Apples första försök att erbjuda marknaden en egenutvecklad processor har satt eld under bakdelen på stora delar av marknaden. Processorn, döpt M1, har med sin energieffektivitet och prestanda per watt inte bara imponerat på stora delar av marknaden för bärbara datorer, utan även lockat fram ett mindervärdeskomplex hos ingen mindre än Intel.

Under november månad rapporterade vi om att den åttakärniga processorn M1 inte länge skulle behöva vara ensam under Apples paraply för egenutvecklade processorer. Ryktena gick om en tolvkärnig variant vid namn M1X, där antalet högpresterande Firestorm-kärnor fördubblats till åtta stycken från fyra i ursprungliga M1.

Nu rapporterar Apple Insider om att en processor vid namnet M1X skymtats i prestandadatabasen CPU-Monkey. Konfigurationen är identisk med de ursprungliga ryktena, och den enkeltrådade prestandan i Cinebench R23 uppges även den vara identisk med redan lanserade M1. I flertrådade tester imponerar dock M1X med prestanda snarlik AMD:s åttakärniga Zen 3-baserade "Cezanne"-processor Ryzen 7 5700G.

m1x-cinebench.PNG
m1x-cinebenchsinglecore.PNG
m1x-gpu.PNG

Grafikmässigt uppger CPU-Monkey en fördubblad beräkningsprestanda i M1X och dess integrerade grafikkrets jämfört med ursprungliga M1. Den kommande processorn kan enligt Apple Insider komma att fördubbla antalet beräkningsenheter till 256 stycken, samtidigt som antalet bildutgångar som stöds kan komma att öka till tre stycken, ett kliv upp från M1:s två.

Sist men inte minst varnar Apple Insider för att specifikationernas autenticitet i nuläget är omöjliga att verifiera och att CPU-Monkey inte nödvändigtvis är att lita på..