Sök

Apple utreds av brittiska konkurrensmyndigheten

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Teknikjätten Apple utreds av brittiska konkurrensmyndigheten CMA rörande misstänkt konkurrensbegränsande beteende relaterat till deras appbutik. Det framgår av ett pressmeddelande.

Undersökningen har inletts som en följd av konkurrensmyndighetens egna arbete i den digitala sektorn, samt rapporter från flera utvecklare om att Apples villkor är orättvisa och kan bryta mot konkurrenslagstiftning.

Utvecklare har anmärkt särskilt på villkoren som innebär att de bara kan distribuera sina appar till Iphones och Ipads via App Store. De måste även använda Apples egna betalsystem för användarnas transaktioner, vilket innebär en avgift på upp till 30 procent.

CMA kommer utreda huruvida Apple har en dominant position på marknaden och om det sker konkurrensbegränsningar som slutligen leder till att användarna får mindre valfrihet eller behöver betala mer för appar eller innehåll inuti apparna.

CMA påpekar att detta markerar början på utredningen och inget beslut har ännu fattats om Apple bryter mot lagen.

Utredningen sker mot bakgrund av en dispyt mellan Apple och vissa apputvecklare såsom Epic Games, bolaget bakom spelsuccén Fortnite.

Läs mer