öppnas i ett nytt fönster
En tekniker inspekterar solpaneler på solcellsparken Turquoise i Nevada.
Den nyligen färdigställda solcellsparken Turquoise i Nevada levererar 50 megawatt förnybar el till Apple och är företagets fjärde solcellsprojekt i den amerikanska delstaten.
Cupertino, Kalifornien – Apple har nyligen slutfört projekt för förnybar energi som förser lokalsamhällen med ren energi samtidigt som de bidrar till minskade koldioxidutsläpp. Projekten ingår i företagets planerade satsning på 4,7 miljarder dollar från gröna obligationer. Under 2020 finansierade Apple sjutton projekt med pengar från gröna obligationer, som kommer att minska koldioxidutsläppen med 921 000 ton om året, vilket motsvarar närmare 200 000 bilar på våra vägar. Projekten kommer att generera 1,2 gigawatt förnybar energi globalt och förra året bidrog Apple även till förnybar energi med en installerad effekt på över 350 megawatt i Nevada, Illinois, Virginia och Danmark. Apples emission av gröna obligationer är bland de största inom den privata sektorn.
”Apple brinner för att skydda planeten med hjälp av lösningar som stöttar de samhällen där vi är verksamma”, säger Lisa Jackson, Apples Vice President of Environment, Policy and Social Initiatives. ”Vi har alla ett ansvar att göra allt i vår makt för att bekämpa klimatförändringarna och vår investering på 4,7 miljarder dollar från intäkterna från försäljningen av gröna obligationer är en viktig drivkraft bakom våra satsningar. I slutändan är ren energi en bra affär.”
Sedan det historiska klimatavtalet undertecknades vid FN:s klimattoppmöte i Paris 2015 (COP21) har Apple investerat intäkterna från tre emissioner av gröna obligationer för att stötta globala satsningar på koldioxidreducerande åtgärder. I februari 2016 emitterade företaget sin första gröna obligation på 1,5 miljarder dollar och fortsatte sedan med en andra på en miljard dollar i juni 2017 efter att den sittande amerikanska regeringen hade meddelat att de tänkte dra sig ur Parisavtalet. I november 2019 emitterade Apple sin tredje omgång av gröna obligationer och därmed sin första i Europa, med två obligationer på vardera en miljard euro (totalt ungefär 2,2 miljarder dollar).
Förutom de projekt som anges i Apples Green Bond Impact Report har företaget fortsatt att finansiera nya projekt som stöttar koldioxidsnål design och teknik, energieffektivitet, förnybar energi, minskning av koldioxidutsläpp samt koldioxidbindning. Apple har delat ut mer än hälften av den totala satsningen på gröna obligationer – 2,8 miljarder dollar – och kommer att fortsätta investera i projekt med inriktning på koldioxidutsläpp. I juli förra året presenterade Apple sin plan att uppnå koldioxidneutralitet till 2030 för den egna verksamheten, tillverkningskedjan och produkternas livscykel. Apple är redan idag koldioxidneutralt med avseende på den egna verksamheten globalt och det nya målet innebär att klimatpåverkan från alla sålda Apple-enheter kommer att vara netto noll till 2030.

Apples senaste investeringar i förnybar energi

En tekniker arbetar med en solpanel utomhus.
Alla Apples datacenter strömförsörjs sedan 2014 av hundra procent förnybar energi.
Solcellsprojekt utanför Reno i Nevada: En 72 hektar stor solcellspark belägen i Reno Technology Park förser numera Apples datacenter i Nevada med el. Projektet, som har utsetts till ”Utility-Scale Project of the Year” av tidningen Solar Builder, har skapat 236 byggjobb inom ren energi, av vilka mer än 90 procent tillsattes av bosatta i Nevada, och motsvarar en investering på drygt 60 miljoner dollar i Washoe County. Solcellsparken levererar 50 megawatt förnybar el till Apple. Företagets tre andra projekt i Nevada levererar 270 megawatt.
Serverhall på Apples datacenter i Reno.
Apples datacenter i Reno, som öppnade 2012, drar fördel av det milda klimatet genom att kyla sina servrar med utomhusluft när det är möjligt.
Vindkraftspark utanför Chicago: Ett virtuellt kraftköpsavtal på 112 megawatt med denna vindkraftspark i Illinois täcker Apples elförbrukning i Chicago-området. Projektet samlade köpare, vilket gjorde att andra företag med sämre köpkraft fick tillgång till förnybar energi av samma höga kvalitet som Apple.
Solcellsprojekt i Fredericksburg, Virginia: Genom ett innovativt avtal slog sig Apple samman med Etsy, Akamai och SwissRE för att stötta utvecklingen av 165 megawatt förnybar el genom ett solcellsprojekt utanför Fredericksburg i Virginia, som nu levererar energi till regionens allmänna elnät.
Största landbaserade vindkraftverken i Danmark: Apple har färdigställt byggnationen av två av världens största landbaserade vindkraftverk, en källa till ren och förnybar energi som nu är i drift. I närheten av den danska staden Esbjerg förväntas de 200 meter höga vindkraftverken att producera 62 GWh per år – tillräckligt för att ge ström åt nästan 20 000 hushåll – och fungera som ett testområde för kraftfulla vindkraftverk till havs. Elektriciteten som tillverkas i Esbjerg kommer att försörja Apples datacenter i Viborg med ström. All överskottsenergi går rakt in i det danska elnätet.
Apples årliga Green Bond Impact Report omfattar fördelningen av intäkterna från företagets gröna obligationer under 2019 till miljöprojekt som medförde satsningar under Apples verksamhetsår mellan den 29 september 2019 och den 26 september 2020. Green Bond Impact Report för verksamhetsår 2020 finns att läsa på investor.apple.com.
Dela artikeln

Bilder på Apples solcellsprojekt i Reno Technology Park

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48