öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 15 mars 2021

Första Oscarsnomineringarna för Apple: bästa animerade film för Wolfwalkers och bästa ljud för Greyhound

En scen ur Apple Originals-filmen Wolfwalkers.
Apple får sina första Oscarsnomineringar för Wolfwalkers och Greyhound.
Cupertino, Kalifornien – Apple fick idag de första Oscarsnomineringarna för sina långfilmer sedan den globala lanseringen av Apple Originals-filmer på Apple TV+ för drygt ett år sedan. Den hyllade filmen Wolfwalkers nominerades i kategorin bästa animerade film, och den storslagna krigsfilmen Greyhound, av och med Tom Hanks, i kategorin bästa ljud. I och med dagens nomineringar har Apple nominerats 329 gånger och vunnit 81 priser.
”Det finns inget mer spännande än att uppleva hur dessa unika och meningsfulla filmer går hem hos både kritiker och tittare över hela världen”, säger Zack Van Amburg, chef för Worldwide Video på Apple. ”Vi är väldigt stolta över det vi skapar på Apple, och det är otroligt att våra filmer blivit så hyllade på så kort tid. Vi är väldigt tagna och vill tacka alla artister och filmskapare som valt att samarbeta med oss.”
”Vi är väldigt glada över att filmakademin uppmärksammar Wolfwalkers och Greyhound”, säger Jamie Erlicht, chef för Worldwide Video på Apple. ”Vi vill gratulera filmskaparna, skådespelarna och produktionsteamet som iscensatte de här otroliga berättelserna och alla andra runt om i världen som gjort de här filmerna möjliga. Vi ser fram emot att dela med oss av fler fantastiska berättelser från de mest kreativa visionärerna i år och framöver.”

Wolfwalkers

En scen ur Wolfwalkers.
Den hyllade filmen Wolfwalkers Oscarsnominerades i kategorin bästa animerade film.
Apples Wolfwalkers är den senaste filmen från regissörerna Tomm Moore, med två Oscarsnomineringar i bagaget, och Ross Stewart. Den är en samproduktion med prisbelönta animeringsstudiorna Cartoon Saloon och Melusine Productions. Wolfwalkers har vunnit ett AFI FEST-pris och utsetts till bästa animerade film av flera kritikergrupper, bland andra Los Angeles Film Critics Association, New York Film Critics Circle, Dublin Critics Circle, Chicago Film Critics Association, San Diego Film Critics Society och Alliance of Women Film Journalists. Wolfwalkers har inte bara nominerats till BAFTA och Golden Globe, utan också till tio Annie Awards samt Producers Guild of America i kategorin bästa animerade film.
Nu kommer Wolfwalkers tillbaka till de amerikanska biograferna med start på Angelika Film Center i New York fredagen den 19 mars, och under mars och april går den upp på flera större biografkedjor i Nordamerika.
I en tid präglad av vidskepelse och magi beger sig den unga jägaren Robyn Goodfellowe och hennes far till Irland för att hjälpa till att döda den sista vargflocken. I de förbjudna områdena utanför stadsmurarna lär Robyn känna en flicka, Mebh, från en mystisk folkstam som enligt myten förvandlas till vargar på natten. Medan de letar efter Mebhs mamma får Robyn reda på en hemlighet som leder henne djupare in i vargarnas förtrollade värld, och hon riskerar att förvandlas till en av dem som hennes pappa har till uppgift att tillintetgöra. Wolfwalkers har producerats av Paul Young, Nora Twomey, Tomm Moore och Stéphan Roelants. Filmen distribueras av GKIDS i Nordamerika och av WildCard i Storbritannien.

Greyhound

Tom Hanks i Apple Originals-filmen Greyhound.
Den storslagna krigsfilmen Greyhound, av och med Tom Hanks, har Oscarsnominerats för bästa ljud.
I den storslagna krigsfilmen Greyhound spelar Tom Hanks en marinkårsveteran som just befordrats till kapten. Hans uppgift är att skydda en konvoj med 37 skepp som fraktar tusentals soldater och viktiga förnödenheter över Atlantens förrädiska vatten under andra världskriget. Kaptenen och hans tre eskortfartyg måste under fem dagar och utan hjälp från luften ta sig igenom ett havsområde känt som The Black Pit, alltmedan de försöker att skydda sina ovärderliga skepp och soldater från nazisternas ubåtar. Greyhound bygger på händelser från slaget om Atlanten, som ägde rum under de första månaderna av USA:s allians med Storbritannien och övriga allierade länder. Förutom Tom Hanks medverkar även Stephen Graham, Rob Morgan och Elisabeth Shue. Tom Hanks har skrivit manus, Aaron Schneider har regisserat och Gary Goetzman har producerat.
Oscarsnomineringen för Greyhound kommer efter att filmen har uppmärksammats av BAFTA, där filmen nominerades i kategorierna bästa specialeffekter och ljud, av Visual Effects Society and Motion Picture Sound Editors (nomineringar i vardera två kategorier) och av Conema Audio Society, som nominerade den i kategorin enastående ljudmix. Filmen har också nominerats av People’s Choice Awards, Critics Choice Super Awards och Critics Choice Awards samt av flera kritikergrupper.

Apple TV+

På Apple TV+ hittar man prisvinnande Apple Originals från några av de mest fantasifulla berättarna just nu. Apple TV+ innehåller högklassigt innehåll, spännande drama- och komediserier, långfilmer, banbrytande dokumentärer samt barn- och familjeunderhållning. Och man kan se det på den skärm man föredrar. Apple TV+ lanserades den 1 november 2019 och är den första streamingtjänsten med endast originalinnehåll som har släppts runt om i världen. Streamingtjänsten har premiärvisat fler egenproducerade succéer och fått fler utmärkelser snabbare än någon annan tjänst. På drygt ett år har Apple Originals nominerats till Golden Globe Awards, Critics Choice Awards, Critics Choice Documentary Awards, Daytime and Primetime Emmy Awards, NAACP Image Award, Peabody Award med flera utmärkelser.
Apple TV+ finns i Apple TV-appen i fler än 100 länder och områden, på över 1 miljard skärmar, t.ex. på iPhone, iPad, Apple TV, iPod touch, Mac, vissa smarta tv-apparater från Samsung, LG, Sony och VIZIO, Amazon Fire TV och Roku-enheter, Chromecast med Google TV, PlayStation- och Xbox-konsoler och på tv.apple.com/se för 59 kr i månaden efter en sju dagars gratis provperiod. Under en begränsad tid kommer kunder som köper en ny iPhone, iPad, Apple TV, Mac eller iPod touch få ett års Apple TV+ kostnadsfritt. Erbjudandet gäller i tre månader efter att den berättigande enheten har aktiverats.
Dela artikeln

Bilder på Oscarsnominerade filmer från Apple TV+

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48