öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 13 januari 2021

Apple storsatsar på projekt som utmanar strukturell rasism och främjar rättvisa oavsett hudfärg i USA

Apple satsar $100 miljoner på bland annat ett nytt nav för HBCU-skolor och en akademi för utvecklare

3D-ritning av Propel Center-campuset.
En del av pengarna till REJI-projekten går till att öppna Propel Center (se 3D-ritningen ovan), som är ett innovationsnav som ska förse studenter och lärare på HBCU-högskolor med kursmaterial, praktikplatser och möjlighet till mentorskap.
Cupertino, Kalifornien – Apple presenterade idag nya stora projekt inom ramen för satsningen med 100 miljoner dollar till REJI-projekt (Racial Equity and Justice Initiative) som strävar efter att riva ner systemiska hinder och bekämpa orättvisor mot etniska minoriteter och skapa nya möjligheter. De här genomgripande och visionära projekten omfattar bland annat Propel Center som är ett helt unikt nav för global innovation och lärande för HBCU-högskolor, en Apple Developer Academy som erbjuder utbildningar inom kodning och teknik för studenter i Detroit samt riskkapital till entreprenörer som tillhör olika etniska minoriteter. Syftet med Apples REJI-projekt är att skapa större möjligheter för etniska minoritetsgrupper runt om i USA och att bidra till en större mångfald bland framtidens ledare.
”Vi alla har ett ansvar i det viktiga arbetet med att skapa en mer rättvis och jämlik värld – och de här nya projekten signalerar tydligt Apples bestående åtagande”, säger Tim Cook, Apples CEO. ”Vi lanserar REJI:s senaste initiativ med samarbetspartner inom en mängd olika branscher och med olika bakgrunder – från studenter till lärare, utvecklare till entreprenörer och representanter för olika grupper till rättvisekämpar – och arbetar tillsammans för att stärka grupper som har burit bördan av rasism och diskriminering alltför länge. Vi känner oss hedrade över att kunna bidra till den här kampen och att se till att våra ord och handlingar är i linje med jämställdhet och inkludering som vi alltid har värdesatt på Apple.”
Jared Bailey har på sig ett par AirPods och håller i en iPad.
Jared Bailey läser sista året vid Morehouse College och har integrerat Apples kursplan för kodning och kreativitet i sitt arbete inom folkhälsa och samhällsservice som en del av skolans partnerskap med Apple, ett samarbete som utökas ytterligare genom lanseringen av Propel Center.
I juni presenterade Apple REJI i kölvattnet av protesterna runt om i världen som växte efter att Breonna Taylor, George Floyd och många andra bragts om livet. Initiativet bygger på Apples strävan efter jämlikhet i utbildning, ekonomi och rättssystem och leds av Lisa Jackson, Apples vd för Environment, Policy and Social Initiatives. REJI utgör ett komplement till Apples interna arbete på varje nivå inom företaget för att främja mångfald och inkludering.
”Varje individ förtjänar att ha samma förutsättningar oavsett hudfärg eller postnummer”, säger Jackson. ”Etniska minoriteter har alltför länge fått utstå enorma orättvisor och strukturella hinder i sin strävan efter den amerikanska drömmen, och vi är stolta över att kunna använda våra röster och resurser för att skapa helt nya möjligheter som stärker, inspirerar och skapar betydelsefull förändring.”

Apple utökar sitt stöd till HBCU-högskolor genom Propel Center

Apple samarbetar med Southern Company och en mängd samhällsaktörer för att stödja lanseringen av Propel Center, ett helt unikt nav för innovation och lärande för HBCU-högskolor. Apples bidrag på 25 miljoner dollar till Propel Center innebär att HBCU-studenter och -fakultet får tillgång till en kraftfull virtuell plattform, ett fysiskt campus i historiska Atlanta University Center samt kampanjer på institutioner med anknytning dit.
Propel Center är utformat för att hjälpa fram en ny generation av ledare med större mångfald och förse dem med nydanande kursmaterial, innovativ teknik, karriärmöjligheter och stipendieprogram. Centret kommer att erbjuda ett brett utbud av utbildningar, bland annat inom AI och maskininlärning, jordbruksteknik, social rättvisa, underhållning, apputveckling, förstärkt verklighet, konst och design, yrkesförberedelse och entreprenörskap. Experter från Apple hjälper till att utveckla kursmaterial och erbjuda fortlöpande mentorskap och undervisningsstöd samt möjligheter till praktik.
En ritning visar Propel-campuset ovanifrån.
Propel Center-campuset (3D-ritningen ovan) kommer att vara beläget i det historiska Atlanta University Center-distriktet och utrustat med toppmoderna lektionssalar, undervisningslabb och studentbostäder.
Bakom visionen och utformningen av Propel Center står Ed Farm, en banbrytande organisation som arbetar med att främja innovation och jämlikhet inom utbildning. Initiativet bygger på Apples samarbete med Ed Farm och företagets arbete med ett trettiotal HBCU-högskolor som bidrar med kodning, kreativitet och karriärmöjligheter till campus och minoritetsgrupper i hela USA.
”Vi är så glada över att ingå samarbete med Apple i det här alldeles speciella projektet”, säger Anthony Oni, grundare och styrelseordförande på Ed Farm samt vd på Southern Company. ”Propel Center ska hjälpa till att odla ledarskap och driva tekniska och andra innovationer framåt och fungera som en språngbräda till förändring runt om i USA.”
Som en del av Apples pågående samarbeten med HBCU-högskolor, etablerar företaget även två nya stipendier avseende tekniska HBCU-program. Apples nya innovationsstipendier kommer att hjälpa tekniska HBCU-högskolor med att utveckla sin kursplan för kisel- och hårdvaruteknik tillsammans med Apples experter. Det nya Faculty Fellows-programmet kommer att hjälpa HBCU-utbildare att bedriva forskning och utveckling genom mentorskapsprogram och utveckla kursmaterial samt finansiera utrustning till labben.
Apple bygger också vidare på det långvariga stipendieprogrammet med Thurgood Marshall College Fund och erbjuder nu stipendier till 100 nya Apple-stipendiater från underrepresenterade områden. Utöver ekonomiskt stöd erbjuder Apples stipendieprogram mentorskap och karriärutvecklingserfarenheter på Apple.
MaKisha Funderburke arbetar på en iMac.
MaKisha Funderburke kommer att arbeta tillsammans med Apple och Clark Atlanta University där hon arbetar som lektor och sätta upp ett ramverk för Propels konstnärliga program, en av många utbildningsgrenar som kommer att vara tillgängliga för HBCU-studenter och -fakultet genom Propel Center.
Hailey Bryant-Roye använder en MacBook.
Hailee Bryant-Roye, som läser förskolepedagogik på Tennessee State University, har hittat nya sätt att undervisa och nya möjligheter för lärande genom Apples Alla kan koda-program och tillhörande kursmaterial som erbjudits genom företagets samarbete med TSU. Genom Propel Center kan hon välja mellan fler program och får större möjligheter till mentorskap och praktik.

Apples första Developer Academy i USA öppnar i centrala Detroit

Senare i år öppnar Apple en Developer Academy i Detroit – den första i sitt slag. Detroit har en stark gemenskap av svarta entreprenörer och utvecklare, med över 50 000 företag som ägs av svarta enligt USA:s folkräkningsdata. Akademin är utformad för att stärka unga svarta entreprenörer, kreatörer och kodare och hjälpa dem att vässa alla de färdigheter som behövs för att arbeta inom den snabbt växande iOS-appekonomin. Apple Developer Academy-kurserna lanseras i samarbete med Michigan State University och kommer att vara öppna för alla som bor i Detroit, oavsett tidigare akademiska meriter eller kodningserfarenheter.
Apple Developer Academy kommer att erbjuda två program i Detroit. Ett trettiodagars introduktionsprogram har utformats för studenter som är intresserade av att jobba inom appekonomin och vill sätta sig in i vad det innebär att vara utvecklare. Det långa akademiprogrammet är ett intensivt program på tio till tolv månader som hjälper blivande utvecklare att bygga de färdigheter som behövs för att jobba inom iOS-appekonomin eller till och med att starta egna företag. Apple räknar med att cirka tusen studenter deltar i programmen årligen med en kursplan som omfattar kodning, design, marknadsföring och andra yrkeskunskaper.
Nästa månad håller Apple öppningssamlingen för Apples Entrepreneur Camp for Black Founders and Developers. Mötet sker virtuellt och deltagarna får personlig vägledning i kodning av Apples experter och ingenjörer. Deltagarna blir också erbjudna mentorskap och får massor med inspiration och kunskap från ledare på Apple.

Främjar entreprenörer genom nya finansieringspartner

Apple presenterar idag två nya investeringar i riskkapitals- och bankverksamhetssektorn för att bekämpa systemiska hinder som på grund av entreprenörernas etnicitet ligger i vägen för möjligheten till finansiering. Båda dessa projekt är avsedda att bidra ekonomiskt till minoritetsägda företag. Företaget kommer att investera tio miljoner dollar tillsammans med Harlem Capital – ett riskkapitalbolag i New York som investerar tidigt – som ska investera i tusen minoritetsägda företag de kommande 20 åren. Harlem Capital finansierar inte bara minoritetsägda företag, utan bidrar även med sin expertis till Apples bredare insatser för att göra det enklare att skapa större ekonomiska möjligheter. Bolaget erbjuder vägledning och mentorskap till studenter på Detroit Developer Academy och deltagare i Apples Entrepreneur Camp for Black Founders and Developers. Apple bidrar också till Harlem Capitals praktikprogram med fokus på att öppna dörrar för blivande investerare som är kvinnor eller tillhör en minoritet. 
Företaget investerar också 25 miljoner dollar i Siebert Williams Shank’s Clear Vision Impact Fund, som bidrar med kapital till små och medelstora företag, med fokus på minoritetsägda företag. Fondens syfte är att stödja företag som är verksamma i eller jobbar för krympande marknader och som främjar inkluderande initiativ för tillväxt.

Lyfter organisationer i närområdet

Som en del av REJI:s arbete fortsätter Apple att bygga vidare på hur de kan bidra till community college-skolor, ideella eller lokala organisationer som arbetar med att stärka och skapa större möjligheter för nästa generation.
Apple skänker en gåva till The King Center, ett levande minnesmärke för Martin Luther King, för att dela med sig av hans lära och inspirera nya generationer att fortsätta hans oavslutade arbete. Nästa vecka kommer Martin Luther Kings dotter och vd för The King Center, dr Bernice A. King, uppmana och uppmuntra unga människor att ge tillbaka till sina närområden som en del av Apples Challenge for Change-serie – en uppsättning samtalshandledningar och lärandebaserade utmaningar om frågor som rör etnicitet och jämlikhet.
Apples bidrag till The King Center är bara ett av många till ideella organisationer som kämpar för rättvisa och jämlikhet som Apple tidigare har skänkt gåvor till, bland annat Birmingham Civil Rights Institute och Equal Justice Initiative i Montgomery i Alabama.
En pool med ett citat från Martin Luther King på The King Center i Atlanta i Georgia.
Apples stöd till The King Center kommer att stärka organisationens arbete för att dela Martin Luther Kings lära och inspirera nya generationer att fortsätta hans oavslutade arbete.
Dela artikeln

Bilder på Apples Racial Equity and Justice Initiative

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48