öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 20 april 2021

Apple presenterar AirTag

Apple utökar Hitta-appens ekosystem med AirTag, ett iPhone-tillbehör som erbjuder ett privat och säkert sätt att enkelt leta rätt på de föremål som betyder mest. Kommer fredag den 30 april.
Fram- och baksida av AirTag med personlig gravyr föreställande en leende emoji.
AirTag är ett litet och elegant tillbehör som kan göras personligt med gratis gravyr. Med AirTag kan iPhone-användare på ett säkert sätt leta rätt på och hålla reda på sina värdesaker med hjälp av appen Hitta.
Cupertino, Kalifornien Apple presenterade idag AirTag, ett litet och elegant tillbehör som hjälper användaren att hålla reda på och hitta de saker som betyder mest med appen Hitta från Apple. AirTag kan fästas vid handväskan, nycklarna, ryggsäcken eller andra föremål och använder sig av det enorma, världsomspännande Hitta-nätverket1 för att leta rätt på ett försvunnet föremål, samtidigt som alla platsdata förblir privata och anonyma med hjälp av punkt-till-punkt-kryptering. AirTag kan köpas i förpackningar om en eller fyra för bara 350 respektive 1 195 SEK. Kommer fredag den 30 april.
”Vi ser fram emot att ge iPhone-användare den här fantastiska nya möjligheten som AirTag erbjuder. Den drar nytta av det enorma Hitta-nätverket och hjälper användarna att hålla reda på och hitta sina viktiga föremål.”, säger Apples vice vd för Worldwide iPhone Product Marketing Kaiann Drance. ”Tack vare designen, den oöverträffade förmågan att hitta saker och de inbyggda integritets- och säkerhetsfunktionerna kommer AirTag att ge kunderna ett nytt sätt att verkligen dra nytta av Apples ekosystem och göra iPhones ännu mångsidigare.”
iPhone 12 som visar hitta-skärmen för AirTag tillsammans med AirTag-enheten.
Precisionssökning ger användarna exakt avstånd och riktning till deras AirTag och guidar dem rätt med ljud, haptiska signaler och visuell återkoppling.

Lätt design med magiskt enkel inställning

Varje rund AirTag är liten och lätt. Den är tillverkad av polerat rostfritt stål som etsats fram med hög precision och står emot vatten och damm enligt kraven för IP67.2 En inbyggd högtalare spelar upp ljud för att hjälpa användaren att leta rätt på AirTag, och tack vare det avtagbara höljet är det enkelt att byta batteri.3 AirTag är lika magiskt enkel att ställa in som AirPods – håll bara AirTag nära iPhone för att ansluta. AirTag kan sättas på ett föremål och ges ett standardnamn som ”Nycklar” eller ”Jacka” eller ett namn som användaren själv väljer.
iPhone 12 som visar inställningsskärmen för AirTag tillsammans med AirTag-enheten.
Med en enkel inställning ansluter AirTag med iPhone, iPad eller iPod Touch på ett magiskt sätt.
Kunderna kan göra sin AirTag mer personlig med gratis gravyr. De kan välja bland bokstäver och 31 olika emojis när de handlar från apple.com/se eller Apple Store-appen. Användarna kan enkelt lägga AirTag i väskan eller fickan som den är eller använda någon av de många AirTag-tillbehören från Apple, till exempel loopen i polyuretan som är både lätt och tålig och loopen eller nyckelringen i specialgarvat europeiskt läder4. Alla tillbehör passar AirTag perfekt och gör det enkelt att fästa den vid användarens tillhörigheter. Tillbehören gör AirTag mer personlig och ser till att den alltid finns vid användarens viktiga föremål.

Hitta allt

När AirTag är inställd visas den i den nya fliken Föremål i appen Hitta, där användare kan se föremålets nuvarande eller senast kända plats på en karta. Om en användare tappar bort sitt föremål och den finns inom räckvidd för Bluetooth kan hen använda appen Hitta för att spela upp ett ljud från sin AirTag för att leta rätt på den. Användarna kan även be Siri att hitta föremålet, så spelar AirTag upp ett ljud om den är i närheten.
Olika föremål som försetts med AirTag i fliken Föremål i appen Hitta på iPhone 12.
Användarna kan hålla koll på AirTag i den nya fliken Föremål i appen Hitta.
Varje AirTag är utrustad med det Apple-designade U1-chippet som använder Ultra Wideband-teknik, vilket ger iPhone 11- och iPhone 12-användare tillgång till precisionssökning5. Den avancerade tekniken kan på ett mer exakt sätt avgöra avstånd och riktning till en försvunnen AirTag när den är inom räckvidd. När användaren förflyttar sig samlar precisionssökningen information från kameran, ARKit, accelerometern och gyroskopet för att guida användaren till AirTag med ljud, haptiska signaler och visuell återkoppling.
Precisionssökning med AirTag på iPhone 12.
Precisionssökning med AirTag samlar information från kameran, ARKit, accelerometern och gyroskopet på iPhone för att ge en mer exakt uppskattning av avstånd och riktning.
Om AirTag skiljs från sin ägare utanför räckvidden för Bluetooth kan Hitta-nätverket hjälpa till att spåra den. Hitta-nätverket närmar sig en miljard Apple-enheter och kan upptäcka Bluetooth-signaler från en försvunnen AirTag och vidarebefordra platsen till dess ägare. Allt sker i bakgrunden, anonymt och privat.
AirTag kan även försättas i förlorat läge, så att användaren får notiser när den är inom räckhåll eller har upptäckts av det stora Hitta-nätverket. Om någon hittar en försvunnen AirTag kan hen hålla sin iPhone eller en annan NFC-kompatibel enhet mot den för att komma till en webbplats där ägarens telefonnummer står, om hen har valt att ange det.
AirTag har stöd för de hjälpmedelsfunktioner som finns inbyggda i iOS. Precisionssökning med VoiceOver kan leda användare med nedsatt syn till sin AirTag med hjälp av anvisningar som ”AirTag ligger 3 meter bort på din vänstra sida.”
En notis på iPhone 12 från appen Hitta som meddelar var en försvunnen ryggsäck finns.
Om en AirTag försvinner kan Hitta-nätverket hjälpa till att spåra den och skicka en notis till användaren om den hittas.

Integritetsskyd och säkerhet är inbyggt

AirTag har utformats från grunden för att hålla platsdata privata och säkra. Varken platsdata eller platshistorik lagras fysiskt inuti AirTag. Kommunikationen med Hitta-nätverket är punkt-till-punkt-krypterad så att endast enhetens ägare har tillgång till platsdata, och ingen, inte ens Apple, vet vilken enhet som hjälpte till att hitta den eller var.
AirTag är dessutom först i branschen med en uppsättning funktioner för att förebygga oönskad spårning. Identifierare av Bluetooth-signaler som AirTag sänder ut växlar ofta för att förhindra oönskad spårning. iOS-enheter kan också upptäcka en AirTag som skiljts från sin ägare och meddela användaren om hen råkar få med sig en okänd AirTag. Och även om användarna inte har en iOS-enhet kan en AirTag som skiljts från sin ägare under en längre tid spela upp ett ljud när den förflyttas för att väcka uppmärksamhet. Användare som upptäcker en okänd AirTag kan hålla sin iPhone eller en annan NFC-kompatibel enhet mot den för att få instruktioner om hur man inaktiverar den.
En okänd AirTag som har upptäckts på iPhone 12.
iOS-enheter kan upptäcka en AirTag som skiljts från sin ägare och meddela användaren om hen råkar få med sig en okänd AirTag.

AirTag och Hermès

Apple och Hermès presenterar AirTag Hermès som erbjuder ett elegant sortiment av handgjorda lädertillbehör som består av ett väsksmycke, en nyckelring och en bagagebricka. Tillbehör från Hermès säljs tillsammans med en exklusivt graverad AirTag med den ikoniska Clou de Selle-signaturen.
AirTag Hermès-väsksmycke.
AirTag Hermès erbjuder ett elegant sortiment av handgjorda lädertillbehör med ett väsksmycke, en nyckelring och en bagagebricka. Alla säljs tillsammans med en exklusivt graverad AirTag med den ikoniska Clou de Selle-signaturen.

Hitta-nätverkets tillbehörsprogram

Produkter och tillbehör från andra tillverkare kan också erbjuda stöd för att hitta föremål med Hitta-nätverkets nya tillbehörsprogram. Genom programmet kan tillverkare av enheter och produkter nu bygga in möjlighet till spårning i sina produkter med hjälp av det avancerade Hitta-nätverket med inbyggt kompromisslöst integritetsskydd. Det gör att kunder kan använda appen Hitta för att leta rätt på andra viktiga föremål. Mer information om programmet finns på mfi.apple.com.
En förteckning över enheter från tredje part på fliken Föremål i Hitta-appen på iPhone 12.
Med Hitta-nätverkets tillbehörsprogram hjälper det stora och säkra Hitta-nätverket användare att leta rätt på och hålla reda på ännu fler viktiga föremål på fliken Föremål i Hitta-appen.

Apples miljöengagemang

Apple är redan idag koldioxidneutralt med avseende på den egna verksamheten och har som mål att klimatpåverkan för hela verksamheten, inklusive alla tillverkningskedjor och produktlivscykler, ska vara netto-noll till 2030. Det innebär att varje såld Apple-enhet ska vara 100 procent koldioxidneutral, från materialinsamling, komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning. AirTag är fri från skadliga ämnen, är mycket energieffektiv och lödningarna på huvudlogikkortet är tillverkade av 100 procent återvunnet tenn. Förpackningen består av trädfiber som är återvunna eller kommer från ansvarsfullt skogsbruk.
Priser och tillgänglighet
  • Kunder kan beställa AirTag från och med fredagen den 23 april kl. 14.00.
  • AirTag kan köpas i förpackningar om en eller fyra för 350 SEK respektive 1 195 SEK apple.se i Apple Store-appen, i Apple Store-butiker samt via auktoriserade Apple-försäljare och vissa operatörer (priserna kan variera) från och med fredagen den 30 april.
  • Bland AirTag-tillbehören från Apple finns nyckelring i läder i sadelbrunt, (PRODUCT)RED och östersjöblått till ett pris på 430 SEK, loop i läder i sadelbrunt och (PRODUCT)RED till ett pris på 470 SEK och loop i polyuretan i vitt, djupblå marin, solrosgult och brandgult till ett pris på 350 SEK.
  • AirTag Hermès består av det exklusiva väsksmycken och nyckelringen av Barénia-läder i Fauve, Bleu Indigo och Orange samt bagagebrickan6 av Barénia-läder i Fauve. Alla finns att köpa från och med fredagen den 30 april.
  • Handla på apple.se eller i Apple Store-appen och lägg till gratis personlig gravyr.
  • Kunderna får tillgång till samma suveräna shopping- och supporttjänster på apple.se som i Apple Store-butikerna. Alla kunder kan få hjälp av Apples specialister med att handla, välja månatliga avbetalningsalternativ, byta in enheter och få supportservice samt kontaktlös leverans eller alternativ för hämtning i en Apple Store-butik.
  • Kunder kan se AirTag i en Apple Store-butik och få svar på sina frågor direkt. Före besöket rekommenderas alla kunder att gå in på apple.com/se/retail för mer information om öppettider, tillgängliga tjänster samt aktuella hälso- och säkerhetsåtgärder.
  • AirTag kräver iPhone eller iPod touch med iOS 14.5 eller senare eller iPad med iPadOS 14.5 eller senare. Programuppdateringarna kommer att vara tillgängliga nästa vecka. Kunderna måste ha ett Apple-ID och vara inloggade på sitt iCloud-konto. Vissa funktioner kräver att appen Hitta är aktiverad i iCloud-inställningarna.
Dela artikeln

Bilder på AirTag och appen Hitta

  1. Hitta-nätverket är inte tillgängligt i alla länder och regioner. I länder och områden där Hitta-nätverket inte är tillgängligt kommer kunder ändå att kunna använda AirTag för att leta rätt på ett försvunnet föremål när det är i närheten.
  2. AirTag står emot vatten, stänk och damm. Den har testats i laboratorium och uppfyller kraven för klass IP67 i enlighet med IEC-standard 60529 (maxdjup 1 meter i upp till 30 minuter). Graden av tålighet mot vatten, stänk och damm är inte permanent och skyddet kan minska vid normalt slitage. Instruktioner om hur du rengör och torkar finns i dokumentationen om säkerhet och hantering.
  3. AirTag är utformad för att batteriet ska räcka i ett år vid daglig användning. Användaren kan själv byta ut det till ett nytt CR2032-batteri som är enkelt att få tag på. Nya batterier säljs separat.
  4. AirTag-tillbehör, inklusive loopen i polyuretan, loopen i läder och nyckelringen i läder, säljs separat.
  5. Precisionssökning är inte tillgänglig i länder och områden där Ultra Wideband-tekniken är begränsad. Besök apple.com/uwb för mer information. 6. Apple AirTag Hermès-bagagebrickan kommer att distribueras exklusivt via Hermès kanaler.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48