öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 09 mars 2021

Preliminära data från Apple Women’s Health Study minskar stigmat kring menssymtom

De första resultaten från denna banbrytande studie är av betydande omfattning och skala och ger en bild av kvinnors erfarenheter av menstruation över hela USA

Apple Women’s Health Study på iPhone.
Preliminära data från Apple Women’s Health Study belyser hur storskalig, longitudinell forskning om menstruation kan stärka den vetenskapliga kunskapen om kvinnors hälsa och minska stigmat kring menstruation.
Teamet bakom Apple Women’s Health Study vid Harvard T.H. Chan School of Public Health släppte idag en preliminär studieuppdatering med banbrytande vetenskapliga upptäckter om kvinnor och menssymtom. Studien bygger på den innovativa forskningsmetodiken i appen Research. Uppdateringen är baserad på en kohort som omfattar 10 000 deltagare i olika åldrar och etniska grupper i USA. Den belyser hur storskalig, longitudinell forskning om menstruation kan stärka den vetenskapliga kunskapen om kvinnors hälsa och minska stigmat kring menstruation.
Många läkare ser kvinnors menscykler som en viktig indikator på deras hälsa som helhet, men ämnet är dåligt utforskat. Medicinsk forskning om menstruation har ofta begränsats till mindre studier som inte har varit representativa för befolkningen. I brist på vetenskapliga data har kvinnors menssymtom historiskt sett ofta antingen avfärdats eller betraktats som överreaktioner eller överkänslighet.
Apple Women’s Health Study använder appen Research för att bjuda in kvinnor i hela USA att bidra till forskningsstudien genom att använda sin iPhone, och sin Apple Watch om de har en. Den banbrytande studien inhämtar omfattande data om menscykler och annat, underbyggda med enkäter till deltagarna, från personer i olika faser av livet och ur olika etniska grupper, i alla stater och territorier i USA. Deltagarna styr själva vilka slags uppgifter de vill dela med sig av och har även insyn i hur uppgifterna kommer att användas i studien.
Cykelkoll på Apple Watch.
Apple Women’s Health Study använder appen Research för att inhämta omfattande data om menscykler och annat, underbyggda med enkäter till deltagarna, från personer i olika faser av livet och ur olika etniska grupper, i alla stater och territorier i USA.
Harvard Chan School-forskarnas preliminära analys bygger på data från en kohort omfattande de första 10 000 deltagarna som anmälde sig till studien och svarade på en demografienkät. Analysen lyfter fram kvinnors upplevelser av en mängd symtom under menscykeln, varav några är mindre väl kända eller omtalade. De vanligaste symtomen var kramper i mellangärdet, svullnad och trötthet. Över 60 procent av deltagarna som angav symtom drabbades av alla tre. Fler än hälften av deltagarna som angav symtom redovisade akne och huvudvärk. 37 procent av deltagarna som angav symtom rapporterade mindre välkända symtom som diarré och ändrade sömnmönster.
Den inledande analysen tyder på att symtomen är likartade oavsett ålder, etnicitet och geografisk plats. Till exempel var de vanligaste redovisade symtomen bland både svarta, latinska och vita deltagare kramper i mellangärdet, svullnad och trötthet.
”Vår studie kommer att bidra till en mer jämställd framtid, där alla människor med menscykler har tillgång till de vårdtjänster och mensprodukter de behöver för att känna att de är trygga och har kontroll”, säger dr Michelle Williams, fakultetsdekanus vid Harvard Chan School. ”Apple Women’s Health Study bygger upp en robust, generaliserbar kunskapsbas som kan hjälpa oss förstå faktorer som gör menstruationen svår och isolerande för vissa, samtidigt som vi ökar kunskaperna om något som kvinnor i hela världen upplever varje månad.”
”De här resultaten är ett steg i rätt riktning vad gäller att synliggöra menssymtom och minska stigmat kring dem”, säger dr Sumbul Desai, Vice President of Health på Apple. ”Harvard Chan-forskarna är ledande inom forskningsfältet gällande det här extremt viktiga ämnet. Vi är oerhört stolta att vi kan bidra till deras storskaliga forskning via Research-appen.”
Forskningsteamet kommer att gå igenom sina preliminära data ytterligare och skicka in en detaljerad analys med metodredovisning för granskning och publicering i en tidskrift.
”De preliminära data som vi nu delar med oss av tyder på att det är vanligt att kvinnor i hela landet upplever en mängd menssymtom och att denna naturliga månadscykel är något vi borde prata mer om”, säger dr Shruthi Mahalingaiah, forskarassistent inom miljö-, reproduktions- och kvinnohälsa vid Harvard Chan School och en av huvudforskarna inom studien. ”Vi ser fram emot att fortsätta vårt arbete och med tiden bygga upp en långsiktig, grundläggande datauppsättning som kan inspirera till mer forskning i framtiden.”
Forskningsstudien Apple Women’s Health Study, den första i sitt slag, syftar till att öka förståelsen av menscykler och hur de hänger ihop med olika hälsoproblem, till exempel polycystiskt ovariesyndrom, infertilitet och övergångssymtom. Användare av iPhone och Apple Watch i hela USA laddar ner appen Research för att vara med i studien, som utförs i samarbete med Harvard T.H. Chan School of Public Health och NIEHS (National Institute of Environmental Health Sciences). Deltagarna måste vara minst 18 år (minst 19 år i Alabama och Nebraska, minst 21 år i Puerto Rico) och ha menstruerat minst en gång.
Dela artikeln

Bilder av Women’s Health Study och Cykelkoll

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48