öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 20 april 2021

Helt nya iMac är otroligt snygg, finns i flera olika härliga färger och har det banbrytande M1-chippet och en fantastisk Retina 4.5K-skärm

iMac har den bästa kameran och de bästa mikrofonerna och högtalarna någonsin i en Mac, plus Touch ID för första gången
Sju nya iMac-modeller visar upp den eleganta, tunna profilen och alla tillgängliga färger.
iMac har fått en helt ny, otroligt tunn design och en profil som är så slimmad att enheten knappt syns från sidan.
Cupertino, Kalifornien, USA Apple presenterade idag en helt ny iMac som är mer betydligt mer kompakt, anmärkningsvärt tunn samt utrustad med M1-chippet. Nya iMac är otroligt kraftfull och bara 11,5 millimeter tunn, med en elegant profil som är så slimmad att enheten knappt syns från sidan. iMac finns i en hel uppsättning nyanser för alla smaker och stilar och kan liva upp inredningen i vilket rum som helst. Skärmen är färgstark och kristallklar: en 24-tums Retina 4.5K-skärm med 11,3 miljoner pixlar, ljusstyrka på 500 cd/m² och över en miljard färger.
Nya iMac har också en FaceTime HD-kamera med 1080p, mikrofoner av studiokvalitet och ett ljudsystem med sex högtalare – bästa kameran och ljudet någonsin i en Mac. Touch ID kommer också till iMac för första gången, så det blir lättare än någonsin att logga in säkert, handla med Apple Pay och byta användare med bara en fingertryckning. Kraften och prestandan hos M1 och macOS Big Sur får appar att starta på nolltid. Vanliga arbetsuppgifter går smidigare och tunga jobb som att redigera 4K-video och stora bilder går snabbare än någonsin. Nya iMac ingår nu i familjen av Mac-modeller som har M1-chippet och gör därmed sällskap med MacBook Air, 13-tums MacBook Pro och Mac mini. Därmed tar Apple nu ännu ett steg i övergången till Apple Silicon. iMac känns mer personlig, kraftfull, kapabel och rolig att använda än någonsin, och kan beställas från och med fredagen den 30 april. iMac kommer under andra halvan av maj.
”M1 är ett stort steg för Mac och idag presenterar vi den helt nya iMac, den första Mac-datorn som har designats helt utifrån det banbrytande M1-chippet”, säger Greg Joswiak, Apples vice vd för internationell marknadsföring. ”Den eleganta designen i sju snygga färger, den fängslande Retina 4.5K-skärmen, den bästa kameran och de bästa mikrofonerna och högtalarna någonsin i en Mac, plus Touch ID, det högpresterande M1-chippet och det kraftfulla macOS Big Sur – allt det här tar iMac till en helt ny nivå.”

Helt ny design som bygger på M1

Nya iMac är en helt ny och totalt omgjord version av en av världens mest ikoniska datormodeller, med en tunnare och mer kompakt design som är otroligt snygg ur alla vinklar. Tack vare den nya arkitekturen med ett systemchip och energieffektiviteten hos M1 så tar logikkortet och värmehanteringen mycket mindre plats än i föregående generation, vilket har gjort det möjligt att åstadkomma en så extremt tunn profil. Den betydligt kompaktare designen minskar volymen hos iMac med 50 procent1, vilket innebär att den lättare får plats i olika typer av utrymmen.
iMac i silver med färgmatchat Magic Keyboard och Magic Mouse, följd av iMac i sex färger.
Nya iMac finns i sju snygga färger – grön, gul, orange, rosa, lila, blå och silver – och kan förhöja stämningen i vilket rum som helst.
Med sitt spektrum av färger – grön, gul, orange, rosa, lila, blå och silver – lyfter iMac vilket rum som helst och ger det en personlig prägel på ett sätt som ingen annan dator kan. Framsidan av iMac har mjukare färger och tunnare kanter, så att användaren lättare kan fokusera på innehållet, medan baksidan har starkare, mer mättade färger. Som pricken över i har iMac en ny strömadapter som ansluts magnetiskt och en två meter lång vävd kabel i matchande färg.
En blå iMac sedd från sidan, med strömadapter och vävd kabel i matchande färg.
Som pricken över i har nya iMac en vävd kabel i matchande färg och en ny strömadapter som ansluts magnetiskt.

Fantastisk 24-tums Retina 4.5K-skärm

Den suveräna skärmen har alltid varit en av de största fördelarna med iMac. Nya iMac har en rejält tilltagen 24-tums Retina 4.5K-skärm2 med smalare kanter och 11,3 miljoner pixlar. Bilder kommer verkligen till sin rätt tack vare det stora färgomfånget (P3), över en miljard färger och en ljusstyrka på 500 cd/m². Den nya skärmen har också True Tone-teknik, som automatiskt justerar färgtemperaturen efter omgivningen för en mer naturlig upplevelse. Dessutom har Retina 4.5K-skärmen på nya iMac en branschledande antireflexbehandling som gör det lättare och bekvämare att läsa på skärmen.
En färgstark bild av en tennisbana kommer till sin rätt på Retina 4.5K-skärmen på iMac.
Nya iMac har en rejält tilltagen 24-tums Retina 4.5K-skärm som visar allt innehåll med otrolig detaljskärpa.

M1-chippet med banbrytande prestanda kommer till iMac

Med det kraftfulla och högpresterande M1-chippet och macOS Big Sur vaknar iMac ur viloläge på ett ögonblick, vanliga arbetsuppgifter går smidigare än någonsin och appar startar otroligt snabbt. I Safari kan användarna surfa ännu snabbare och ha hundratals flikar öppna samtidigt, och bildredigering går rasande snabbt i Bilder. Med Apple Arcade kan de spela exklusiva spel på den stora iMac-skärmen. Och de kan använda många iPhone- och iPad-appar på sin iMac utan avbrott i arbetsflödet. macOS innehåller kraftfulla iCloud- och Synkad-funktioner som gör det möjligt att växla sömlöst mellan iMac, iPhone och andra Apple-enheter.
Nya iMac ger den bästa upplevelsen av macOS Big Sur. Den raffinerade designen lyfter Mac-datorn till en ännu högre nivå av kraft och elegans och gör upplevelsen av den rymliga 24-tums Retina 4.5K-skärmen ännu bättre. macOS Big Sur ger användaren större kontroll och innehåller massor av förbättringar av viktiga appar, som Safari, Meddelanden och Kartor.
Den kraftfulla åttakärniga processorn i M1 har den snabbaste processorkärnan bland kiselkretsar med låg strömförbrukning.3 Och den åttakärniga grafikprocessorn har den snabbaste integrerade grafiken i en persondator.4 Allt detta i kombination med hög effektivitet, en enhetlig minnes­arkitektur och en 16-kärnig Apple Neural Engine gör att nya iMac framstår som väldigt kraftfull i jämförelse med standardmodellerna av 21,5-tums iMac. Några exempel:
  • Upp till 85 procent högre processorprestanda, så att användarna kan exportera videoprojekt i iMovie snabbare än någonsin, jobba med massiva bilder på 100 megapixlar i Lightroom utan problem och kompilera nya appar i Xcode på en bråkdel av tiden.
  • Upp till dubbelt så snabb grafik i appar som Affinity Photo och Photoshop samt upp till 50 procent snabbare grafik än den mest kraftfulla separata grafikprocessorn i den snabbaste 21,5-tums iMac-modellen, så att användarna kan rendera ändringar i realtid och snabbt lägga på komplexa filter på sina bilder.
  • Möjlighet att redigera upp till fem strömmar med 4K-video eller en ström med 8K-video5 utan att missa en enda bildruta i Final Cut Pro.
  • Upp till tre gånger snabbare maskininlärning i appar som utnyttjar den 16-kärniga Neural Engine i M1-chippet.6

Bästa kameran och bästa mikrofonerna och högtalarna någonsin på en Mac

iMac har en FaceTime HD-kamera med 1080p – den bästa någonsin på en Mac – som ger video av hög kvalitet och mycket bra bilder i svagt ljus. iMac drar också nytta av bildsignalprocessorn på M1-chippet och Neural Engine, som förbättrar kamerans bildkvalitet via bättre brusreducering, större dynamiskt omfång och förbättrad automatisk exponering och vitbalans. På så sätt kan användaren alltid visa upp sin bästa sida i videosamtal med kollegorna eller familjen.
Kameran kompletteras av tre mikrofoner av studiokvalitet för klarare ljud under samtal och röstinspelningar – de bästa mikrofonerna någonsin i en Mac. Mikrofonernas placering ger mindre rundgång från resten av systemet och den riktade strålformningen gör dem bättre på att filtrera bort bakgrundsbrus och att fokusera på användarens röst. Det gör att samtal kan flyta mer naturligt och ljudet i inspelningar blir kristallklart.
Nya iMac har också det bästa ljudsystemet någonsin i en Mac. Den har två par kraft­utjämnande bas­element placerade sida vid sida, som ger djup och fyllig bas utan oönskade vibrationer. Varje par balanseras av en hög­presterande diskanthögtalare. Resultatet är ett ljudsystem med sex högtalare som skapar ett massivt ljudlandskap med tydlig bas och kristallklart mellan- och diskantregister. Alla dessa högtalarinnovationer, kombinerade med avancerade algoritmer, ger iMac stöd för rumsligt ljud vid uppspelning av video med Dolby Atmos. Med ett så fantastiskt ljud och den stora Retina 4.5K-skärmen kan iMac förvandla vilket rum som helst till en stämningsfull biograf.
iMac har en FaceTime HD-kamera med 1080p – den bästa kameran någonsin på en Mac – för bättre bild under alla ljusförhållanden, så att användaren alltid kan visa sig från sin bästa sida.

Tusentals universella appar nu tillgängliga

Nu finns tusentals populära och kraftfulla universella appar som drar nytta av M1 och macOS Big Sur, däribland Photoshop, Twitter, Microsoft Office, Quicken, Slack, Affinity Publisher, Zappos, 1Password och DaVinci Resolve – och fler tillkommer varje vecka. Med det kraftfulla M1-chippet, macOS Big Sur och tusentals universella appar kan iMac förvandla kontoret till en biograf, vardagsrummet till ett klassrum eller köket till ett konferensrum – och även pryda sin plats i en butik.
En bild redigeras i Photoshop på en orange iMac.
Tusentals universella appar, som Photoshop (ovan), kan nu användas för att dra full nytta av M1 och macOS Big Sur – och fler tillkommer varje vecka.

Nu kommer Touch ID och färgmatchade tillbehör till iMac

Kunderna kan välja mellan tre modeller av Magic Keyboard i snygg aluminiumfinish med färger som matchar iMac. Och så kommer Touch ID till iMac för första gången.7 Denna teknik, som implementerats trådlöst på Magic Keyboard och bygger på en dedikerad säkerhetskomponent på tangentbordet, kommunicerar direkt med Secure Enclave i M1 och skapar en punkt-till-punkt-krypterad kanal som skyddar användarens fingeravtrycksdata hela vägen. Processen är enkel, snabb och säker, oavsett om användaren låser upp sin Mac eller handlar med Apple Pay. Dessutom har Touch ID stöd för snabbt användarbyte, vilket gör det möjligt att byta till en annan användarprofil med en enkel fingertryckning. Kunderna kan också välja Magic Keyboard med Touch ID och numerisk del, samt färgmatchad Magic Mouse och branschledande styrplattan Magic Trackpad.

Supersnabba anslutningar för data och enheter

Alla iMac-modeller har två Thunderbolt-portar för supersnabb dataöverföring och möjlighet att ansluta fler tillbehör med hög prestanda, till exempel en 6K-skärm som Apple Pro Display XDR. De har också snabbare trådlös anslutning med wifi 6. iMac med åtta kärnor har två extra usb-c-portar och en Ethernetport på 1 Gbit/s i strömadaptern för att minska mängden kablar på skrivbordet.
Baksidan av en blå iMac med Thunderbolt- och usb-c-portar.
När det gäller portar är iMac utrustad med den senaste tekniken. Den har upp till fyra usb-c-portar, varav två Thunderbolt-portar för supersnabb dataöverföring, och stöd för en skärm på upp till 6K.

Bättre för miljön

Apple är redan idag koldioxidneutralt med avseende på den egna verksamheten och har som mål att klimatpåverkan för hela verksamheten, inklusive alla tillverkningskedjor och produktlivscykler, ska vara netto-noll till 2030. Det innebär att från materialinsamling, komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning så ska varje såld Apple-enhet vara 100 procent koldioxidneutral.
Miljöpåverkan från tillverkningen av iMac minimeras genom att höljet görs av aluminium med lågt koldioxidavtryck och lödningarna på huvudlogikkortet görs med 100 procent återvunnet tenn. 100 procent av träfibrerna i förpackningen kommer från återvunna material eller ansvarsfullt skogsbruk. Magneterna i högtalarna, fläktmotorn och nätkontakten tillverkas av 100 procent återvunna sällsynta jordarts­metaller. iMac är fri från skadliga ämnen och uppfyller Apples höga krav på energieffektivitet.

iMac ingår nu i M1-familjen

Alla Mac-datorer med M1 – nya iMac, MacBook Air, 13-tums MacBook Pro och Mac mini – är helt nya produkter som omdefinierar vad var och en av dem kan göra. M1 i kombination med macOS Big Sur ger Mac-datorerna otrolig batteritid och banbrytande prestanda. Det finns en Mac för alla kunder, oavsett om de lägger fokus på bärbarhet, kraft eller kapacitet. Läs mer om alla Mac-datorerna på apple.com/se/mac.
Mac-familjen – nya iMac, MacBook Air, 13-tums MacBook Pro och Mac mini.
Nya iMac ingår nu i familjen av Mac-modeller som har M1-chippet och gör därmed sällskap med MacBook Air, 13-tums MacBook Pro och Mac mini.
Priser och tillgänglighet
  • Nya 24-tums iMac kan beställas från och med fredagen den 30 april på apple.se och i Apple Store-appen. Den börjar att levereras till kunder och utvalda Apple Store-butiker och auktoriserade Apple-återförsäljare under andra halvan av maj.
  • iMac med sjukärnig grafikprocessor kostar från 15 995 SEK och finns i grönt, rosa, blått och silver. Den har åttakärnig processor, 8 GB enhetligt minne, 256 GB ssd, två Thunderbolt-portar, Magic Keyboard och Magic Mouse.
  • iMac med åttakärnig grafikprocessor kostar från 18 495 SEK och finns i grönt, gult, orange, rosa, lila, blått och silver. Den har åttakärnig processor, 8 GB enhetligt minne, 256 GB ssd, två Thunderbolt-portar och ytterligare två usb 3-portar, Magic Keyboard med Touch ID, Magic Mouse och Ethernet.
  • Ytterligare teknisk information, alternativ för beställningsbyggen samt tillbehör finns på apple.com/se/mac.
  • Kunderna får tillgång till samma suveräna shopping- och supporttjänster på apple.se som i Apple Store-butikerna. iMac-modeller i grönt, rosa, blått och silver kommer att kunna köpas direkt i Apple Store-butikerna. Alla färgerna kommer att finnas på apple.se.
  • Intresserade kunder kan testa nya iMac i utvalda Apple Store-butiker och få svar på alla sina frågor på plats. Före besök i en butik rekommenderas alla kunder att gå in på apple.com/se/retail för information om öppettider, tillgängliga tjänster samt aktuella hälso- och säkerhetsåtgärder.
  • Alla kunder kan få hjälp av Apples specialister med att handla, välja månatliga avbetalningsalternativ, byta in enheter och få supportservice samt kontaktlös leverans eller alternativ för hämtning i en Apple Store-butik.
  • Varje kund som köper en iMac från Apple kan utan kostnad boka ett uppstartspass med en Apple-specialist och få hjälp med att anpassa sin iMac efter sina egna behov och önskemål.
  • Kunder kan byta in sin berättigande enhet och få ett Apple-presentkort eller ett lägre pris på ett nytt köp. Om enheten inte omfattas av erbjudandet återvinner Apple den gratis.
  • Under en begränsad tid får berättigade kunder som köper en ny iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV eller Mac ett års abonnemang på Apple TV+ och tre månaders abonnemang på Apple Arcade gratis.8
Dela artikeln

Bilder av helt nya iMac

  1. Bygger på jämförelse med 21,5-tums iMac.
  2. Faktisk skärmdiagonal är 23,5 tum.
  3. Testerna utfördes av Apple i oktober 2020 med förhandsversioner av 13-tums MacBook Pro-enheter med Apple M1-chip och 16 GB RAM-minne. I testerna mättes högsta entrådsprestanda för uppgifter från utvalda prestandatester av branschstandard, kommersiella appar och appar med öppen källkod. Resultaten jämfördes med de mest högpresterande processorerna för bärbara datorer som fanns på marknaden då testerna utfördes. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos MacBook Pro.
  4. Testerna utfördes av Apple i oktober 2020 med förhandsversioner av 13-tums MacBook Pro-enheter med Apple M1-chip och 16 GB RAM-minne. Enheterna testades med utvalda prestandatester av branschstandard. Resultaten jämfördes med de mest högpresterande integrerade grafikprocessorerna för bärbara och stationära datorer som fanns på marknaden då testerna utfördes. Med integrerad grafikprocessor avses en grafikprocessor som sitter på samma chip som huvudprocessorn och minnesstyrenheten och ingår i samma enhetliga minnessystem. Prestandatesterna utförs med specifika datorsystem och visar den ungefärliga prestandan hos MacBook Pro.
  5. Bygger på jämförelse med den mest avancerade modellen av 21,5-tums iMac.
  6. Testerna utfördes av Apple i mars 2021 med förhandsversioner av 24-tums iMac-enheter med Apple M1-chip och åttakärnig grafikprocessor, samt med 3,0 GHz sexkärniga Intel Core i5-baserade 21,5-tums iMac-enheter som var i produktion. Samtliga enheter var konfigurerade med 8 GB RAM-minne och 256 GB SSD. Testades med en förhandsversion av Xcode 12.5 och Create ML 2.0, med en Action Classification-modell som skapades i appen. Prestandatesterna har utförts med specifika datorsystem och visar ungefärliga prestanda på iMac.
  7. iMac med sjukärnig grafikprocessor kan konfigureras för Magic Keyboard med Touch ID.
  8. Efter den kostnadsfria provperioden kostar Apple TV+ och Apple Arcade 59 SEK/månad för respektive abonnemang. Specialerbjudanden gäller i tre månader efter den första aktiveringen av en berättigande enhet. Ett erbjudande på Apple TV+ och ett på Apple Arcade per familjedelningsgrupp. Abonnemangen förnyas automatiskt tills de avslutas. Begränsningar och andra villkor gäller. Besök apple.com/se/promo för mer information.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48