan få plats med alla appar och allt innehåll.
  • iPad Pro 11 tum kostar från 9 495 SEK (Wi-Fi-modellen) och från 11 295 SEK (Wi-Fi + Cellular-modellen), och iPad Pro 12,9 tum kostar från 12 995 SEK (Wi-Fi-modellen) och från 14 795 SEK (Wi-Fi + Cellular-modellen) på apple.se.
  • Utbildningspriser finns för nuvarande och nyligen antagna universitets- och högskolestudenter och deras föräldrar samt fakultetsmedarbetare, personal och lärare som bedriver hemundervisning i alla årskurser. . Mer information finns på apple.com/se-edu/shop.
  • Apple Pencil (andra generationen) kostar 1 495 SEK. Magic Keyboard till nya iPad Pro finns i svart eller vitt för 3 595 SEK för 11-tumsmodellen och 4 095 SEK för 12,9-tumsmodellen, med layouter för över 30 språk. Smart Keyboard Folio till nya iPad Pro kostar 2 095 SEK för 11-tumsmodellen och 2 395 SEK för 12,9-tumsmodellen. Smart Folio till nya iPad Pro finns i fem färger och kostar 995 SEK för 11-tumsmodellen och 1 195 SEK för 12,9-tumsmodellen.
  • Kunder kan byta in sin berättigande enhet och få ett Apple-presentkort eller ett lägre pris på ett nytt köp. Om enheten inte omfattas av erbjudandet återvinner Apple den gratis.
  • Kunder som handlar online från Apple kan göra sin iPad mer personlig med gratis gravyr – nu med ännu fler olika tecken och emojis.  
  • Kunderna får tillgång till samma suveräna shopping- och supporttjänster på apple.se som i Apple Store-butikerna. Alla kunder kan få hjälp av Apples specialister med att handla, välja månatliga avbetalningsalternativ, byta in enheter och få supportservice samt kontaktlös leverans eller alternativ för hämtning i en Apple Store-butik.
  • Kunderna kan testa nya iPad Pro i en Apple Store och få svar på sina frågor direkt. Före besöket rekommenderas alla kunder att gå in på apple.com/se/retail för information om öppettider, tillgängliga tjänster samt aktuella hälso- och säkerhetsåtgärder.
  • Kunder kan utöka den begränsade garantin med AppleCare+ och få förtur till teknisk support dygnet runt.
  • Alla kunder som köper en iPad från Apple blir erbjudna ett uppstartspass online, där de kan få tips om hur de kan anpassa sin iPad, ställa in e-post-appen, hitta appar i App Store och mycket annat. 
  • Under en begränsad tid får berättigade kunder som köper en ny iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV eller Mac ett års abonnemang på Apple TV+ och tre månaders abonnemang på Apple Arcade gratis.4
Dela artikeln

Bilder på iPad Pro med Liquid Retina XDR-skärm

  1. Batteritiden varierar beroende på användning och konfiguration.
  2. Surfabonnemang krävs. 5G är endast tillgängligt på vissa marknader och via utvalda mobiloperatörer. Hastigheterna påverkas av lokala förhållanden och ditt val av operatör. Kontakta din operatör eller besök apple.com/ipad/cellular för mer information om 5G-stöd.
  3. 1 GB = 1 miljard byte och 1 TB = 1 biljon byte. Formaterat utrymme är mindre.
  4. Efter den kostnadsfria provperioden kostar Apple TV+ och Apple Arcade 59 SEK/månad för respektive abonnemang. Specialerbjudanden gäller i tre månader efter den första aktiveringen av en godkänd enhet. Ett erbjudande på Apple TV+ och ett erbjudande på Apple Arcade per familjedelningsgrupp. Abonnemangen förnyas automatiskt tills de avslutas. Begränsningar och andra villkor gäller. Besök apple.com/se/promo för mer information.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48