Smarta Hem

Första produkterna för CHIP i slutet av året

Totalt 170 företag har nu ställt sig bakom den gemensamma standarden

Tidigare i veckan höll Zigbee Alliance ett webbinarie kring det pågående projektet CHIP. Connected Home over IP är en gemensam standard kring IoT.

Det var i slutet av 2019 som Zigbee Alliance presenterade ett samarbete mellan stora tillverkare av produkter för IoT enheter. “Project Connected Home over IP” (CHIP) backas numera av i stort sett alla de större företagen, exempelvis Apple, Amazon, Google, Signify, Xiaomi, Huawei, Somfy, Ikea, Legrand, Schneider, SmarThings, Tuya, Ecobee, Facebook, LG, Panasonic med flera. Totalt har nu ungefär 170 företag ställt sig bakom projektet vilket får anses vara imponerande på så kort tid. Det visar också att branschen är i behov av en standard för att kunna utvecklas ytterligare samt förenkla för användarna.

Syftet med detta projekt är att ta fram en gemensam standard för produkter som används av konsumenter i hemmen, att dessa ska bli mer kompatibla med varandra vilket ju är en smärre huvudvärk om man inte ägnar all vaken tid till att programmera på egen hand.

Första vågen av produkter med CHIP

Vid webbinariet diskuterades vilka produkter som kommer att vara först ut med stöd för CHIP. Det handlar primärt om produkter för belysning, solskydd, HVAC, TV-apparater, dörrlås, garageportar, säkerhetssystem och wifi-routers. Med andra ord en ganska heltäckande första runda där vi lär se en mängd nya produkter. Troligtvis finns också en mängd befintliga produkter som kommer att uppdateras med stöd för CHIP, t ex så har Signify meddelat att Hue Bridge ska kunna få en uppdatering vilket hade varit trevligt och en bra start då det är en produkt som finns i miljoner hem världen över.

CHIP bygger på tre hörnstenar

Standarden kring CHIP bygger på tre olika teknologier:

  • Bluetooth LE för installation
  • Wifi för produkter med krav på högre bandbredd (t ex IP-kameror)
  • Thread för mesh-nätverk riktat mot produkter på som inte har så höga krav på bandbredd (t ex sensorer)

På sikt så är tanken att denna nya standard ska ta över äldre teknologier som Z-Wave och Zigbee men det lär ta sin tid. Dock ska det bli spännande att se hur det kommer att fungera framöver – enklare och mer kompatibelt är ju alltid önskvärt.

Vill du se webbinariet kan du göra det nedan. Det diskuteras friskt kring hur det kommer att se ut och en mängd representanter från de större företagen deltog och svarade på frågor som ställdes.

Första produkterna med stöd för CHIP förväntas inte förrän tidigast i slutet av detta år, i värsta fall först 2022 då situationen med Covid-19 redan försenat projektet. Vilka produkter och företag tror du är först på bollen, utöver nämnda Philips Hue Vad tror du om CHIP, blir det lösningen på alla kompatibilitetsproblem som branschen dras med? Diskutera i Bubblan!

Källa: CHIP

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!