Samsung Galaxy Z Fold 2
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:7,6 tum
Bra att veta:Den böjbara skärmen är gjord av plast och är därför lättare att repa än glasskärmar.
Fördelar
+ Stor vikbar skärm
+ Utmärkta högtalare
+ Funktionsrik mjukvara
+ Praktisk yttre skärm
Nackdelar
- Lättrepat plastskydd på inre skärm
- Tjock när ihopvikt
- Saknar microSD-stöd
Kamera8.2
Skärm8.6
Batteri7.8
Kamera8.2
Skärm8.6
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy Z Fold 2 är en närmast experimentell produkt som har praktiska fördelar men som är dyr, ömtålig och klumpig. Den leder oss in i framtiden genom att låta vår smartphone bli större, bokstavligt talat. Även om den vikbara skärmen är häftig, så är det den stora skärmen på utsidan som är ett genidrag för Fold 2. Den yttre skärmens storlek gör den användbar till mycket, vilket gör telefonen enklare att använda och med mer blandad användning har den bättre batteritid. Samsungs funktionsrika mjukvara hjälper för att dra nytta av den stora inre skärmen, även om det finns buggar att rätta till. Galaxy Z Fold 2 är kort sagt byggd på teknik som kommer att förbättras snabbt de kommande åren. I dag kan vi smaka på framtiden och det smakar gott, även om vi är långt ifrån framtidens praktiska vikbara mobiler.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy Z Fold 2 har en extremt komplex konstruktion som ger en hyper-modern smartphone som ändå kan kännas lite klumpig. Den stora skärmen på utsidan är en stor förbättring från tidigare men allra mest imponerande är givetvis den inre skärmen, som erbjuder unik funktionalitet. Den speciella designen gör samtidigt Galaxy Z Fold 2 ovanligt skör. Den bör hanteras så varsamt som möjligt.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy Z Fold 2 är en väldigt speciell smartphone. Den är så speciell att den kan liknas vid bilbranschens exotiska koncept-bilar. Den är Samsungs tredje smartphone med en vikbar skärm. Även det tredje försöket är både exceptionellt exotiskt och exceptionellt dyrt. Priset är inte så förvånande när vi granskar den komplicerade konstruktionen och designen.

Vikbar skärm ger tjock mobil

Eftersom Galaxy Z Fold 2 har en vikbar skärm, har den också ett gångjärn. Gångjärnet sitter längs den vänstra sidan, när telefonen är stängd, och den skyddas av en metallrygg. Ryggen gör Fold 2 bekvämt rundad. Det är tacksamt eftersom all ergonomi som finns att hämta är väl behövd på grund av telefonens tjocka design. Den mäter trots allt nästan 17 mm när den är ihopvikt. Det är mer än dubbelt så tjockt som många moderna smartphones. Den vänstra kanten är för övrigt inte lika ergonomisk för vänsterhänta (personer som håller telefonen med vänster hand i detta fallet), eftersom det nedre och övre hörnet av vänster sida är väldigt vassa.

Som två telefoner

Höger sida har en annan design, eftersom det är här den ihopvikta skärmen möter sig själv. Högerkanten ser därför lite ut som två telefoner som ligger på varandra. Det ger oss två parallella sidor. Den ena har en kortläsare med plats för ett nanoSIM-kort. Det finns ingen plats för ett sekundärt kort och ingen plats för microSD-kort. Fold 2 har stöd för eSIM och kan därmed ha dubbla SIM på det sättet. Den nedre och bakre sidan av Fold 2 har en på/av-knapp som fungerar som fingeravtrycksläsare. Läsaren fungerar bra och pålitligt men kräver en bra inläsning för att fungera som tänkt. Ovanför den finns två volymknappar som är lätta att nå och använda.

På ovansidan finns en högtalare och en mikrofon. Undersidan har också en högtalare och en mikrofon men även en USB C-port. Här finns alltså ingen hörlursport. Sidorna är däremot täckta av borstad metall. Det ger telefonen ett professionellt utseende.

Baksidan av Galaxy Z Fold 2 är gjord av glas. Vårt svarta exemplar har en enkel svart bakgrund och saknar de konstiga reflektioner och effekter som annars är populära i många Android-smartphones. På baksidan sitter en kameramodul, som inkluderar tre kameror och en LED-lampa. Kameran har en enkel design som påminner mycket om Galaxy S20 FE. Bakom glaset gömmer sig också en mottagare för trådlös laddning. Glasbaksidan omringas av en metallram men är böjd ner längs högersidan för att ge utrymme för den mmWave-antenn som sitter i versioner av mobilen som inte säljs i Sverige.

Liten skärm är tillräckligt stor

När vi trycker på fingeravtrycksläsaren tänds skärmen på framsidan av Galaxy Z Fold 2. Den är mycket större än den var på föregångaren. Den har också ett väldigt avlångt 25:9-format. Det avlånga formatet beror på det stora utrymme som gångjärnet kräver till vänster om skärmen. De stora skärmramarna får inte Fold 2 att se särskilt modern ut. Med det sagt är den som sagt betydligt bättre än sin föregångare. Skärmen är nu mer än tillräcklig för att användas för ganska många vardagssysslor, utan att öppna den inre skärmen. I toppen av den yttre skärmen finns en selfiekamera. Här gömmer sig även en hörlur och ett par sensorer. Det finns dock ingen notislampa. Notiser hanteras istället av den yttre skärmens Always On-funktion.

När den är ihopvikt har Galaxy Z Fold 2 ett minst sagt udda format. Den är faktiskt varken lika lång eller lika bred som många stora flaggskeppsmobiler men tjockleken och den höga vikten gör den klumpig. Vikten gör den särskilt jobbig att använda med en hand men för högerhänta är den åtminstone lätt att hantera eftersom skärmen sitter närmast högerkanten. Trots sin storlek och vikt är faktiskt Fold 2 en helt okej mobil för enhandsanvändning.

Nu till höjdpunkten. Med två händer klan vi vika upp telefonen för att komma åt skärmen på insidan. Gångjärnet ger ett väl balanserat motstånd som gör att telefonen aldrig öppnas av misstag och som gör det möjligt att ställa skärmen i vilken vinkel som helst. Skärmen kan till exempel öppnas i drygt 90 grader och läggas på ett bord för att stå stabilt och ha halva skärmen riktad mot användaren.

Liten surfplatta

Skärmen på insidan mäter 7,6 tum. Det låter kanske förhållandevis litet. Galaxy S20 Ultra har trots allt en 6,9 tum skärm. Den inre skärmen i Fold 2 har dock ett 5:4-format som ger den en betydligt större area i relation till sitt diagonala mått. Den bästa beskrivningen av den inre skärmen är att den liknar två 6,4 tum skärmar bredvid varandra. Den är alltså ungefär som två S20 FE-skärmar bredvid varandra. Det ger oss en skärm som känns mer som en liten surfplatta än som en stor smartphone.

Skärmen är minst sagt stor. Vi återkommer till hur skärmen kan användas i mjukvarudelen av testet men vi kan nämna att den är tillräckligt stor för att ge oss en upplevelse som vi aldrig tidigare sett från en smartphone. Skärmen är nu också mer heltäckande än den var i föregångaren. Det kan vi tacka en mindre selfiekamera för, som nu gömmer sig i ett hål på den högra sidan av skärmen. Utöver kameran är framsidan fri från andra synliga komponenter. Skärmen omringas dock av en plastram som är en bråkdels millimeter högre än skärmen och längs höger sida finns ett par kuddar som tar emot alla smällar när vi viker skärmen. Kuddarna gör att skärmen aldrig nuddar sig själv. Även vid den smalare änden finns i alla fall ett litet glapp mellan skärmen när den är ihopvikt.

Plast repas lätt

Skärmen är gjord av en kombination av väldigt tunt glas och plast. Glaset är till för att göra skärmen styvare men det gör inget för att förbättra skärmens reptålighet. Det yttre lagret är fortfarande gjort av plast och repas lika enkelt som plast. Det betyder att det kan repas av metall och i värsta fall av andra hårda objekt, såsom naglar. Plast är inte ett bra material för att skydda bildskärmar eftersom det repas enkelt. Samsung har därför installerat ett skärmskydd på den inre skärmen. Det går att ta av men kan i praktiken bara bytas ut av Samsung. Det betyder att skärmen inte är bortom räddning om den skulle repas efter något års användning.

Den böjda skärmen har ett ganska uppenbart problem: vecket i mitten av skärmen. Det är synligt när ljus faller på det och vi känner det tydligt när vi för fingret mellan de två halvorna av skärmen. Det är definitivt störande men är också lätt att glömma efter en stunds användande. Vi hade givetvis föredragit en skärm utan veck men det är sällan ett praktiskt problem.

Bör hanteras varsamt

Efter problem med den första modellens hållbarhet har Samsung förbättrat konstruktionen av Galaxy Z Fold 2. Den inkluderar nu små borstar på insidan av gångjärnet för att hålla ute smuts från de viktiga komponenterna på insidan. På grund av de rörliga delarna har Samsung nämligen inte kunnat skilja den interna komponenterna från omvärlden. Det betyder att telefonen helt saknar skydd mot vatten men att även damm och skräp kan ta sig in. De små borstarna försöker stoppa så mycket som möjligt. När vi stänger telefonen kan vi i alla fall höra borstarna på insidan. När skärmen stängs helt ger den ifrån sig ett tillfredsställande klick som påminner om de vikbara mobiler vi hade under början av detta årtusendet.

Galaxy Z Fold 2 har en lite konstig design. Det gör den klumpig men ändå förvånansvärt lättanvänd i sitt ihopfällda format. När den viks ut ger den stora inre skärmen stora möjligheter. Här är det dock viktigt att komma ihåg att skärmen är skör och dyr. Med ett pris på 8 500 kronor för ett skärmbyte, är skador på skärmen något vi gärna undviker. Den ömtåliga designen gör oss helt enkelt lite mer paranoida över hur vi håller och använder telefonen. Utan vattenskydd är det dessutom svårt att våga ta ut den ur fickan när det regnar. Det är ett problem som är svårt att undvika med dagens teknik. Med det sagt är Galaxy Z Fold 2 en futuristisk mobil som har en design som får de flesta smartphones att se ut som de tråkiga fyrkanter de faktiskt är. Den häftiga tekniken är inte alltid praktiskt, men den är häftig.

Stäng

 

Skärm

Den yttre och inre skärmen presterar likvärdigt i våra tester med bra färgåtergivning och höga ljusstyrkor. Den inre skärmen känns snabb tack vare fullt 120 Hz-stöd med adaptiv bildfrekvens, medan den yttre nöjer sig med 60 Hz. Skärmarna presterar för det mesta närmast identiskt. De har maximala ljusstyrkor på drygt 1 000 nits. Det gör dem ljusstarka, om än lite svagare än Samsungs övriga flaggskepp. Detaljrikedomen gör dock störst skillnad. De två skärmarna har pixeltätheter på drygt 380 pixlar per tum. Det är tillräckligt lågt för att göra dem märkbart mindre detaljrika än Samsungs bästa skärmar. Det är ett sannolikt bra beslut som gör att Fold 2 undviker de problem en hög pixeltäthet hade kunnat ge över en så stor skärmyta. Konsekvensen är i alla fall att skärmarna saknar den detaljrikedom som vi är vana vid att se med Samsungs dyraste smartphones.

 

Högtalare

Samsung Galaxy Z Fold 2 har de bästa högtalare vi har hört i en smartphone. De två högtalarna ger en utmärkt stereobild, exceptionell klarhet i mellanregistret, bra bas och minimal distorsion trots hög volym. Det finns många surfplattor med ännu bättre ljud men det är uppenbart att utrymmet i Galaxy Z Fold 2 ger möjligheter till ljud som saknas i mer traditionella smartphones. Högtalarna hjälper därmed skärmen att erbjuda en multimediaupplevelse som är svår att få med någon annan smartphone.

 

Batteri

Batteritiden påverkas mycket av vilken skärm som används. Våra tester visar att användning av den yttre skärmen, istället för den inre, ger nästan 70 procent längre batteritid. Hur användare blandar sin användning av de två skärmarna har därför stor betydelse för batteritiden. Med främst den inre skärmen kan många krävande användare närma sig de sista batteriprocenten vid slutet av dagen. En mer realistisk blandning ger dock batteritid som ligger i linje med många av de bättre Galaxy S20-modellerna. Många normala användare kan avsluta dagar med 40–50 batteriprocent som marginal, medan mer krävande användare kan vänta sig en god marginal på runt 30 procent. Med stöd för kompetent snabbladdning och trådlös laddning är batteritid ett betydligt mindre problem än vi hade väntat oss.

 

Kamera

Kamerorna i Galaxy Z Fold 2 är mycket lika Galaxy S20-serien med endast små förändringar. Det ger oss mycket bra prestanda i olika miljöer men inget stöd för 8K-video. Den yttre skärmen gör att vi kan använda huvudkameran för selfies, även om det är lite krångligt.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy Z Fold 2 har en kamera som prestera så gott som identiskt med huvudkameran i Galaxy S20, S20+ och S20 FE. Trots att Samsung påstår att kameran i Fold 2 har samma specifikationer som S20-syskonen, så noterar vi att den tar bilder med ett lite bredare perspektiv.

Huvudkameran fångar bilder med en tolv megapixelsensor som har optisk bildstabilisering. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och bra färgåtergivning med lite dålig skärpa i hörnen av bilder, om vi ska vara petiga.

I mörka miljöer fortsätter den att prestera bra. Den hittar en generellt bra balans mellan brusreducering och detaljrikedom. I autoläget prioriterar Samsung en snabb fotoupplevelse framför ljusa exponeringar.

Tele och vidvinkel

Telefotokameran skiljer sig från Galaxy S20 FE genom att bara ha två gånger optisk zoom i relation till huvudkameran. Det ger tyvärr märkbart lägre detaljrikedom. Vi uppskattar fortfarande telefotokameran, särskilt för porträttbilder, men det är synd att Fold 2 slås av Samsungs budgetversion i S20-serien.

Vidvinkelkameran erbjuder ett brett perspektiv och ett väldigt brett dynamiskt omfång, i klassisk Samsung-stil. Den erbjuder helt okej skärpa i mitten av bilden men saknar skärpa i alla andra delar. Den fungerar bra för små format men bör inte användas för mer än det.

Huvudkameran är en riktigt bra videokamera med bra fokus och stabilisering. Den filmar i 4K 60p och saknar alltså det 8K-läge som finns i Galaxy S20. Det är definitivt sant att Galaxy S20 kan filma med märkbart högre detaljrikedom. En fördel som vi dock vill påpeka är möjligheten att använda den yttre skärmen när vi filmar och fotar. Telefonen är då lite klurig att hålla stadigt men den ger oss en ovanlig möjlighet att ha en synlig sökare när vi fotar eller filmar med huvudkameran.

Stäng

 

Mjukvara

Moderna smartphones har till stor del hittat de viktigaste funktionerna och bästa sätten att navigera och visa information. Det skiljer därför ganska lite mellan tillverkares mjukvaror. Med ett helt nytt format för en smartphone, krävs också helt ny mjukvara och de bästa lösningarna är inte nödvändigtvis uppenbara. Samsung har i alla fall gjort ett ordentligt försök att utnyttja de två skärmarna så mycket och bra som möjligt. På många sätt har de lyckats.

Läs mer om mjukvaran

En uppenbart viktig aspekt av mjukvaran är dess möjlighet att ta användare sömlöst från den yttre till den inre skärmen. Samsung lyckats bra när det gäller många appar och funktioner. När vi öppnar en app på den yttre skärmen och sedan viker upp telefonen, ser vi samma app i samma tillstånd men i ett större format. Appar körs utan avbrott medan vi öppnar telefonen. Det betyder till exempel att vi kan bläddra efter videos på den yttre skärmen, starta en video och vika upp telefonen, samtidigt som videon fortsätter spela.

Inte fri från problem

Det kan ta upp till sekund från att vi viker upp telefonen tills att den inre skärmen tänds. Det är oftast betydligt snabbare än så men det finns ibland en märkbar försening. Det är sannolikt inte ett designbeslut utan bristande prestanda orsakad av processorn eller mer sannolikt av dåligt optimerad mjukvara.

Samsung har många buggar kvar att lösa. Om vi till exempel öppnar en länk till en webbsida i en app såsom Facebook på den yttre skärmen, kan inte webbsidan visas när vi öppnar telefonen. Många appar är också förvirrade av den inre skärmens breda aspektratio. Det gör att delar av vissa appar inte visas på den inre skärmen. I dagsläget försämras kort sagt användarupplevelsen markant av dåligt optimerad mjukvara.

När vi stänger telefonen låses den. Det går alltså inte att snabbt byta från den inre till den yttre skärmen utan att passera låsskärmen. Det är ett fullt rimligt beteende eftersom det gör det lätt att stänga telefonen och automatiskt låsa den. I praktiken är det också ett bra beteende eftersom vi nästan aldrig känner ett behov av att gå från den stora till den lilla skärmen. Med det sagt finns det klara fördelar med att använda den lilla skärmen. Den mest uppenbara är att den långsmala skärmen gör den förhållandevis enkel att använda med en hand. Det är därför praktiskt att börja använda telefonen från utsidan och bara öppna den när den stora skärmen behövs.

Fyra appar samtidigt

När vi går från den lilla till den stora skärmen sparas inte bara enskilda öppna appar. Använder vi flera appar samtidigt på den yttre skärmen, speglas dessa till den inre. Den inre skärmen kan ha flera appar öppna samtidigt. Dessa kan enklast öppnas genom att svepa från sidan och dra appikoner till en önskad del av skärmen. Fyra appar kan vara öppna samtidigt, med två i fjärdedelar av skärmen och en i en halva av skärmen. En app kan dessutom vara flytande. Den flytande appen kan behållas öppen så att vi till exempel kan navigera på startskärmen och appskärmen med appen öppen i förgrunden.

Vikbara appar

När den inre skärmen börjar vikas kan innehållet på skärmen anpassas. I appar såsom YouTube kan till exempel en video spelas över hela skärmen men när skärmen viks delas den upp i två delar, där den ena delen visar videon och den andra visar beskrivningen, kommenterar och rekommenderade videos. Det är ett läge som liknar det vanliga minimerade läget i YouTube men som ger samma funktionalitet i landskapsläge. Vi är inte helt övertygade om varför denna funktion måste vara kopplad till att telefonen viks. Vi hade gärna haft liknande funktionalitet när den är helt utvikt. Det ger i alla fall YouTube-appen i Fold 2 ett läge som saknas i andra Android-telefoner.

Startskärmen är för övrigt separat mellan de två skärmarna. Alla inställningar är separata och kan bara styras från de respektive skärmarna. Om vi vill byta bakgrund för den yttre skärmen går det alltså bara att göra från den yttre skärmen och vice versa. Det betyder att även genvägar och widgets kan vara helt olika mellan skärmarna. Det är inte nödvändigtvis helt enkelt att förstå men för användare som gillar att anpassa sin smartphone ger det stora möjligheter. Vi ser till exempel potential i att ha informativa widgets på den yttre skärmen och ha mediatunga genvägar på den inre skärmen, för att optimera startskärmen för de olika skärmarnas respektive styrkor.

Mjukvara för funktionalitet

Mjukvaran är i stora drag mycket lik den mjukvara som Samsung redan har i Galaxy S20-serien. One UI 2.5 är fullpackat med funktionalitet men är också tillräckligt väl designat för att vara lätt att förstå. Det gäller särskilt mer avancerade användare. Vi har tidigare beskrivit Samsungs mjukvara som den optimala mjukvaran för företagets avancerade Note-mobiler. Samma gäller nu Fold-serien. Den höga funktionaliteten och anpassningsbarheten passar perfekt för att göra det enkelt att utnyttja prestandan och de unika skärmarna på bästa möjliga sätt.

Samsungs mjukvara kan också kännas överväldigande. Antalet funktioner och appar kan vara förvirrande och Samsungs komplicerade mjukvara gör att funktionsuppdateringar tar lång tid i relation till konkurrenterna. Samsungs funktionalitet ger unika fördelar men också opraktiska nackdelar. För Galaxy Z Fold 2 har Samsung ändå mjukvara som vi tycker passar hårdvaran bra.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med en Qualcomm Snapdragon 865+-krets presterar Galaxy Fold 2 bättre än någon annan Samsung-mobil just nu. Kretsen är bättre än Samsungs egen Exynos-krets, som används i Galaxy S20-serien. Den är särskilt bra på att behålla hög prestanda över tid, vilket är en svaghet för Galaxy S20-serien. Med 12 GB RAM finns en närmast slösaktig mängd RAM-minne som ser till att RAM aldrig blir ett problem, hur många appar vi än försöker köra samtidigt. För lagring finns 256 GB internt utrymme. Det bör vara mer än tillräckligt för de allra flesta. Telefonen saknar dock microSD-kortläsare. För användare som vill ha mer utrymme går det helt enkelt inte att expandera.

 

5G

Samsung Galaxy Z Fold 2 har stöd för 5G-nät med så kallade sub6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Samsung Galaxy Z Fold 2 kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,23 tum AMOLED; 7,6 tum AMOLED
Skärmupplösning 816 x 2 260, 1 768 x 2 208
Storlek 159,2 x 68 x 16,8; 159,2 × 128,2 × 6,9 mm
Vikt 282 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP
Främre kamera 10 MP, 4 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 865+, 3,09 GHz
Lagring 256 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + 13 =