Smarta Hem

Somfy lanserar stöd för HomeKit i TaHoma

Nu blir ditt smarta hem mer komplett med dina motoriserade solskydd

Året var 2018 när Somfy på den stora elektronikmässan CES i Las Vegas meddelade att man skulle bli kompatibla med Apple HomeKit. Genom programmet “So Open with Somfy” valde företaget att satsa på öppenhet och lovade även stöd för bland annat Google Assistant vilket blev verklighet senare det året.

Stöd för Apple HomeKit dröjde dock av olika anledningar och med Covid-19 försenades detta ytterligare men nu är det alltså dags! Den 1 december släpps en kostnadsfri uppdatering som ger stöd för HomeKit. Nu kan du som använder motorer från Somfy för att styra och kontrollera sina solskydd inkludera dina markiser, fönstermarkiser, rulljalusier, screens och pergolas i HomeKit.

Alla som har den andra generationen av TaHoma från Somfy (ej den fyrkantiga) kan nu uppdatera sin enhet kostnadsfritt och göra den kompatibel med Apple HomeKit. Via appen TaHoma kan du generera en unik kod för HomeKit (som bör sparas ner) och därefter lägger du till din TaHoma i Hem-appen på sedvanligt sätt varpå dina kompatibla solskydd dyker upp. Nytillverkade TaHoma levereras med en förtryckt HomeKit-kod på enheten samt på förpackningen.

Kompatibla motorer

Då Apple inte godkänner envägsprotokoll i HomeKit så blir tyvärr inte motorer som använder RTS kompatibla utan enbart motorer som använder det modernare tvåvägsprotokollet, io-homecontrol. De motorer från Somfy som är kompatibla med HomeKit listas här:

  • Sunilus io
  • Sunea io
  • Pergola io
  • J4 io
  • RS 100 io
  • Oximo io
  • Maestria io
  • Pergola Screen io
  • Sunilus Screen io
  • Sunea Screen io

Två sätt att länka TaHoma till Apple HomeKit

I och med uppdateringen finns det numera två sätt att ansluta din TaHoma till Apple HomeKit.

  1. Somfy TaHoma: Anslut din TaHoma till Apple HomeKit via appen TaHoma/Inställningar och den QR-kod som där genereras i appen (gäller befintliga enheter)
  2. Hem-appen: Lägg till din TaHoma på sedvanligt vis med hjälp av den QR-kod som finns under din enhet eller på förpackningen (gäller nytillverkade enheter)

Somfy TaHoma & Apple HomeKitSomfy TaHoma & Apple HomeKitSomfy TaHoma & Apple HomeKitSomfy TaHoma & Apple HomeKitSomfy TaHoma & Apple HomeKitSomfy TaHoma & Apple HomeKit

Efter att din TaHoma länkats som hubb eller gateway i Hem-appen dyker dina kompatibla motorer upp i Hem-appen varpå du kan lägga dessa i rätt rum samt ändra ikonerna till de som finns tillgängliga i appen.

Uppdateringen är kostnadsfri och finns tillgänglig fr o m den 1 december då TaHoma uppdateras till senaste versionen så ta fram din app och dra nytta av den utökade funktionaliteten när det väl är dags!

Källa: Somfy

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!